lördag 28 april 2012

Gourmetmorsans kycklingfilé med HP-sauce!

Härliga lördag och solen som skiner och det är utlovat cirka 15+ grader... Kan det bli bättre? ;) l Idag är det en alldeles speciell dag...IDAG är det Gourmetmorsans HP-dag. För ett tag sedan lottade jag ut en middag, ett recept som jag kombinerat tillsammans med HP-sauce. Åh idag avslöjar jag receptet. Vinnaren Klara är nog nyfiken vid det här laget, och undrar nog vad som ska tillagas med ingredienserna hon fått ;)Kycklingen ska marineras. Ju längre tid desto bättre... Men det funkar att tillaga den direkt också! Den här veckan har andra bloggar också lagat mat med HP-sauce. Du kan hitta deras recept här på HP-sauce Facebook sida!
Hoppas ni liksom jag kommer tycka om den här rätten... 


♥ Trevlig helg!




Gourmetmorsans kycklingfilé i HP-sauce
4 person
Ingredienser:
800 gr kycklingfilé alt. 5 kycklingfiléer
Marinad:
1,5 dl rapsolja
2 msk kinesisk soja
3 msk HP-sauce
1 tsk sambal oelek
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
2 msk kycklingfond
salt/svartpeppar
Sås:

1,5 dl rapsolja
2 msk kinesisk soja
3 msk HP-sauce
1 tsk sambal oelek
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
2 msk kycklingfond
salt/svartpeppar

4 dl grädde
2 paket bacon
Gör så här:
Blanda marinaden. Dela kycklingen på längden om de är stora. Lägg kycklingen i marinaden, och låt marineras minst ett dygn. Ta upp ur marinaden och linda bacon runt. Bryn tills de får fin färg. 
Lägg i en ugnsfast form. Blanda samman såsen. Häll över kycklingen. In i ugnen i 225°C i 20-25 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Servera med ris eller pressad potatis och en härlig sallad! 





på ;)

fredag 27 april 2012

Grillning i april

Tjoooho på er denna fredagskväll! Hoppas ni liksom jag njuter av att det är fredag och en hel härlig helg framför oss. Imorgon har vi cykelfest här i området och det har varit lite stuligt med rätter, men nu så är det bestämt. DESSERT föll på vår lott! Kan ni tänka er att jag tänkte detta häromdagen och kom på vad jag skulle bjuda på!  Men det tänker jag inte avslöja här och nu...för tänk om just våra gäster finns här inne ;) Lovar återkomma på söndag om hur allting artade sig! Ikväll blev det grillning här hemma! Gott kött med Sverige skafferiets Pepparrot och öl glaze... Fantastico! Testa den säger jag bara! Till det hela blev det ostgratinerade potatishalvor, bea och sallad! 


Imorgon är det min HP-dag. Titta in då, för då bjuder jag på ett härligt recept med just HP-sauce som en av ingredienserna...


♥ Njut av fredagskvällen


Sverige Skafferiets Pepparrot och öl glaze kan varmt rekommenderas! God smak så det förslår... 




Finns det något som sätter fart på aptiten så bra som grilldoft?




Ostgratinerade potatishalvor
Förkoka potatisen. Ta en gaffel och rör runt lite, salta och peppra och strö över smakrik ost. In i ugnen på 225°C i ca 15 minuter. 




Sallad med tomater, fetaost, soltorkade tomater och mandariner.



torsdag 26 april 2012

När sötsuget faller på! Hemmabakade snickersrutor

-Mamma, vi bakar pepparkakor ropade Vincent glatt. Nej tänkte jag, med två burkar pepparkakor kvar sedan julen, tycker jag inte det var nåt vidare bra förslag det där. Även fast pepparkakor går åt här hemma. Vi har en son som är helt besatt av detta. Har fått flytta upp dem till en högre hylla, då jag upptäck att han står och smaskar i dig dem, när suget faller på ;) Så det fick bli något annat, och som jag nog inte gjort på år och dar, nämligen hembakade snickerkakor. Dessa är så rackarns goda. Jag blev bjuden på dessa för ett tag sedan av Vincents och Bellas BVC sköterska Gun. Visst har vi det bra när vi besöker BVC? Bli bjuden på såna här smarrigheter ;) Perfekt med en liten bit till kaffet! Dejligt;) 


