söndag 31 januari 2010

Ny schysst layout på gång!

Gourmet-morsan håller på att ändra layout,
så under några dagar kan det se lite rörigt ut,
innan jag fått snitts på det...men håll ut...
snart kommer en ny fräsch layout!
Vad tror ni om det?

Gourmet-morsan

Pizzasug!



Go´kväll alla bloggläsare!

Nu är det inte många timmar kvar av den här helgen, och efter
att ha varit ute och kånkat i längdspåret, med både bakhalt och
dåligt fäste, var jag väl värd en pizza till kvällen. Katten att jag
inte kan lära mig valla riktigt... men nu är skidorna lämnade till
en vallaexpert (pappa), så nästa gång ska det bli åka av :-)
På Stantons i Breared bakar de, det mest smarriga pizzor
man kan tänka sig! En favoritpizza är Kingen,
med köttfärs, salami, oliver, feferoni, pesto...
Testa den, ifall pizzasuget faller på! Ni kommer inte
bli besvikna. Vilken är eran pizza favorit?

Ha en fortsatt skön söndagkväll!

Laxfile Sweet chili med citronsås!

Ja det var ju det här med fisk... Det skulle jag ju bli bättre
på och jag känner faktiskt att jag är på god väg...å det
går ju faktiskt hyfsat fort också. Idag provade jag Findus
laxfiléer i sweet chili sås... Enormt god smak.
Jag gjorde en citronsås till, då såsen inte var så stor
mängd att det räckte tyckte jag! Någon mer som har provat den?


Laxfilé sweet chili

In med laxen i ugnen på 200°C i 20 min.
Koka potatis och pressa.

Citronsås
3 dl matlagningsgrädde
1/2 pressad citron
1 msk socker
salt och peppar
1 fiskbuljongtärning
Red. ev med maizena

Servera med kokta grönsaker!

lördag 30 januari 2010

Fläskfilé med ädelost!

Proppmätta efter en god middag som kvällen till ära bjöd
på fläskfilé med ädelost. Nu ligger vi och slappar framför TV:n.
En riktigt härlig lördagskväll faktiskt... Har börjat få ordning på
Voddler, så nu kan man se många filmer på TV:n framöver...
Får se om ögon orkar hålla sig uppe några timmar till...



Fläskfilé med ädelostsås och bacon

Fläskfilé 500 gr
3 dl creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tärning köttbuljong
1 bit ädelost
2 paket bacon
3 dl riven ost
Soya
Socker

Salta och peppra fläskfilén. Stek den så den får färg.
Skär baconen i bitar och stek dem knapriga.
Lägg i en ugnfast form och in i ugnen på 150 grader tills
den är klar, eller tills termometern visar 65°C.
Blanda creme fraiche, grädde, ädelost, soya, köttbuljong.
Låt koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.

Skär filén i skivor och lägg i ugnsfast form, strö över baconen
över köttet. Häll över såsen över köttet och strö över den rivna osten.
In i ugnen på 225°C i 15-20 minuter.

Server med hasselbackspotatis och en härlig sallad.
(Hasselbackspotatisen kryddar jag med örtsalt, ströbröd och sist riven ost.

13 minus ute = Nybakta frallor till frukost!

Medans grabbarna snoozade gott i sängen imorse, och ute
visade termometern 13 minusgrader bestämde jag mig för
att överraska med nybakta ostfrallor/småfranska. Det är så
otroligt mysigt att sitta och äta långfrukost framför TV...
Det borde man göra oftare...

Ostfrallor/Småfranska

50 g jäst (för matbröd)
5 dl vatten
50 g smält smör
1 msk sirap
1/2 msk salt
12-15 dl vetemjöl

1 ägg, uppvispat till pensling
tex vallmofrön, riven lagrad ost


Smula jästen i en bunke eller assistent. Värm vattnet till 37 C. Tillsätt det smälta smöret. Häll över lite av spadet över jästen och rör om så det löser sig. Häll i sirap, salt och nästan allt mjöl. Blanda ordentligt, gärna i maskin, och forma sedan bullar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt sedan jäsa 45 min under bakduk.

Pensla bullarna med ägget. Strö över ost alt. vallmofrö och grädda ca 8 min, 250C. Låt svalna på galler under bakduk


fredag 29 januari 2010

Exotisk fläskfilé a la fredagsmys!



Ikväll blir det fredagsmys och här kommer ett tips på en underbar
rätt på fläskfilé. Passar perfekt i vinterkylan, och går väldigt fort!
Själv ska jag gå på lite after work först... men väl hemma väntar
denna rätten, bara att skjutsa in i ugnen...
Får ju inte missa den nya serien på TV4, Solsidan...kl 21.30!
Vad ska ni hitta på denna fredagkväll?

