torsdag 30 juni 2011

Spagetti med tomatsås, mozzarella, oliver, ruccula å så parmaskinka!

Urk...vad man saknar inspiration ibland...eller kanske snarare energi! Kan det bero på hettan vi haft här i några dagar? Jag ska absolut inte klaga med, men framåt eftermiddagen är det som min huvud helt saknar tankeverksamhet... tror i och för sig att jag inte bidrar med saker som den behöver! Typ vatten! Måste bli skärpning på det! Det vankades ju onsdagspasta, men jag var verkligen inte sugen på nåt särskilt... nåt lätt och enkelt, var väl det jag kom fram till att det skulle vara! Så det fick bli en pasta med en riktigt god tomatsås med mozzarella, oliver, och ruccula som toppades med ett par skivor parmaskinka! Åh när tallriken sattes fram, fanns det ingen hejd på aptit! Fabulous!!! :)


Spagetti med tomatsås, mozzarella, oliver, ruccula och parmaskinka
4 personer
400 gr spagetti
1 pkt mozzarella
Rucculasallad
1 sats tomatsås
Tomatsås:
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor, finhackade
Olivolja
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 burk Mutti krossade tomater
1 kvist timjan
salt, socker och svartpeppar
1/2 kruka färsk basilika
10-15 svarta oliver
Garnering:
Parmaskinka
Parmesanost
Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Hacka löken och vitlöken fint och stek utan att den tar färg. Häll i tomaterna, vatten och vin. Tillsätt timjan och lite av basilikan. Låt koka i 10-15 min, så det är fint tjock. Smaka av med salt , ocker och peppar. Tillsätt till sist resten av basilikan och svarta oliver.
Koka pastan enligt anvisning. Blanda pastan med tomatsåsen och mozzarellan som skurits i bitar och ruccula. Lägg upp på fat och toppa med parmaskinka och riven parmesanost. 

onsdag 29 juni 2011

Fyllt picnicbröd...perfekt dessa dagar!







































Nu är kvällarna, och dagarna också för den delen, helt otroligt härliga så man inte vill gå in! Åh man behöver inte ens ta på sig en kofta framåt kvällskvisten...helt otroligt! Det rena rama medelhavsvärme...om inte bättre! Själv jobbar jag och det känns inte alls särskilt betungande för man vet att det väntar härliga kvällar när man kommer hem från jobbet! Då är det bara att packa picnicväskan och bege sig ut för lite kvällsmat eller grillkväll vid stranden. Det här brödet passar perfekt för det ändamålet. Det gäller bara att man planerat in ett litet baktillfälle. Men det funkar också bra att ha gjort innan och bara ta fram från frysen, när man önskar bege sig iväg...  ;)


Fyllda picnicbröd
2 kransar
5 dl mjölk
50 gr jäst
75 gr smält smör
2 tsk salt
2 msk honung
13 dl vetemjöl
Fyllning:
Ta vad du har hemma i kylen. 
På det ena brödet hade jag Salami, 1 boll mozzarella, 100 gr getost, färska kryddor, basilika, persilja, och oregano och coktailtomater.
På det andra: rökt skinka, 1 boll mozzarella, coktailtomater, färska kryddor, basilika, persilja och oregano. 
Gör så här:
Smält smöret, och tillsätt mjölken och värm till 37°C.  Smula jästen och häll över mjölkblandningen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt honung, salt,  och det mesta av mjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, och  dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangulär form ca 1/2 cm tunn. Lägg på fyllningen, och rulla ihop till en rulltårta och forma den till en sluten krans. Lägg den på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20 minuter under duk.
Snitta brödet med vass kniv, och strö över flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen på 250° i 10 minuter, sänk därefter temperaturen till 200°C och fortsätt grädda i ytterligare 20-25 min. Låt svlana under duk! Passar perfekt att ta med på utflykten eller till stranden! 


Fyllningen är på, dags att rulla ihop brödet.


Innan gräddningen...

tisdag 28 juni 2011

Jordgubbstider....hej hej!







































Nu kan man verkligen frossa i jordgubbar. Det finns ju hur mycket som helst. Så det gäller att passa på! Jag kommer nog kunna lova er fler än denna jordgubbsdessert framöver. Åh nu har de också släppt självplockning här i Varberg, så jag tänkte faktiskt få till att åka och plocka. Inte för att jag är så mycket för att lägga i frysen och så... utan mest för att jag tycker det är såååå himla mysigt! Plockar ni mycket jordgubbar? Vad är ert favvorecept på dessa underbart goda bär?
Här kommer ett recept på en snabb och enkel dessert som funkar i alla lägen. Kommentaren jag fick här hemma, var att den så festligare ut, och där med höjdes ribban för att den skulle smaka gudomligt. Men tyvärr fick inte så många poäng av mannen, vad det gäller smakupplevelsen. Jag tycker nog ändå att den får godkänt. Smaken är ju som baken...delad! Ska bli kul att höra vad ni tycker...för ni slänger väl in en kommentar när ni testat ;)