Hembakade snickers
350 gr jordnötssmör, osaltat
2 dl sirap
2 dl socker
9 dl cornflakes
100 gr mörk choklad
100 gr vit
Gör så här:
Häll jordnötssnmör, sirap och socker i en kastrull. Låt smälta, ej koka. Ta bort från plattan och blanda samman med cornflakesen.
Häll upp i form, typ 25x25 cm. Långpanna funkar men inte hela. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Först den mörka, och bred över kakan, sedan ringla den vit över med en gaffel. 
in i kylen och låt stelna. Skär upp i bitar.



onsdag 25 april 2012

Onsdagspasta here we come! Pasta Hasta

Onsdagspasta på menyn och jag jag vet en som saknar detta nåt enormt, nämligen mannen här hemma. Han har befunnit sig i Asien i si så där 13 dagar, och är antagligen trött på ris vid det här laget ;)  Nu är det nedräkning, mindre än ett dygn kvar tills vi har honom på svensk mark...Läääääängtar!  Men man kan ju inte frångå traditionen så vi slog till på en onsdagspasta, som gick så snabbt att få ihop så man knappt hann blinka ;)  Under tiden pastan kokade gör man såsen och lite grönsaker att servera till...sedan är det bara att lägga upp! Kurrar magen, och maten borde stått på bordet för 10 minuter sedan är detta en rätt som passar perfekt! 


♥ Njut


Pasta Hasta
4 personer
400 gr okokt pasta typ Strozzarreti
150 gr ädelsost, gärna Saint Aguir
2 dl grädde
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Prosciutto skinka
Soltorkade tomater
Cocktailtomater
Ruccula
Parmesanost
Basilika för garnering
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningen.
Häll i grädde, ädelosten i en kastrull och låt osten smälta. Pressa i vitlöken och salta och peppra. Smaka av! Såsen ska vara mycket smak på! Dela coaktailtomaterna i halvor, strimla soltorkade tomater på längden. Riv parmesanosten. 
När pastan kokat klar, häll av vattnet och blanda med den varma såsen.
Ta fram tallrikar och lägg ruccula i botten, sedan pastan. Lägg sedan prosciutto skinkan, tomaterna, soltorkade tomater, och strö över parmesanost.
Toppa med färsk basilika och servera med balsamicosirap till om så önskas.
Snabbaste pastan här ni här! Sedan är det bara att slå sig ner och njuta i lugnt och ro med ett glas rött! Det är vardagslyx ;) 




Ett fantastiskt gott vin som passar utmärkt till kvällens pasta!
Urmeneta Camenère 2011 79 kr/flaskan och kan beställas här! 

Tävlingen är avslutad!

Åh vem har då kammat hem 10 liter av Kiviks juice "Vår finaste Längtan" 
Jo, ingen mindre än... Marlen Olson! Tadaaaaaa ;)  Men det finns även 2 vinster till, andra och tredje pris som får 300 kr i värdekuponger från Kiviks Musteri! 2: pris går till Martina i Åskloster  och 3:e pris Jennie Dover
Maila mig, madelene@alltienbyra.se era kontaktuppgifter, märk ämnesraden  "Vinnare Kiviks Musteri och ert namn", så kommer vinsterna på posten!  STORT GRATTIS till er alla! 



måndag 23 april 2012

En naggande god gryta!

När mannen är borta är det många som är sååå omtänksamma och bjuder oss, (läs: mig och barnen) på kvällsmat. I lördag var vi hos svärmor och svärfar! I härlig kvällsol i deras uterum bjöds vi på en naggande god gryta, som jag tycker ni ska testa. Jag gillade den skarpt ;) Min svärmor kallar den Kryddstark gryta, men jag vet inte om jag håller med om att den är så jätte "kryddstark" precis. Hon hade nog haft receptet i 15 år, så kanske den var kryddstark då! Nivårer på kryddstark har nog förändrats på 15 år skulle jag tro. Nu när andra länders matkultur har tagit sig in i vårt land finns det nog mer  "kryddstarka" rätter än detta! Ta det dock inte så ordagrant ;) Men det är gott, så lova mig att ni testar! 


Svärmors kryddstarka gryta
4 personer
500 gr grytbitar alt. fläskytterfile i bitar
salt och svartpeppar
3 dl buljong
1 gul lök
2 röda paprikor
1 msk vetemjöl
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1/2 tsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
1 dl skållad skalad mandel
Gör så här: 
Skär köttet i bitar. Stek och salta och peppra. Bryn löken. Tillsätt buljongen. Skär paprikan i bitar. Tillsätt sedan vetemjöl, paprikapulver, curry, ingefära, vitlök och creme fraiche. Låt puttra några minuter. Till sist läggs de skållade mandlarna i. Servera med sallad och ris! 