Exotisk fläskfilé
150 gr bacon
500 gr fläskfilé
salt/svartpeppar
2-3 bananer
1 burk mandarinklyftor
3 dl matlagningsgrädde
3 tsk curry
3 msk mango chutney
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Skär filén i skivor. Stek dem i stekpanna och salt och peppra.
Lägg köttet i ugnsäker form. Klipp baconen i bitar och stek
dem knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av. Fördela
över köttet. Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök.
Häll blandningen över köttet. Gratinera i mitten av ugnen i 20 min.
Servera med ris och en härlig sallad!

torsdag 28 januari 2010

Torsk med grape och chili till lunch!


Tosk med grape och chili
2 portioner
2 st ryggfilé med torsk
salt/peppar
Bryn torsken i stekpanna några minuter på varje sida,
tillsammans med cashewnötter. Tillsätt juicen från
½ grapefrukt. Låt småputtra några minuter. Lyft bort torsken.
Stek Findus sockerärtor, haricots verts och broccoli
med pesto. Lägg i en form.
Lägg torsken ovanpå grönsakerna.
Tillsätt ½ hackad röd chili med grapefrukt juicen samt 1 msk persilja.
Häll skyn från pannan över fisken.
Servera med pressad potatis.




Härligt sega kolasnittar!



Kolasnittar

25 kakor
100 gr mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i matberedare eller bunke.
Dela degen i två längder. Lägg längderna på en plåt
med bakplåtspapper och platta till dem lite.
Räffla med gaffel.
Grädda längderna i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning
och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna
på plåten.







onsdag 27 januari 2010

Semelbullar blev det oxå!


Bullar för hembakta semlor

Använd samma recept som till kanelbullarna.
Fast man gör bullarna släta. Detta är ett gammalt
beprövat recept som håller fortfarande...

50 gr jäst
150 gr standardmjölk
1 dl socker
1 kryddmått hjortronsalt
1 kryddmått salt
10 gr malen kardemumma
1 ägg
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen, tillsätt socker, salt, hjotronsalt
och kardemumma.

Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli 37 grader
innan det blandas med jästen. Tillsätt därefter vetemjöl
och blandas väl. Låt jäsa i 30 min innan den knådas ut och
görs till små släta bullar... Låt jäsa ytterligare 30 min.

In i ugnen på 225 grader i 10 min. Låt svalna.

Mixa mandelmassa och vaniljsås till en fast smet.
Gröp ur botten och mixa med mandelmassan och
vaniljsåsen. Bred i hålet på bullens botten. Spritsa
vispad grädde och lägg på locket. Sikta över
florsocker.


Bullbak å mycket mer....

Ja ute blåser det och snöar minsann och mannen här hemma
skulle bege sig till Italien, med flyg från Köpenhamn. Det tog
allt några timmar extra pga. vädret... det var lite svårt att
ta sig över Hallandsåsen. Själv begav sig lill-killen och jag
oss till ön, och i ett härligt varm köks vankades det bullbak,
skorpor och massa annat... är det nåt vi gillar mer än nåt annat
är det kanelbullar. Man behöver ju inte äta de varje dag,
men det är ju perfekt att ha som reserv i frysen.

Mormors goda kanelbullar

50 gr jäst
150 gr smör
4 dl standardmjölk
1 dl socker
10 gr malen kardemumma
1 kryddmått salt
1 kryddmått hjortronsalt
1 ägg
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen, och blanda med socker, salt, hjortronsalt
och kardemumma.

Smält smöret och mjölken och låt det bli 37 grader.
Häll över blandningen och tillsätt mjölet.
Låt jäsa i bunke i 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel. Smöra och sockra.
Vik ihop den, med 3 delar. ( se nedan)






Skär bitar av längden, och gör ett snitt i varje bit.



Vrid den ena änden genom snittet i mitten, å vips har ni
fått till en kringla.



Lägg på plåt och pensla med uppvispat ägg och strö
över pärlsocker. Grädda i ugnen på 225 grader i 10-12 min.




Snön bara vräker ner...och det fick bli bullbak!


Perfekt för bak en sådan här dag... men tyvärr har
jag datakrångel, så det får bli ett snabbt inlägg innan
datorn lägger ner igen...typisk..men snart kommer
räddning, och då kommer mer bilder och recept...håll ut!

Kram på er i snöyran!



tisdag 26 januari 2010

Idag blev det Risoni med Prosciutto till lunch!


Det gäller att finna lite nya lunchalternativ och idag
blev det Risoni med Proscuitto, gremolata och getost,
som jag lika gärna skulle kunna bjuda på när man får
gäster kom jag fram till. Jag är ju liksom väldigt svag
för italienskt, och det här var verkligen ett toppbetyg
från min sida! Hoppas ni tycker likadant!

