torsdag 31 maj 2012

Svea Strandcafé here we come!

Hallå hallå i stugorna! Eftersom jag älskar små härliga enkla dagsutflykter tänkte jag tips om en idag! Förra helgen var vi på Svea strandcafé som nyligen öppnat för säsongen och tog oss en liten lunch. Ett mysigt ställe som ligger alldeles nere vid Apelvikens strand, bredvid Surfers. Här kan man njuta av god mat och sitta och titta ut över havet. En fantastisk vy från deras övre terass. Finns nog inget bättre läge att se solnedgången och hela havet framför sig och njuta av ett glas vin eller två ;) Framåt kvällskvisten erbjuder de Tapasrätter. Halleluja så gott! Hit kommer det bli fler turer, och då på cykel... Jag har ju tidigare gett er tips på andra utflykter, och nu hoppas jag att ni vill dela med er av era smultronställen. Tycker ofta det är genom rekommendationer man finner de mest härliga och fantastiska ställen, som man aldrig hade hittat till annars. Så släng in en kommentar på dina bästa utflyktsmål! Så kan vi fylla på vår utflykts-lista allihopa :) 


Här kan ni läsa om andra utflyktsmål som jag tipsat om:
Tomatens Hus, Landskrona
Äppelgården i Slöinge
Äskhults by, Kungsbacka


♥ Kram




Här en god grillad bagels med salami och färskost!


Vincent föll för deras amerikanska pannkakor med lönnsirap och hallon. Yammie! 



onsdag 30 maj 2012

Onsdagpasta med Ajvar, salsicca och mozzarella!

Härlig onsdagspasta på menyn...det var faktiskt ett tag sedan. Det är inte riktigt som det brukar när mannen är bortrest, men nu är vi inne i vanliga gängor igen...;)  Ingen planering dock på vad som skulle hamna på bordet, och inte kunde man tro att det skulle sluta med en sådan här fullträff  ;) Det här går fort kan jag lova! Nu ropar jordgubbarna efter mig ;) som jag köpte tidigare idag...visst är det underbara nu? Lite saftigt pris med 50 riksdaler, men vad sjutton. Det är det värt... 
Det är lite dåligt med kommentarer från er läsare. Jag blir alltid lika glad att höra vad ni tycker, eller bara ett enkelt hej! Förgyll min torsdag 


♥ Hugg in




Pasta Ajvar med sting
4 personer
500 gr pasta, ex. Strozzarreti
200 gr salsiccia korv, chilismak
100 gr svartpepparsalami
1 dl ajvar, stark
2 dl grädde
2 pressade vitlöksklyftor
10 cm purjolök i skivor
1 boll mozzarella
Salt/svartpeppar
Färsk basilika
Ruccula
Parmesanost
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningen. Skär purjolöken i skivor, likaså med korven och salamin.
Stek korven, salamin, och purjolöken. Pressa i vitlöken. Häll på ajvar och grädde. Skär mozzarellan i bitar. Hacka basilikan. Smaka av med salt och peppar. Blanda i pastan med såsen och korvarna. Strö till sist i basilikan, och mozzarellan och rör om. toppa med ruccula och nyriven parmesanost! 




Urgod pasta och lite rödtjut...ja sämre kan man ha det en onsdag  ;) 


Sweden Rock och Åkesson bjuder på ett gott årligt rött vin inför Festivalen. Den finns i systembolaget beställningssortiment för 69 kr. Det bästa är också att den är upphälld på PET-flaska. Vilket passar perfekt inför stundande sommarutflykter. 




Mama´s Hemmgjorda Ajvar som är stark är den perfekta ajvaren för tillfället. Gjor på grillad paprika, grillad aubergin, stark fefferoni, solrosolja och havssalt. Yammie! 




Å så lite skav  ;)  "Måste bara skava lite sa mannen". Med det innebär att man i stort sett är proppmätt och bara för det var så attans gott, måste man bara ta en gaffel till, från maten på fatet. Gott betyg eller hur? ;)











tisdag 29 maj 2012

Wow...ny favvo med lax!

