måndag 31 januari 2011

Morrn, morrn...

...en ny härlig vecka framför oss! Imorse var de så grått å trist och då kom jag att tänka på en föreläsare som jag hade när jag pluggade. Han föreläste i mental träning och personlig utveckling. Han hoppade, (ja hoppade) upp ur sängen varje morgon och drog upp persiennen och sa till sig själv varje morgon: 
-Idag kommer det bli en fantastisk dag! Det kan låta helt galet, men det funkar. Intalar man sig det, blir det så! Just det gjorde jag denna morgon, och vips har jag massa energi för den kommande dagen!;) Här ska lagas Flygande Jakob och den ständiga påfyllnaden av köttbullar och hamburgare... det börjar tryta i frysen ;)


Ha en härlig dag ni oxå! Kram







söndag 30 januari 2011

Ibland är man liksom inte sugen...

Ikväll var jag varken sugen på att laga mat eller komma på nåt som skulle smaka fint! Detta händer inte ofta, men faktiskt händer det här hemma oxå ibland, även fast ni kanske inte tror det;)  Mannen blev räddningen... Han kom med förlaget Ceasarsallad. Bara han fixade med det, var det helt ok från min sida... Så medans han fixade till en god sallad, försåg jag mig med några minuter i soffan! Lovely! 
Sallad är faktiskt riktigt gott, så här fram på kvällskvisten... och då utan kolhydrater. Man känner sig så där lagom mätt! 
Så nu är jag mätt och nöjd, och ska ge mig i kast med att se över inhandlar listan för denna veckan...å ta mig en titt på Solsidan! Jag är helt fast, skulle man kunna säga ;)
Må så gott och härlig söndagskväll på er!







Bubbelbad, Handboll å vitt vin å räkor...





































Hej på er denna soliga och härliga söndag!
Denna helgen har gått i rasande fart, så bloggandet har desssvärre kommit lite i skym undan....tyvärr! Men här kommer ett lite härligt inslag från vår tjejkväll som ägde rum i fredags med bubbel, handboll å vitt vin å räkor. Jättemysigt! Tack Eva  Hon bjöd på fantastiskt goda snurror som drinktilltugg med bacon och nötter...gjorda på pizzadeg. Jag återkommer om receptet...för det var helt klart värda att lägga till samlingen nästa gång det vankas tilltugg till drinken. Sedan högg vi in på räkor, paj, såser och massa annat gott! 














































































Till dessert hade Åsa fixat Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt. Receptet hittar ni här!




















Nöjda bubbelbadare :)







fredag 28 januari 2011

En av de bästa och godaste pajerna i världen - Kycklingpaj med dragon!

Eftersom det varit glest med pajätande här hemma. Dök det helt plötsligt upp två tillfällen denna veckan med helt otroligt goda pajer! Denna är garanterat en av världens bästa kycklingpajer! Trust me! ;)Huvudingrediensen är förståss kyckling, men sedan är den kryddad med dragon som bara gör den sååååå smarrig! Så släng ihop lite purjo, champisar, grillad kyckling och lite mer... ner i en pajform och bred ut pajdeg ovanpå. In i ugnen...sedan är det bara att vänta en liten stund, innan det är dags att sätta tänderna i Mamma Ingers bästa kycklingpaj någonsin! :)


Mamma Inger bästa kycklingpaj!

Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
125 gr smör

Fylling:
1 stor grillade kyckling
1 medelstor purjolök
300 gr champinjoner
2 msk smör till stekning
1,5 dl vispgrädde
1-1,5 tsk dragon
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 msk vetemjöl
ca 3 dl kycklingbuljong ( 2 tärningar+3 dl vatten)
0,5-1 msk äkta soja 
Gör så här:
Blanda pajdegen. Låt vila. 
Fyllningen: Bena ur kyckling. Strimla purjolöken, och grovhacka champinjoner. Stek dem i smör. Tillsätt kycklingen. Sedan buljongtärningarna och grädden. Vispa ihop vetemjöl och vattnet och tillsätt till stuvningen, sedan sojan. Krydda med salt, svartpeppar och dragon. 
Häll alltsammans i en pajform. Och täck fyllningen med pajdegen. Pricka med en gaffel i pajdegen för mönster. Grädda 225°C i 15-20 min tills pajen fått fin färg. Servera pajen med sallad och ev. ris.



torsdag 27 januari 2011

En GOD MORGON...