Grillad sockerkaka med jordgubbar och chili å en klick limegrädde
4 personer
500 gr halverade jordgubbar
2 msk florsocker
1/2 röd chili
Limegrädde:
1 lime, skal rivet
1 dl vispgrädde
4 skivor sockerkaka, grillas eller steks
Gör så här:
Halvera jordgubbarna. Kärna ur och hacka chilin. Mixa 150 gr jordgubbar slätt tillsammans med chilin och florsockret. Tillsätt lite chili i taget, och smaka av, efter som styrkan kan variera. Blanda sedan jordgubbshalvorna med såsen.
Limegrädde: Vispa grädden och riv limen fint. Blanda grädde och lime och ställ kallt.
Grilla eller stek sockerkaksskivorna så de får fin färg. Servera med jordgubbssalladen och limegrädden.

måndag 27 juni 2011

Kyckling + rabarber = SANT





































Vad passar inte bättre än att använda att dessa rabarber som växer som sjutton i trädgården nu! Man hinner ju inte använda allt. Jag har länge tänkt testa denna rätt som kommer från Arla. Jag har stött på den i flera olika tidningar, bloggar, och senast i min receptbok jag köpte. Det bästa från Arla! Så här med facit i hand, kan man ju fråga sig varför jag inte gjort den mycket tidigare...för den var verkligen grymt god. Både mannen, sonen och jag föll för denna rätten. Hoppas ni tycker likadant, ifall ni inte redan provat den ;)  Syrlig och het på samma gång ;) Smaklig spis!


Kyckling+rabarber=SANT

4 port

500 g kycklingfiléer i strimlor (4 st filéer)
1 tsk salt
smör
3 dl rabarber i bitar
3 dl vispgrädde
2 msk honung
2 msk konc kycklingfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna. Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form. Vispa ihop övriga ingredienser och häll det i formen.
Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min. Garnera med gräslök. Servera med färskpotatis eller ris.

söndag 26 juni 2011

Midsommarafton 2011 i bildkavalkad!

Midsommarafton 2011 var nog som den brukade, vädermässigt iallfall. Regn och blåst hade vädergudarna bestämt. Men det är ingenting att bry sig om! Man får se till att göra det bäst av det! Man får hålla sig inomhus! 
Vi fick en mycket god välkomstdrink som innehöll, flädersaft, russian, vodka och jordgubbar. Jag vet inte exakt, så jag lovar att återkomma med det exakta måtten, för den var väl värd att göra flera gånger om om i sommar! Eva lät sig väl smaka...
Förrätten intogs i glas med hackat ägg i botten, sedan en gubbröra med matjessill, rödlök, gräslök och äpple, som toppades med lagrad ost och hårt tunnbröd. Fick fullpott! Supergod! Ska se om jag kan komma över det receptet, så ska jag lägga ut det!




















Här är hela glada midsommargänget samlade. Eller rättare sagt ungefär hälften, då de yngre snabbt hann få i sig maten och försvinna för lek.




















Åh så var det lekar såklart! Det hör ju midsommarafton till, eller hur? Perfekt att göra inomhus, eftersom vi annars hade blåst bort ;) 
Lek nr 1: Med endast en hand ska man ta sig ner i varje ben och hämta en 1-krona som ligger i varje strumpfot. Lättare sagt än gjort...




















Lek nr 2: Trä pastapenne på ett spagetti endast med hjälp av munnen!




















Lek nr 3: Blås i en pingisboll i vattenglaset. Åh jösses vad jag dominerade! Inte visste jag att jag var en sån klippa å detta ;) Eller var det bara ren tur?!? Inte vet jag men, jag satt 2 omgångar på raken...


I köket roddade värdparet, Pierre och Åsa ihop en mycket god varmrrät som även den gick i fiskens tecken!


Varmrätt: Ugnsbakat torskrygg med vinkokta musslor, vittvinssås, ärtpuré på rotfruktsbädd!  



Desserten blev det smarrig marängtårta med glass, grädde och massa jordgubbar! 
Linn vet minsann hur det ska vara ;)


lördag 25 juni 2011

Lyxfrukost, de e grejer det!

