torsdag 30 augusti 2012

Björnbärsmuffins!

Gokväll i stugorna! Nu äntligen lyckas jag sätta mig ner en stund, efter att ha sprungit runt som en skållad råtta och försökt packa allt som jag ska ha med mig. Det vankas nämligen tjejhelg i Stockholm...yeah! Ska bli så rackarns roligt ;)  Shopping, god mat och dryck, härliga brudar och så tjejmilen! Blir nog en lugn fredagkväll, eftersom vi ska dra på oss de snabba dojjorna på lördag...men sen blir det "åka av"... Stockholm here we come! 

Nåt annat roligt är att bege sig ut i snåren och plocka björnbär! Det är nåt visst med det... ger mig lugn har jag konstaterat. Finns det mycket bär, vill jag bara plocka mer och mer...svårt att få bort mig från snåren skulle man kunna säga ;)  Men väl hemma igen, fick det bli till att baka lite björnbärsmuffins! Tror mina kollegor blev glada när jag satte fram fatet med muffinsen imorse? 
Nu tror jag minsann att jag ska krypa ner i bädden, så jag är härligt utvilad imorgon...ska bara vänta in resväskan som strax kommer hem! Ur med mannens packning och i med min! Som det kan bli! 
Njut av den kommande helgen, det ska jag göra!

♥ See ya!



Björnbärsmuffinsca 16 mini muffins
2½ dl strösocker
125 g smör
2 ägg
1 dl mjölk
5 dl mjöl
ca ½ tsk ekologiskt vaniljpulver (bourbon-vanilla)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2½ dl björnbär
1 msk florsocker
Gör så här: Klicka ut smeten i formar och tryck sedan i björnbären. Jag la 3 björnbär i varje form, fast det beror på storleken på formarna.
Rör smör och socker vitt och fluffigt med elvisp på låg hastighet. Tillsätt äggen, ett i taget och rör därefter ner mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och blanda försiktigt ner i smörblandningen. Klicka sedan ut smeten i formarna och tryck i björnbären. I miniformar är det lagom med 3 björnbär, fast det beror på storleken på formarna. Grädda på 200°C i ca 15 minuter. Större formar behöver gräddas längre.


Höstig onsdagspasta med tryffel, kyckling och svamp!

Morr´n morr´n bloggosfären!
Trots att allt rusar iväg i 180 och mannen åkt till London igår,  hindrade det inte mig från att slå till på en höstig onsdagspsta. Kunde kanske valt en lite mera höstig dag än gårdagen, då det var sol och temperaturen visade ca 22 grader. Men nu hade jag ju tänkt testa den här rätten, så det fick bli så bara....  Bjöd in mamma och pappa som fick göra ett utlåtande också ... De gav den MVG, rakt av! Vincent åt som sjutton, så den funkar även på 3 åringar ;) Här hemma kommer den göra igen, och då ska mannen min få smaka ;) 

♥ Ha en underbar torsdag!



Höstig onsdagspasta med tryffel, kyckling och svamp!
4 personer

300 gr okokta pasta penne
300 gr blandad svamp, kantareller och champinjoner
2 scharlottenlökar
2 hackade vitlöksklyftor
2-3 dl grädde
150 gr riven västerbottenost
100 gr färsk bladspenat
Vit tryffelolja efter smak
Salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skiva kycklingen i bitar. Salta och peppra och stek så den blir klar.
Rensa under tiden svampen, löken, och vitlöken.Skölj spenatern och riv osten. Tillsätt löken och svampen till kyckligen. Sedan lite av spenaten och grädden. Låt alltsammans puttra några minuter. Tillsätt sedan 2/3 av osten och några droppar av tryffeloljan och smaka av såsen med salt och peppar. När pastan är klar, häll av vattnet och tillsätt den sedan i såsen. Rör runt ordentligt! Häll upp på serveringsfat och strö över riven ost och salt och peppar och toppa med de sista spenaten som har sparats. Dags att njuta av en utomordentligt god höstig pasta! 

Härligt gott rött vin till en god pasta 89 kr/flaskan. Mauro Ripasso



onsdag 29 augusti 2012

Hallongården i rutan!

Hallon, de små härliga bären! Som jag nämnt tidigare var vi för ett tag sedan och gjorde ett besök på Hallongården utanför Trelleborg. Nu häromdagen visade det sig att även Tina Nordström också varit där och spelat in ett program "Sveriges skönaste gårdar". Programmet är en tävling mellan tre gårdar som producerat en helt ny produkt/ingrediens som de arbetat fram hemma på sin gård. 
Hur tävlingen gick? Ja det får vi se i vinter när de sänds! Jag kommer absolut sitta uppkrupen i soffan och titta. Kommer du?