Ett litet vintips! Claudio Rosso, Italienskt vin. 58 kr/flaskan. Otroligt gott vin för en liten peng! Se bara till att lufta vinet! Det bör göras på unga viner, som detta. Då syresätter man vinet och vädrar bort mindre önskvärda dofter. Detta vinet är en beställningsvara på systembolaget. Väl värt sin peng! 

Bon Appetit  


söndag 22 april 2012

GRATTIS KLARA!

Tjing! Hoppas ni har en härlig söndag alla underbara bloggläsare! Igår kväll haglade, regnade och åskade det! Åh så värme som en sommardag...nästan! Vädret är minsann omväxlande ;) Men sååå mysigt det var! Iallafall när man satt i svärmor och svärfars uterum och hörde hur det smattrande mot taket och med endast levande ljus tända! Svärmor bjöd på en otroligt god gryta, som jag absolut ska tigga till mig receptet på och dela med till er! Men det får bli imorgon! Idag ville jag titta in och gratulera KLARA, som har vunnit ingredienserna till min rätt som jag ska laga nästa vecka tillsammans med HP-sauce! 
STORT GRATTIS KLARA! Maila mig dina kontaktuppgifter, så fort som möjligt, så du hinner få ingredienserna innan mitt inlägg på lördag! 

Tog mig en runda i trädgården och nu går det fort! Snart blir det dags för rabarberpaj! ;)
Men nu vankas det födelsedagskalas för mig och barnen! Farbror Markus fyller år, eller som Vincent säger: Bonden Markus! 

Ha en fortsatt härlig söndag  


fredag 20 april 2012

Vi förlänger tävlingen med HP sauce!

Härliga fredag! Ännu en vecka avverkad och en härlig helg står för dörren! Hade suttit fint om det hade kommit lite värme också, så man hade kunnat vara ute, och fått ner lite växter i trädgården som jag inhandlat häromdagen ;) 
Men ikväll blir det ingen plantering inte, utan nu ska jag blanda mig en härlig fredagsdrink och njuta av helgen! 


Tänkte bara påminna er om tävlingen med HP-sauce, som jag förlängt t.o.m lördag, då jag förstått att många haft svårt att lämna en kommentar då det strulat! Nu hoppas jag att det ska funka bättre, så gå in här, och lämna en kommentar, så är du med och har chansen att vinna en middag som jag komponerat!
Härlig helg på er 



torsdag 19 april 2012

Vinn en härlig middag med HP-sauce och Gourmetmorsan!

 Oj, så fort en vecka går...redan torsdag! Som jag berättat tidigare har ni chansen att vinna ingredienserna till en middag med HP-sauce som jag satt samman! (Läs här om ni missat och tävla här;) Nästa vecka kommer det anordnas en alldeles egen HP-vecka! Massa härliga inspirerande recept kommer det definitivt att bjudas på! Vill du också vara med i HP-veckan? Gå in på facebook.com/HPsauceSverige och beställ hem provpåsar kostnadsfritt. Så kan du också laga mat under HP-veckan. Hoppas du hänger på!

onsdag 18 april 2012

Västkustens pärla!

Att göra en räkmacka kan nog de flesta. Det är inte där poängen ligger i detta inlägget. Häromkvällen hade jag möjligheten att ge mig ut på en härlig löparrunda som tog mig Getterön runt. Runda gick ut med Getteröns alla badvikar och med havet som närmaste granne, med undantag för den sidan som ligger in mot stan förstås... Men åh vad det är vackert och det är ett härligt sätt att ladda batterierna på! Insupa frisk härlig luft med lite saltstänk... Det får en bara att längta till sommaren;)Att sedan njuta av ännu mera västkust iform av en räkmacka till kvällsmat, det blev pricken över i:et ;) 
En riktigt, riktigt härlig kväll! 


Sköt om er 




tisdag 17 april 2012

Ni har väl inte glömt... HP sauce?

Kommer ni ihåg HP-sauce?
HP-sauce är en gammal favorit som funnit i de flesta svenska hem i decennier. I Sverige är vi många som förknippar HP-sauce med pytt-i-panna, men HP-sauce passar till så otroligt mycket mer. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna!


Under nästa vecka kommer jag samarbeta med HP-sauce och vara deras ambassadör. Det innebär att jag, tillsammans med sex andra bloggare, fått i uppdrag att ta fram varsitt HP-recept som kommer presenteras på HP-sauce Facebooksida under "HP-veckan" vecka 17. 