Snart halvvägs in i en ny vecka, och här på Västkusten har sommaren försvunnit för att visa en kyligare sida...Ursch!...Ynka 6 grader imorse, mot helgens 20 grader redan på morgonkvisten. Det är verkligen kontraster, och man hinner lätt anpassa sig efter de här varmare klimatet. Men vi får hålla tummarna för att detta bara är ett litet gästspel av kylig luft ;)  I helgen var vi ju bjudna på konfirmation hos Julia, och det var minst sagt svettigt i en fullsatt kyrka! Men vad gjorde det när man efteråt kunde njuta av trevliga människor och fantastiskt god mat på altanen...  De bjöd på en laxrätt, som blev en ny favorit! Den var så god så jag vet inte vad;) Detta är verkligen ett hett tips, för kommande sommardagar, där det endast behövs en god sås och färsk potatis till. Perfekt rätt att bjuda på och som man lätt kan förbereda dagen innan. 
Nu ska jag hoppa i kojs, för imorgon ha jag tänkt ta mig an en städning och ett besök på torget för lite härliga blommor att ställa på bordet. Åh så onsdagspastan förståss! 


Ses då!
Kram å nattinatti 




Örtig parmesanlax
8-10 personer
1,5 kg benfri laxfilé/laxsida
Marinad:
1,5 dl  olivolja
Rivet skal och saften av  1 lime
1,5 dl finriven parmesanost
1,5 dl finhackade blandade örter
1 msk flytande honung
0,5 msk salt
Topping:
1 kg oskalade räkor
3 msk finhackad dill
Gör så här:
Börja med toppingen. Skala räkorna och blanda dem med dill. Ställ kallt.
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg laxsidan på en bakplåtsklädd plåt. Bred marinaden över laxen och stek den i ugnen i ugnens mitt på 150°C i ca 30 minuter. Eller tills en termometer visar 55°C. Förvara laxen kyld till serveringstillfället. Toppa med räkorna. Servera med romsås oh kokt potatis.


Evas goda romsås
6 personer
5 dl creme fraiche
1/2-3/4 tub citronmajonäs
1 burk stenbitsrom
Hackad dill
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser. Ställ kallt. 




 Den här lille grabben är lik sin mor, en riktigt liten gottegris ;)




 En nöjd och glad konfirmand! 



söndag 27 maj 2012

Släck törsten med Ramlösa - rött päron

Vill givetvis titta in denna afton och säga hej! Det har varit en fullspäckad helg, med konfirmation, lite jobb å så mors dags firande förståss ;)  Igår liksom idag blev vi bjudna på fantastiskt god mat, så jag ska ragga tag i recepten, så återkommer jag imorgon med lite gott, sånt ni bara måste prova. Prova tycker jag också ni ska göra med Ramlösas nyhet, med smak av rött päron. Den gillar jag skarpt ;) Satt perfekt efter min löprunda nu på kvällskvisten när gommen var helt torr och skrek efter törst  ;) Det gäller ju nu att träna upp sig inför tjejmilen...känner att jag är på gång nu ;) hahahaha Skämt å sido, var det en helt fantastiskt fin kväll och det är minsann svårt att komma i säng i tid? Någon mer än jag som känner så?  Nej, nu baske mig får det bli till att krypa ner! 


Många kramar till alla underbara mammor idag 





fredag 25 maj 2012

Sommaren fortsätter... och jag med den!

Tjillevippen på er! Här fortsätter bara sommarvärmen, och  det är helt underbart! Här behövs inga Medelhavsresor här inte...;) Eftersom jag tillbringat mycket tid ute hos mina föräldrar på Getterön.. (alltid skönt att få lite hjälp med barnen och själv bli lite ompysslad) när mannen är ute på sina resor. På Getterön, som är mångas semester- och badparadis, har det öppnat ett helt underbart fisk och rökeri. Här kan man finna de mest härliga delikatesser. Idag slog jag till på dubbelrökt laxfilé med färskostfyllning. Här skulle firas att mannen kommer hem efter si så där 12 dagar iväg. Till laxen blev det svensk färskpotatis och sommargurka, och romsås. En riktigt sommarrätt kan man säga ;)  Åh det var så otroligt mumsigt! Till förrätt blev det en liten räkbakelse med gravlaxsås. Yammie! Åh rätt som det var slog det mig att förra året vid den här tiden när han kom hem, åt vi ungefär samma mat... Kan det va en tradition mån tro? ;) Hur som helst är det väldigt, väldigt gott! Vad har ni för matplaner i helgen? För oss vankas det konfirmation och så givetvis morsdag firande! Ska ta mig en funderar på vad mor i huset ska hitta på i matväg;)


Njut av en härlig helg 




Räkbakelse


2 skivor/rundlar av långfranska
Rör ihop creme fraiche, gravlaxsås och stenbitsrom.
Bred ett lager av gravlaxsås på varje rundel. Lägg ihop. Bred creme fraiche röran runt om och uppepå. Garnera med sallad, ägg, räkor, gurka, tomat och ctitron. Toppa med färsk dill! 
Voila...klart att servera!  ;)


Nu är de här! Vinerna inför årets Sweden Rock! Ett rött Shiraz från Australien, ett medelfylligt fruktigt rödvin med jordgubbstoner och liten örtighet. Kan beställas här! Sedan ett vitt Chenin Blanc från Sydafrika. Ett fruktigt vin med äppeltoner och inslag av tropisk frukt. Beställ det vita vinet här!   ;) Båda vinerna kostar 69kr/flaska och är en beställningsvara på Systembolaget! Så slå till nu, för förra året tog det slut på bara ett par veckor.





onsdag 23 maj 2012

Brudarnas vinkväll!