...men rackarns så kall. Minus 12 grader, åh med en sol på väg upp! Det kommer bli en strålande fin dag :) Morgonen startade med en ljuvlig smoothie på ananas å hallon... Supergod :)  Dagen kommer nog erbjuda lite bullbak och städning för min del... Här hemma är en väldans massa byggdamm... men snart kanske jag kan städa bort det för gott ;)


Ananas och hallonsmoothie
1 stort glas
Vaniljyoghurt
Apelsinjuice
Frysta hallon
Färsk ananas





onsdag 26 januari 2011

Färska räkor...






































Idag fick onsdagspasta ge vika för färska räkor från Fiskexporten. Åh vilka räkor sen då! Helt underbara! Det frossades rejält kan jag tala om ;) Hade en liten tanke på att tillaga någon onsdagspasta på just räkor, men tyckte det var alltför synd, när de var så stora och fina och passade att bara njuta av utan tillagning... Till det hela bjöds på vitt vin som riktigt smälte i munnen, så lägg detta namn på minnet: Fontana Candida 69 kr för 750 ml. Passade perfekt till räkor och skaldjur!
Men jag lovar att nästa onsdag kommer det en onsdagspasta, var så säker ;)

Fontana Candida 69 kr för 750 ml. Passade perfekt till räkor och skaldjur




tisdag 25 januari 2011

Pajernas No 1 - Tacopaj!







































Det var så längesedan som det fixades paj här hemma, och eftersom mannen älskar taco, fick det bli en sådan.  Vad gör man inte för mannen i huset ;) Tyvärr fick den en aning för mycket tid i ugnen... (lite smått svart uppepå)  Men vi räddade den i sista stund så smaken satt som den skulle :) Jag har definitivt kommit in i något vitlöksstim, för just nu är det nog vitlök i allt jag ger mig på...  För bara några år sedan, bad man ju nästan om ursäkt dagen efter man ätit en rätt med vitlök i. Idag är det som den mest naturliga sak i världen! Visst är det lite konstigt! Tur att saker förändras  ;)


Tacopaj No 1
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 dl naturell yoghurt eller filmjölk
50 gr smör
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till pajskalet, och tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Förgräddas i ugnen i 10 minuter på 225 °C. Tryck ut degen lite efter gräddningen, för att få upp kanterna igen. 
Fyllning:
600 gr blandfärs
1,5-2 påsar tacokrydda
1 st gul lök
1 dl vatten
2 st tomater i bitar
1 burk grön chili mild
Gör så här: 
Bryn köttfärsen och löken. Tillsätt tacokrydda och vattnet. Låt det puttra så tacoblandningen blir ganska torr. Lägg i pajskalet, och lägg på hackade tomater och chilin över tacoblandningen. 
Topping:
2 dl creme fraiche
4 msk majonäs
2 dl riven ost gärna lagrad med mycket smak
2 st pressade vitlöksklyftor
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till toppingen och bred över tacoblandningen. Grädda i 10-15 min i 250°C tills ytan fått vacker färg. Serveras med en stor härlig sallad med tex. blanssallad, tomater, mango, avocado, fetaost eller vad du finner i kylskåpet.









måndag 24 januari 2011

Kalv i dillsås!







































Ja då var vi på väg in i en ny vecka, och här hemma tokstartade den med en rejäl lunch med husmanskost, nämligen Kalv i dillsås. Ja, det kan låta helt galet, för det är verkligen ingen rätt som varken jag är uppväxt med eller har särskilt god minnen av från skolan. Men för några år sedan fick jag smaka på denna rätt som tog mig med storm, så nu tänkte jag själv ge mig på denna rätt och se om jag kunde åstadkomma liknande smaker, eller kanske rent av bättre ;) Jag måste bara säga att köttet smälte i munnen efter att fått koka i 2 timmar...! det blev bara så mört och gott! I like!
Kalv i dillsås 
4 portioner
800 gr kalvrygg, skuren i mindre bitar
1 gul lök
1 morot
1,5 l vatten
1 hönsbuljongtärning
2 köttbuljongtärningar
Dillsås:
4 dl buljong från koket
2 dl vispgrädde
2 msk ättiksprit
3 msk strösocker, kanske mer
1/2 tsk salt
2 msk maizena majsstärkelse
2 dl hackad dill
Tillbehör: Kokt pressad potatis
Skirat smör
Kokta ärtor
Gör så här:
Skär köttet i mindre bitar. Skala och hacka löken och moroten. Lägg köttet i en kastrull och häll på vattnet. Låt koka upp och skumma av noga. Tillsätt buljongtärningarna, lök och morot. Låt koka i 2 timmar under lock, tills köttet är riktigt mört. Kan ev behöva tillsätta mer vatten.
Sila över 4 dl buljong i en kastrull. Tillsätt ättiksprit, grädde och socker och låt koka i några minuter. Smaka av med salt. Red med maizena utrört i lite vatten. Blanda sedan ner dillen i såsen. Tillsist det kokta köttet. Servera med pressad potatis och skirat smör och kokta ärtor.