Risoni med Proscuitto, gremolata
och getost
4 personer

1 liten gul lök
Smör att steka i
4 dl risoni (typ av pasta)
8 dl hänsbuljong
salt och nymald svartpeppar
100 gr smulad chevréost (getost)
Proscuitto, eller annan lufttorkad skinka

Gremolata
1 knippe bladpersilja eller vanlig persilja
2 msk rivet citronskal eller lite pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja, funkar också med olivolja som
är smaksatt med citron
salt och peppar

Gremolatan är bara ett måste till rätten. Den gör
sätter verkligen pricken äver i:et.

Blanda alla ingredienserna till gremolatan. Låt vila några minuter.
Stek löken, tillsätt risonin och hälften av hönsbuljongen. Låt koka
sakta och under ständig omrörning. Späd med mer hönsbuljong.
Var nog med att pastan inte blir överkokt. Smaka va med salt och
peppar, vänd ner getosten och låte den smälta.
Lägg upp på fat och droppa över gremolatan. Servera med proscuitto
och sallad.

Sallad
Bland sallad
Tomater
Färska Nektariner
Någon härligt god vinäger, i mitt fall blev
det dadelbalsamvinäger.




måndag 25 januari 2010

Kycklingsallad fick det bli!


Lite grillade kycklingbitar i frysen fick stå för kvällens mat iform
av kycklingsallad. Sunt och gott efter en ganska onyttig helg!
Salladen bestod av:
Pasta skruvar som var kryddade med buschettaröra.
Blandsallad
Grillad kyckling
Tomat
Majs
Gurka
Paprika
Champinjoner
Röd lök
Oliver
Parmaskinka
Vitlöksdressing


söndag 24 januari 2010

Här kommer recepten från fredagens meny!

Jag lovade ju recepten på fredagens underbart goda
meny, å här kommer de:



Kycklingsallad med bulgur
Bulgur med sharon, soltorkade tomater och lite
mynta med marinerade kronärskockor, fetaost
och solrosskott, oliver och lite blandsallad.
Kyckling:
smula 2 tsk milt grov salt med 1 tsk chiliflakes,
lite svartpeppar, 2 skalade finhackade vitlöksklyftor,
3 msk flytande honung samt en 1/2 tsk ingefära

Pensla med baksidan av en tesked och stek i stekpanna
2 min på vara sida, flytta till en ugnsform och "laga"
dem färdiga i ugnen

Dressing:
3 dl matyoughurt
2-3 msk mango chutney
1 msk citronsaft
2-3 msk mynta
1/2 kryddmått kajennpeppar
smaka av med salt
låt mogna i minst 1 timma


Citronkräm med nötkrisp och granatäpplen

4 portioner
4 dl grekisk yoghurt
3 msk lemon curd

1 dl grovhackade osaltade cashewnötter
0.5 dl grovhackade skalad mandel
2 msk socker
1 kula smör, ca ½ msk
bakplåtspapper
1 st granatäpple
1 st citron

1. Lägg smöret, nötterna och sockret i en stekpanna, låt det bli karamelliserat. Gyllenbrunt. Häll upp allt på ett bakplåtspapper.

2. Blanda yoghurt och lemon curd i en skål, fördela i 4 glas eller små skålar.

3. Halvera granatäpplet och ta ur "kärnorna" och saften. Fördela nötterna på citronkrämen, lägg på granatäpple-kärnorna. Och avsluta med att riva lite citronskal över.er.

lördag 23 januari 2010

After Ski fest... å en lyckad sådan!

Ut i förrådet och leta fram sina gamla Stenmarks-brallor,
och ett och annat besök på olika second-hand butiker... så
var stassen kirrad inför kvällens After ski fest i Rikssalen på
Varbergs fästning! Jösses vad det är roligt med tema-fester!
Särskilt när alla går in för det med buller å bång!


Det bjöds på en fantasiskt god Gulaschsoppa. Ser kanske inte
ut som den fräschaste på denna bilden... men den var god...det
kan jag lova! Å så nybakta frallor... Det behöver ju faktiskt inte
vara mer avancerat än så... Perfekt när det är 180 stycken
hungriga "skidåkare" som behöver utfodring.... :-)

Semlor!


Svärföräldrarna tittade förbi under förmiddagen med
Semel-påsen i högsta hugg. Vad är det man säger: "En gång
är ingen gång, två gånger blir lätt en vana". Jag vet inte
om det är bra eller dåligt när man försöker bli av med några kilon,
men man får väl göra undantag... en extra promenad får man
väl se till att ta istället. Denna gången hade semlorna införskaffats
på Lilla Träslövs Finbageri, och de får nog högsta poäng hittills,
av de semlor jag ätit. Det blir nog en bra grund, inför kvällens
After ski fest!

fredag 22 januari 2010

SPA-kväll bjöd på bad, mat och härligt sällskap!