Midsommaradag å morrn på er!
Här hemma blev det sovmorgon och lyxfrulle! Härligt! Till frulle lyxade vi med croissant med ost och skinka som körs lite lätt i toastjärnet. Det hör verkligen inte till vanligheterna...men ibland slår man på stort ;) Hoppas ni alla hade en härlig och mysig midsommarafton? Här i Varberg blåste det som sjutton igår kväll, så vi fick hålla oss innanför de 4 väggarna och med tak över huvudet, men det gick hur fint som helst! Återkommer lite senare med vad vi åt och roade oss med! 
Ha en härlig midsommardag! 



torsdag 23 juni 2011

Nyss hemkommen man och midsommar!

Livet kan vara underbart! Mannen trampande precis in, innanför dörren efter att spenderat 10 dagar i Kina. Det känns härligt att ha honom hemma igen på svensk mark! Vad passar inte bättre än svensk färsk potatis å varmrökt lax med romsås till middag? Eftersom jag hämtade Vincent hos mina föräldrar efter jobbet, kunde jag inte motstå att slinka in och testa det nya rökeriet på Getterön som slog upp dörrarna dagen till ära. Där fanns kallrökt lax, varmrökt lax, rökt makrill, rökta räkor och massa annat smarrigt! Superfräscht och såååå otroligt gott! Tycker verkligen ni ska passa på att åka dit (om möjlighet ges) och handla och ta med er ut till Getteröns klippor en härlig och varm sommarkväll! Det är minsann livskvalitet det :) Eftersom jag ligger lite efter i min planering inför morgondagens midsommarfirande är det nog dax att sätta lite fart...;) Drinktilltugg står överst på min lista, så jag har fått det väldigt smidigt i år! Kanske har ni något gott och bra förslag på det?




Vincent fick ett par alldeles egna flippflopptofflor av sin pappa när han kom hem! Visst är det söta? Men det är ju det här med nåt mellan tårna...;) måste det verkligen sitta där undrar Vincent?







onsdag 22 juni 2011

Egen färsk potatis






































Nu närmar sig midsommar med stormsteg. Jag tänkte bjuda på ett litet tips som kommer från min mormor, som hon brukade göra förr. Tycker själv att det var ett annorlunda och gott tillbehör till sillen. Så det får det nog bli en omgång av, till midsommarsillen. Vad kommer ni duka fram på midsommarbodet? Berätta, det är så roligt att höra vad ni kommer äta...och göra... ;)
Förra året drog vi ett helt gäng till Turkiet. Alla var så otroligt trött på det regniga Sverige...men ack vad vi bedrog oss...vi fick regn även där. I år tycks väderkartan inte lova något annat heller...så det är bara att börja vänja sig! Inget att deppa över anser jag... man får bara göra det bästa av det, eller vad säger ni? Vi får njuta av en massa god mat och dryck...


Mormor Karins tillbehör till färsk potatis och sill
4 personer
1 dl vispgrädde, vispas lätt
1/2 tsk ättika
1/2 tsk socker
1 äggula
Bladsallad
Gör så här:
Vispa grädden, 
klipp i sallad
Garnera med persilja och tomat


Sill och potatis...Yeah ;)
Det bästa är ju när man plockar upp potatis från det egna potatislandet... Eller" egna och egna"... min mor och fars land... men det är ju nästan som mitt  ;)

tisdag 21 juni 2011

Färsk sparris med hollandaisås och parmesan!







































Jag förstår inte hur det har lyckats gå förbi mig att sparris är så rackarns gott! Jag har fått en ny a-ha upplevelse eller är det gravid-cravings?!? Jag har förvisso ätit sparris tidigare...men det är verkligen skillnad på sparris och sparris! Köp svensk färsk sparris i möjligaste mån, säger jag bara! En perfekt förrätt är färsk sparris med hollandaisås med hyvlad parmesan och flingsalt :)Snabbt, lätt och superduper gott! 
Nån som håller med mig? 

Perfekta förrätten på SPARRRIS
Färsk sparris som läggs i kokande vatten Max 1 minut
En god Hollandaisås
Hyvlad parmesanost
Flingsalt



måndag 20 juni 2011

Nyheter från Mutti!

Vad gör en ketchup god? Här hemma har vi alltid haft två läger vad det gäller ketchupval. Mannen har alltid förespråkat Heinz medans jag alltid har föredragit Felix. Men efter att Mutti skickat ut ett ny ketchupsort som är tillverkad på Pomodoro tomater, är jag helt SÅLD! Så nu är det slutdiskuterat vilket ketchupsort som ska inhandlas i fortsättningen. Jag gjorde även en dold test på min föräldrar, som också de föll pladask för Mutti! Så nu är det även ketchup förändring i det hemmet ... Varför undrar ni då? Jo, Mutti har en mycket mustigare smak och smakar äkta. De andra smakar mycket med syntetiskt, om man kan uttrycka sig så..? Sedan har Mutti 68% tomater i sin ketchup, medans Felix har 60%. 
Så här hemma slår vi absolut ett slag för Mutti...testa ni också...tror inte ni blir besvikna! 



söndag 19 juni 2011

Räksallad med basilikadressing...lovely!

