Just nu har ni möjlighet att vinna de ingredienserna som ingår i mitt recept som jag kommer lägga upp här på bloggen på lördag vecka 17. Jag kan inte avslöja receptet ännu, men gott det kommer det att bli! ;) Passar perfekt till lördagens festliga rätt...så mycket kan jag avslöja ;) Så för att vara med och tävla:

  •  Lägga en kommentar varför just du ska vinna ingredienser till mitt recept och ditt "nickname"! 
  • Gå in och gilla Gourmetmorsan på Facebook


Sedan är det bara att hålla tummarna för att det blir du som blir den lyckliga vinnaren  
;)


Vinnaren presenteras på torsdag lördag! 


Lycka till 





Tjoooho... Ny tävling om 10 liter juice!

Tycker du liksom jag mycket om juice? Då ska du ta chansen nu! Jag tävlar ut 10 liter av Kiviks Musteris Vår finaste Längtan. Denna veckan anordnar Kiviks Musteri en frukosttävling på Facebook med goda frukostrecept varje dag och roliga tävlingar. Så nu har du chansen att vinna 10 liter av Kiviks Musteris Vår Finaste Längtan.


Med Kiviks Musteris Vår Finaste Längtan juicer kan du när som helst njuta av den finaste naturliga smaken av färsk frukt. Vi väljer ut de allra bästa råvarorna och skärdar dem när de är som godast. För att bevara den naturliga smaken och färgen pressas frukterna i närheten av växtplatsen. Efter pressningen fryses juicen direkt för att sedan tinas, milt värmebehandlas och fyllas på flaska. Allt för att du ska kunna njuta av den härligt naturliga färska smaken, året runt. Välj bland tre olika smaker; Äpple, Apelsin och Äpple, Jordgubb-Blåbär.


Hur ser din favvo-frukost ut? Har du tips på lättlagade frallor eller dricker du en god smootie? För att vara med och tävla, tipsa om din favoritfrukost i kommentarsfältet. Det bästa frukosttipset vinner 10 liter av Kiviks Musteris Vår Finaste Längtan. Andra och tredje pris är 300 kr i värdekuponger från Kiviks Musteri.
Tävlingen pågår fram t.o.m. lördag 21 april 2012.


Lycka till 



måndag 16 april 2012

Bodalsgris...ett nytt närproducerat varumärke!

Vad väljer ni när ni ska köpa kött? Själv vill jag helst ha rent fint kött som givetvis kommer från ens närområde. Priset är också avgörande. Detta har Bodalsgris tagit fasta på och kan nu erbjuda bra mat från den egna regionen. Värmlands chark och Dahlbergs slakteri i Brålanda har tillsammans med 14 gårdar i regionen Dalsland och Bohuslän tagit fram  Bodalsgrisen. Ett varumärke som garanterat är närproducerat och där grisarna haft en schysst tillvaro. Produkterna hittar man på COOP Konsum, Coop Extra och Coop Forum i Dalsland och Bohuslänn. Jag har fått chansen att prova köttet, och eftersom jag är en riktigt fan av fläskkött och då särskilt fläskfilé tycker jag köttet var av riktigt fin kvalitet. Saftigt och mört, och smälte i munnen.
Så jag ger Bodalsgris full pott! Vill ni läsa mer om Bodalsgris kan ni göra det här! 


Så här blev vår middag. En smarrig gryta med soltorkade tomater...


Fläskfilégryta
4 portioner
1 stor fläskfilé alt fläskytterfilé
8-10 soltorkade tomater, gärna Ridderheims
1 vitlöksklyfta, pressad
1 köttbuljongtärning
1 liten purjolök, i skivor
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
Soja för färgsättning
Ev. lite vatten
Kött och grillkrydda, Knorr
Salt och vitpeppar


Gör så här:
Skär fläskfilén i skivor. Salt och peppra och stek dem i en panna i smör så de får fin färg på båda sidor. Strimla purjolök och soltorkade tomater, låt steka tills löken blivit mjuk. Häll på grädden och creme fraichen. Smula ner buljongtärningen och pressad vitlöksklyfta. Låt puttra tills köttet är genomlagat. tillsätt soja för lite bättre färg på grytan. Krydda med kött och grillkrydda tills du är nöjd med smaken! Servera med ris/pressad potatis/pasta och sallad...eller vad nu som önskas! 


Trevlig spis