söndag 23 januari 2011

En klassiker... Köttfärssås!









































Ska eluttaget vara där eller där? Vart ska ytterbelysningen placeras? Ska väggen förlängas eller inte? Ja, frågorna är många, och det är väl i stort sett vad vi tillägnat denna söndag med, förutom att få till en god och snabblagad lunch, som är en riktigt klassiker. En måltid som man kan göra vardaglig eller så piffar man till den, till rena rama festrätten. Var man lägger nivån bestämmer man ju förståss själv ;)... men den går alltid hem hos alla, barn som vuxna eller hur?


Köttfärssås i lyxförpackning
500 gr blandfärs
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater Mutti
1 köttbuljongtärning
1 burk creme fraiche
3/4 dl Chilisås
1-2 tsk Äkta Soja, färgsättning
Salt, peppar, socker
Oregano
Finriven parmesanost
Gör så här:
Bryn blandfärsen, och den gula löken och vitlöken. Tillsätt krossade tomater, och smula ner buljongtärningen. Tillsätt creme fraiche och krydda med salt, peppar och socker efter tycke och smak. Låt den småputtra i minst 15 minuter. Koka under tiden pastan och servera med finriven paresanost.


Lyxa till köttfärsåsen genom att tillsätt:
Oliver
Soltorkade tomater
Färsk finhackad basilika



lördag 22 januari 2011

Grillning i solsken!

Lördag! Solsken! Å röjning! Då passar en liten grillseans perfekt! Ute skulle det röjas upp och lunchen närmade sig... Det finns nog ingenting bättre än att grilla korv och äta ute när den underbara januarisolen tittar fram... Vad hittar ni på denna lördag? 





















Här ser ni lite av vårt nya utbygge, som håller på att ta form ;)
Härligt!!!!!



fredag 21 januari 2011

Fira fredagen med en Polkagriskaka!






































Då var det fredag igen...och vad passar inte bättre än att  slänga in en liten kaka med polkasmak till fredagsmyset! Den är verkligen hur enkelt som helst, och omtyckt! Våra snickare slök den i ett nafs ;)

Ha en härlig fredag alla bloggläsare där ute!

Mjölkchokladtårta med polkasmak 
8-10 personer
100 gr smält smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2 dl grädde (hett upp, ej koka)200 gr Marabou polka mjölkchoklad (smält den i grädden)
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser.
Grädda på 175°C i 15 min.
Låt svalna.
Värm grädde och lägg i chokladen och vaniljsockret
och låt smälta. låt den svalna och tjockna. Bred den över
kakan. Garnera med krpssade polkagriskarameller..


Låt den gärna stå kylt. Servera med grädde!

torsdag 20 januari 2011

Onsdagspasta med fläskfilé och ädelost!







































Då var det onsdag igen, och inget annat än onsdagspasta gällde ikväll! Receptet har jag fått från min svärmor som i sin tur fått det från sin syster, som kanske fått det i sin tur... Inte vet jag. Men nåt jag vet, är att det är otroligt god pastarätt! Enkel som bara sjutton, där allt blandas i en form och gratineras i ugnen, och sedan är det bara att ta ut och toppa med vad man önskar. Jag gjorde lite ändringar, så mitt recept blev så här 


Fläskfilé och ädelostgratäng
4-5 personer
300 gr pasta penne
ca 600 gr fläskfilé i skivor
Salt
svartpeppar
rapsolja till stekning
150 gr skogschampinjoner
1 röd paprika
1/2 purjolök
3 dl vsipgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 köttbuljongtärning
150 gr ädelost eller gorgonzola
50 gr valnötter
Garnering:
Ruccula
Cocktailtomater
Röd lök
Ringlad honung
Gör så här:
Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Ansa filén och skär i skivor. Ca 1/2 cm tjocka. Salta och peppra. Bryn i rapsolja. Ansa svampen, dela i mindre bitar. Skär paprikan i bitar samt purjolöken i skivor. Bryn svampen, paprikan och purjolöken tills allt är blankt. Vänd ner det i pastan. Bred ut allt i en gratängform och lägg filéskivorna ovanpå. Värm grädden, creme fraichen, smula ner ädelosten och en halv buljongtärning. Låt osten smälta under omrörning. Hacka valnötterna grovt och strö över köttet. Häll på ostsåsen över pastablandningen och skjutsa in den i ugnen på 225°C i ca 15 min. Ta ut och lägg upp bums på tallrik och toppa med ruccula, cocktailtomater, röd lök och lite ringlad honung! 
Sedan är det bara att hugga i.... på en enormt god onsdagspasta! 