I lördag fick vi äntligen till det! Jag och min tidigare gymnasievän Stina. Vi konstaterade att det var 15 år sedan som vi tog studenten, å tro inte att vi inte setts sedan dess. Men det var bra längesedan konstaterade vi! Hon hade bunkrat upp med en lovely räksallad med en lika supergod dressing till som ni bara måste göra i sommar! Helt otroligt god och passade utmärkt till sallad! Sedan hade hon ju givetvis tänk på gravida-mig och att jag skulle ta mig bilkörandes hem oxå, och köpt ett mousserat alkoholfritt vin, som var att rekommendera. Det gillar jag ;)  Tack Stina för en supermysig lördag! Måste snart göras om... 



Räksallad
Blandad sallad
Sockerärtor
Färsk sparris
Gurka
Cocktailtomater
Färska räkor
Äggklyftor



Stinas basilikadressing 
(Finns inga mått, utan kör på känsla vet ja`)
Färsk basilika
Olivolja
Citron, skal och saft
Honung
Salt och peppar
Kör allt tillsammans i en mixer, så den blir slät. Krydda med salt och peppar och honung.
  
Chapel Hill Sparkling 37 kr på Systemet och passade perfekt till skaldjur, buffémat, apertif, och fisk. I like ;)






lördag 18 juni 2011

Grillen på Slingegatan...det e grejer det!

God morgon på er denna underbara lördagsmorgon! Nu är det helg och man har fått sovmorgon till halv åtta!!!!Wow! Det var verkligen inte igår som det hände senast! Härligt att det händer när det är helg också! Jag får be om ursäkt att det varit dåligt med blogg uppdatering de sista dagarna...det har varit fullt upp! Men nu har jag massa härligt att blogga om framöver, så nu måste ni hänga med ;) 
Häromdagen var vi bortbjudna,  lille Vincent och jag hos familjen Eliasson. De är helt underbara som tänker på oss när herr J är iväg på sina resor. Kvällen bjöd de på grillning och mys utomhus hela kvällen. Pierre hade gjort en sådan rackarns god potatissallad som jag bara måste ge er. Måtten har jag tyvärr inte, så ni får känna er efter vad som göra att era smaklökar faller pladask

Cryllans potatissallad
Färdigkokt färsk potatis i bitar
Majonäs
Creme Fraiche
Dijonsenap
Hackad persilja
Hackad dill
Finhackad rödlök
Salt och peppar

Blanda samman alt och låt den stå och dra sig lite innan servering. Servera tillsammans med en härlig bit grillat kött och grillat grönsaksspett.


Grillmästar´n i farten!



 





Det här vinet måste ni bara köpa i sommar! Croix du sud Syrah från Åkessons. 3 liter för 169 kr. Ett underbart gott vin som vi alla runt bordet gav 4 solar av 5 möjliga ;)   Det har också en ny detalj på boxen, som gör att man kan se hur mycket som är kvar i boxen. En detalj som jag personligen tycker är lite överarbetad. Man känner lätt hur mycket som är kvar tycker jag. Men otroligt gott tycker jag, och det är ju huvudsaken ;)

onsdag 15 juni 2011

Nu var dags igen för onsdagspasta!

Onsdagspasta...det var på tiden! Det har verkligen varit dåligt med onsdagspasta på länge, men idag tyckte jag att det var på tiden! Jag kom hem sent från jobbet, men pastan gick snabbt att slänga ihop. Så middagen stod på bordet inom 30 minuter, åh det gillar jag ;)  Åh vi smaskade i oss den utan större problem... oj så god den var!

Pasta med kyckling & citron- och basilikasås
400 g pasta av valfri sort

500 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl vitt vin
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl lättcrème fraiche
1 citron (skalet)
1 kruka basilika
olivolja till stekning
salt. nymalen svartpeppar
svarta oliver till garnering
Ev. red med maizenaredning
Gör så här
1. Tillaga pastan enligt anvisning på paketet.
2. Skär kycklingfiléerna i grova bitar. Bryn dem i lite olja. Salta, peppra. Tillsätt löken och vitlöken, utan att den tar färg.
3.  Häll i vin, vatten och buljongtärning. Låt sjuda tills hälften återstår.
4. Rör i crème fraiche, rivet citronskal och bladen från basilikan.
5. Låt kycklingen sjuda 3-4 minuter i såsen. Smaka av med salt och peppar. Red den ev, så den blir lite tjockare. Servera med pasta och garnera med svarta oliver.