 Oj, oj, oj vilket väder vi har, iallafall här på Västkusten. Hur är det hos er?  Det gäller att passa sig för solen. Den tycks vara hyggligt stark just nu! Själv har jag fått mig en stund på altanen med barnen sittandes i skuggan och slabbar med vatten... då vet man var man har dem...för det finns nog inget så kul som vatten..särskilt inte när man fåt slabba hur mycket som helst ;) Igår var det vinkväll hos bästa Annelie, och det har dragit ut på tiden mellan våra vinkvällar, men när man väntar på nåt gott... Annelie tycks verkligen kunna beställa det här med fint väder. De flesta av hennes vinkvällar visar sig det blir riktigt riktigt högsommarvärme. Så också igår...åh vi njöt. Hon bjöd på en riktigt, riktigt god pasta rätt, som jag tänkte dela med mig av som kvällens onsdagspasta. Kom från hennes granne, som är en riktigt grym i köket! Tack Maria!  Till dessert blev den en cheesecake med jordgubbar fast som inte varit fryst. Som jag har berättat tidigare är jag inte jätte-fan av fryst cheesecake, men den här var så god så man storknade. Trots att den inte riktigt stelnade, trots fler timmar i kylen än var receptet sa. Men gör ni den här desserten och bjuder på, kommer ni absolut skaffa pluspoäng hos era gäster...jag lovar;)  Tack Annelie för en otroligt mysig kväll!


♥  Dags för solskyddsfaktor. Kram



Glimmergatans Sommarpasta
Blandad sallad 
Cocktailtomater, delade
Olika sorts salami
Riven citron
Hyvlad parmesanost
Olivolja
Färsk pasta med basilika fyllning
Färsk basilika
Gör så här:
Gör iordning alla ingredienserna på varje tallrik utan pastan. Koka pastan enligt anvisning på förpckningen. Tillsätt pastan ljummen till salladen på tallriken och topp med parmesan och färsk basilika. Ringla över olivolja. Strö över lite flingsalt.
  
Åh till det hela gott rött vin Chaklana!   
 Kall Rosé på altanen kan ju knappast bli fel...  ;) 
Desset...slurp! Riktigt, riktigt god! 

Blueberry and white chocolate cheesecake
6-8 portioner
Ingredienser
200 g 3-4 st digestivekex
100 g smör
400 g vit choklad av hög kvalitet, i bitar
250 g färskost
2.5 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
250 g blåbär eller andra bär

Gör så här:

1. Lägg digestivekexen i en tättslutande plastpåse och krossa dem med en brödkavel eller något annat trubbigt föremål som du kan orsaka ordentlig skada med, tills du har en påse fina smulor i stället.
2. Smält smöret i en stor kastrull, häll i kexsmulorna och blanda ordentligt.
3. Häll blandningen i kakformen, jämna ut och platta till med baksidan av en sked.
4. Täck över och ställ in i kylen medan du förbereder resten av ingredienserna.
5. Lägg chokladen i en skål och placera skålen över en liten kastrull med knappt sjudande vatten.
6. Var noga med att botten av skålen inte når ner till vattnet.
7. Låt chokladen smälta långsamt under omrörning.
8. Vispa ihop färskost, grädde och mascarpone med en träslev i en stor bunke.
9. Vänd slutligen ner bären.
10. Fördela blandningen i ett jämnt lager på kakbottnen, täck över och låt stelna i kylskåp i minst 2–3 timmar.
11. Ta ur cheesecaken ur formen och servera i generösa portioner!