Pastagratänger är mycket smidigt och perfekt att göra om man är några stycken. Är man inte så många, passar det perfekt för lunchlådan dagen efter...







onsdag 19 januari 2011

Sockerkaka ska ätas nybakt!

Som jag nämnt tidigare är vi mitt uppe i renovering och utbyggnad, och vi är väl knappast några personer som gillar när det är rörigt runt omkring oss! Dammsugaren står i stort sett framme konstant, för att snabbt och lätt sättas i arbete när spån och div byggdamm, dras in. Men fint blir det nog när det är klart, men så länge smörjer jag snickarna med lite gott till kaffet. Det har varit allt från choklad, bullar, kakor och semlor. Idag blev det klassisk sockerkaka. Alldeles ljummen, det är fint det! Det är tur att jag kan få skämma bort de lite, jag som tycker det är sååååå roligt att baka ;) 


Sockerkaka
1 kaka i rund form
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör (alt. mjölkfritt)
1 dl mjölk (alt. havremjölk)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
Smält smöret och rör ner mjölken, blanda med äggsmeten.
Blanda ner försiktigt (ej vispa) vetemjöl, bakpulver och salt. Man ska aldrig vispa ner mjölet, så mister kakan sin konsistens och blir gummiaktig. 
Häll i en smord och bröad form.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en tandpetare. Den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den på tallrik.

tisdag 18 januari 2011

PORK`N`PRAWNS...en ny favorit!

Ibland tror jag nästan att jag levt i ett asiatiskt land i ett tidigare liv...  för det här med asiatisk mat är nog en av mina favoriter.... om inte jag också gillat italienskt, svensk husmanskost, Indiskt, Japanskt, Libanesiskt, Vietnamesiskt...jag helt enkelt de flesta av världens kök. Häromdagen fick jag frågan i en intervju, och jag kom fram till att jag inte kunde säga något särskilt kök, men mitt hjärta klappar nog ändå lite extra för Italiensk mat kom jag fram till ;) Vilket av världens kök tycker ni bäst om?


Igår kväll fick vi till en ny favvo bland våra asiatiska rätter... och kusin Pia: -Den här kommer du definitivt gilla... Ni andra oxå, det vågar jag lova ;) Hugg i vet ja´...


PORK`N`PRAWNS
4-6 personer
500 gr räkor med skal
250 gr äggnudlar Santa Marias wok noodles var super
1 röd chili, hackad
1 dl sweet chilisås
2 msk asiatisk fisksås
1 lime, rivet skal samt saften
1/2 msk sesamolja
1 msk japansk soja
200 gr rimmat sidfläsk
1/2 purjolök
1 morot
1/2 ast suger snaps ca 125 gr
1 lite klyfta vitkål, ca 100 gr
1 broccoli ca 250 gr
Rapsolja till stekning
Garnering:
1 dl hackade cashewnötter
Finstrimlad salladslök
Rostad lök
Färsk koriander
Gör så här:
Skala räkorna. Om du använder vanliga nudlar, kokar du dem enligt förpackningen. Använder du wok noodles, tillsätts de senare.
Dela och hacka röda chilin fint.
Blanda hackad chili, sweet chilisås, fisksås, limeskal, limejuice, sesamolja och soja.
Skär fläsket i strimlor och stek de knaprigt. Låt det rinna av på hushållapapper.
Ansa purjolöken och skär den och moroten, sugersnaps och vitkål i strimlor. Broccolin i buketter. Woka grönsakerna i rapsolja i ca 3-5 minuter. Vänd ner nudlarna och woka ytterligare några minuter, tillsätt 1 dl vatten om ni använder Woknoodles. Tillsätt fläsket och häll såsen över grönsakswoken. Blanda runt. Toppa med räkorna, cashewnötter, salladslök, färsk koriander och rostad lök....


Santa Marias Wok Noodles finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker! Tycker verkligen de är super, då de blandar sig bra i en wok ;)