Karin hade bjudit in brudarna på HN (lokal tidningen,
som jag jobbat för tidigare) på en SPA kväll... och innan
badet bjöd hon på tilltugg i form av pizzabitar och
mousserat... Ljuvligt!



Efter att magarna blivit lite mätta, hoppade vi i bubbeln,
och så blev det lite bastu också! Det är så mysigt att bubbla
och bastu och sitta å tjöta och bara ha det riktigt bra!

Efter bad hade Karin fixat och trixat i köket och bjöd på
kycklingsallad med bulgur, bröd och en underbar dressing!
Recept återkommer jag med om ett par dagar!


Till efterrätt fick vi turkisk yoghurt med granatäpplen
och nötter.

Jag säger bara vilken fredagkväll... Tack Karin för
att jag fick följa med!

Jag återkommer med recept på maten om någon dag eller så...

Ha en fortsatt trevlig helg kära bloggläsare!

Nåt varmt... typ varm choklad!

Vad är inte bättre än varm choklad när man varit ute och
slitit i längdspåren... Dagens träningspass gick av stapeln i
Ätran, där spåren var fantastiskt fin får jag säga... Att dessutom
få med sig barnvakt (min mamma) och skidsällskap (pappa)
förgyller ju tillfället extra...Det blir så när mannen är bortrest...
men han kommer ju hem ikväll, för då ska jag vidare på SPA-
kväll med gamla kollegor...ska bli mysigt! Vad ska ni hitta på
denna fredag kväll?


Så här ser vi ut efter att kommit i mål efter en timmes löptur!!
Fräscha som aldrig förr :-)

torsdag 21 januari 2010

Skaldjurstallrik en vanlig torsdag!


Jag var så sugen på skaldjur att det fick bli till att lyxa lite
en helt vanlig torsdag. Å till skaldjur har jag fått dille på
att det ska finnas ostpaj... Den är gudomligt god! Ni bara
måste testa nästa gång ni äter skaldjur!
På tallriken fanns kräftor, färska räkor, kamchatkakrabba,
romsås å så pajen förståss och så lite delikatesser från
Ridderheims tex marinerad parmesanost. Hmmmm....


Ostpaj

Här kommer receptet:

3 dl vetemjöl
150 gr smör
3 msk vatten
150 gr fetaost
150 gr västerbottenost
100 gr parmesanost
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar

Gör så här:

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt ett krm salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Inslagen i plast håller den sig pajdegen i kylen i flera dagar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  3. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg (cirka 5 minuter).
  4. Kläck ett ägg i en skål och vispa samman. Pensla den varma pajdegen med lite vispat ägg så håller sig skalet tätt frasigt.
  5. Smula eller hacka sönder fetaost och riv de andra ostarna grovt. Blanda osten med grädde och ägg i en skål. Smaka av med salt och peppar. Häll ost och äggblandningen i pajformen.
  6. Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den. Grädda i cirka 40 minuter. Grädda något längre i hög pajform. Pajen sätter sig - stelnar lite mer sedan när den kallnar.

När man får oväntat fikabesök...

... är det perfekt att ha en paj i frysen, som man bara slänger
in i ugnen och 15 min senare sitter man å smaskar på en
nygräddad paj med vaniljsås.



Måste slå ett slag för Frödinges Hallon och Fläderpaj, å Stella
i rosa tröja höll nog med när hon tog om 3 gånger av pajen...




Tips på helgmeny!

Jag tänkte ge er lite mattips inför helgen och det här
är det bästa, smidigaste och väldans gott!
Själv ska jag iväg och behöver inte planera för
någon mat på hela helgen... men här kommer
ett litet tips ifall ni ska hålla er hemma eller
kanske bjuda hem lite gäster!


60 minuters fläskfilé

800 gr fläskfilé Skäres i 2 cm tjocka skivor
2 pkt bacon

Blanda kryddblandning:
3 tsk curry
3 tsk paparikapulver
Salt
Svartpeppar

Doppa filébitarna i kryddblandningen och vira
baconskiva runt.
In i kall ugn på 200 grader i 60 min.
Därefter häller man på 5 dl grädde och in i ugnen
ytterligare 10 min.

Klart! Servera med ris och en god sallad...




Åhhh till dessert....

MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA

3 dl grädde
100 gr Marabou mjölkchoklad (hackad)
2 msk socker
1,5 blad glenatinblad

Koka grädden, lägg i den hackade chokladen och
låt smälta. Lägg gelantinblad i vattenblad några
minuter. Krama ur vattnet och lägg grädden och
chokladen. Tillsätt sockret.

Häll upp i glad och in i kylen några timmar.
Garnera med hallon och grädde.
Smaskens!