  ;) 
Oj, oj, oj vad vi pratade! Så fick vi bestämt tjejmilen också.. Grymt! Ska bli fantastiskt kul! Stockholm here we come  ;) 

måndag 21 maj 2012

Picklade rabarber och sommar

Helt galet! Här på västkusten har vi världens högsommar. Nu är det 20 grader och klockan är snart 21.30! Visst är det otroligt? Har precis kommit in efter en härlig kvällspromenad utmed Getteröns badvikar, och man kan inte annat än säga att man har det såååå otroligt fint runtomkring oss nu. Träden är härligt gröna och växerna frodas för fullt. Idag har det verkligen varit rena rama medelhavsvädret, solsken, åska och regnskurar, som har gått så fort över så man knapt hunnit blinka...  ;) I helgen som var blev det grillning på menyn och jag testade att göra picklade rabarber som jag serverade till den grillade köttbiten. Riktigt gott och ett annorlunda grilltillbehör. Inspirationen fick jag av Lisa Lemkes nya kokbok "Till Sommaren. Mat för många" som jag har blivit helt förälskad i. En sådan fin kokbok som man kan sitta och titta i och bli inspirerad av i timmar. Boken kan ni köpa här!

♥  Bon appetit

Picklade rabarber
6 portioner
100 gr rabarber
0,5 dl ättiksprit
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
Gör så här:
Skär eller riv så rabarberna blir i tunna strimlor. Funkar med en osthyvel som river.
Koka uåå ättiksprit, vatten och socker. Låt sjuda tills sockret har lösts upp. Lägg ner rabarberna och sätt på locket och dra kastrullen åt sidan. Låt stå tills vätskan har svalnat. Häll över i rengjord burk och rabarberna håller i ca 10 dagar i kylskåp.



lördag 19 maj 2012

Utflykt söderut! Tomatens hus


Hej på er! Jag har inte glömt er, även om man skulle kunna tro det... Det har verkligen varit lite stiltje här med blogginlägg. Jag tog mig en liten bloggsemester skulle man kunna säga ;)  Ibland behöver man ladda batterierna ;)  Eftersom regnet bara öste ner och man lätt kan bli lite rastlös hemma vid sådana tillfällen, fick det bli en liten utflykt häromdagen. Vi drog lite söderut mot Landskrona, närmare bestämt Vallåkra och Tomatens hus. Ett perfekt utflyktsmål. Kan varmt rekommendera detta ställe. Helt underbart,  och beläget på de skånska slätterna. Här odlar man diverse olika sorter av tomater, och till viss del lite sallad och kryddor också. Åh så ett litet bageri finns också på gården. En liten gårdsbutik med tillhörande café. Så enormt pittoreskt! Ska absolut ta med mig mannen dit också, för jag kommer vilja åka dit fler gånger... Läs mer om Tomatens Hus här! 




 Flera olika sorter att välja på...
Basilika i massor.
 Det var lite svårt att välja bland menyn, så vi tog en av varje rätt så vi fick testa av... Klart bäst var Tomatpajen. Det var vi alla överens om!
Helt underbart god Tomatpaj!
 Tomat och mozzarella sallad
Vincent testade av Fisk och skaldjurspatén. Kanske inte riktigt ett barns favorit, men vi andra tyckte den absolut skulle få godkänt.
Mysigt, mysigt, mysigt, att sitta här och höra hur det smattrade mot taket!

onsdag 16 maj 2012

Morotskaka

04:40 PIP, första barnet (Bella) vaknar och är klarvaken... Jag är verkligen INTE klarvaken. Så trött i de små att det känns helt igengrusat! 05:20 PIP BELLA somnar om... (härligt!) 05:45 PIP andra barnet klarvaken (Vincent) åh tycker det är dags att gå upp! Åh nej... vad gör man! Det är bara att inse att det är så här det är att vara småbarnsförälder... ;) Mannen är bortrest i jobbet (hoppas inte det tas hem några mer kycklingklor denna gången...) och det är minsann ett litet projekt att rodda ihop allihopa här hemma! Näääh nu ska jag inte klaga mer...;) det är bara att studsa upp och göra dagen till den bästa! Vad hittar ni på idag? Häromdagen bakade jag Leilas Morotskaka. Tycker det receptet är det bästa någonsin... Har ni inte gjort den, tycker jag absolut ni ska prova! Rena rama drömmen! Ikväll vankas det onsdagspasta... jag återkommer med en smarrig pasta rätt! 


♥  Kram och härlig onsdag på er!


Morotskaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
4,5 dl finrivna morötter
Cream Cheese Frosting
60 gr mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Slkal av 1 lime
100 gr philadelphiaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosoljan och de rivna morötterna.
Fyll smeten i en smord form, antingen rund 24 cm diameter elelr rektangulär med bakplåtspapper i botten och upp på sidorna. Då går de fint att skära i rutor om man önskar det.
Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Jag behövde bara grädda i 50 min. Så håll koll de sista minuterna. Den ska inte vara kladdig.
Låt svalna. 
Blanda frostingen genom att vispa ihop alla ingredienserna.
Bred den över kakan och skär sedan upp i bitar.