♥ 
Kram


tisdag 28 augusti 2012

Dumle och Turkisk Peber som chokladboll!

När sötsuget sätter in!
Delicators chokladboll tror jag är välkänt hos de flesta. Själv minns jag de mest från högstadiet när man kunde köpa sig dem i cafeterian. Tyvärr lite väl kylskåpskalla kanske, men de smakade helt underbart. Nu äter jag dem inte lika ofta, men när man väl gör, tycker jag fortfarande att de smakar otroligt gott! Nu fick jag äran att testa de två nyheterna som Fazer och Delicato ger ut nämligen Chokladboll med Dumle och Turkisk Peber smak. Fazer ger även ut Dumle och Tyrisk Peber som konfektyr och i världen äts det 13 dumlekolor i sekunden och 1 230 000 om dygnet. De ni! Nu har de valt att använda smakerna i den klassiska chokladbollen. När jag ser nyheter i butiker, är jag absolut inte sen med att testa dem. Oftast finner jag att den klassiska smaken faller mig bättre i smaken. Likaså den här gången. Det var inget större fel på smaken, men som fika till kaffet kan jag inte få ihop Turkisk Peber och kaffe. Det går bara inte! Responsen har annars varit mycket god och Fazer vill med detta locka yngre konsumenter till konditorihyllan. Kanske lyckas de, kanske inte. Det får DU avgöra när det blir dags för en fikastund! Själv håller jag mig till de klassiska godisarna Turkisk Peber, Dumle eller en klassisk Chokladboll!

♥ Kram


måndag 27 augusti 2012

Skaldjursomelett till kvällsmat!

Äntligen! Nu funkar allt igen. Vilken tur! Jag började bli smått nervös att jag inte skulle få upp några bilder...PHU! nu kan jag andas ut... 
Det var ju det här med att planera lite bättre. Det var ju ett av mina mål, när vi startade upp här hemma inför hösten. Men ack vad det har misslyckats! Någon mer som känner igen sig? Jag har väl kanske inte misslyckats fullt ut! Jag har ju handlat det jag tänkt laga. Så det finns i kylen, vilket är en bra början! Men jag hade tänkt tillaga, så när man kom hem trött och hungrig skulle man bara kunna "tjoffa" in den där formen med någon smarrig maträtt! Allt går ju faktiskt inte heller att förbereda, iallafall inte kvällen middag. För det vankades skaldjursomelett. En riktig klassiker, som man kan fylla med det mesta. Funkar även när man har kylskåps-rensning;)   Man taget vad man haver...

♥ Njut!

Skaldjursomelett
2 personer
3 ägg
1/2 dl grädde
salt och peppar
Fyllning:
Räkor, kräftstjärtar
Hackad gräslök
Hackad rödlök
Cocktailtomater
Lite riven västerbottenost
Gör så här:
Vispa lätt ihop ägg och grädde. Krydda med salt och peppar.
Häll i medelvarm stekpanna. Omeletten ska inte brännas. I början kan man röra runt några varv, så smeten stelnar till. Sedan tillsätter man med fyllning. Efter några minuter, lägg över omeletten i en halvmåne. Servera med god sallad!

Klart! Smaklig måltid!



Snart tillbaka hoppas jag!

Hej hej! 
Sitter framför dator och tänkte dela med mig till er alla, en massa härliga smakupplevelser. Men det är både kamera- och data trubbel för mig! Grrrrr! Men nu äntligen tycks internet funka, vilket är ett bekymmer mindre! Härligt! Nu ska jag bara få till kameran också, så jag kan tanka över massa bilder. Så jag hoppas det ska lyckas och att jag får till något mer inlägg ikväll! Om inte, vet ni vad det beror på! Så håll ut! Det kommer, det kommer! 

Wish me luck!

♥ ♥ 


fredag 24 augusti 2012

Matmässan i höst!

Tjing Tjing! 
Hoppas ni har en härlig fredagskväll alla? Själv har vi precis landat på hotellet efter en heldag i Stockholm. Underbart! Men mer om det i ett senare inlägg. Tänkte bara passa på tipsa om matmässan som kommer i höst! Jag kommer definitivt att vara där. Kommer du? Vad tycker du att en matmässan ska bjuda på? Själv vill jag ha blandningen med allt från köksredsakp, matvaror och kockar som ger sina tips och gärna nyheter! Gärna en blandning av olika råvaror. Det ska bli spännande att se vad "Mitt kök" har hittat på?
Ni kan läsa mer om mässan här!

Kram å ha en härlig helg!



torsdag 23 augusti 2012

Med kärlek...

Vill egentligen bara titta in för att säga "Hej!"! Har inte så jättemycket nytt att bjuda på mer än lite Stockholmstips! Det är ju inte fy skam. Vi har verkligen en fantastisk fin huvudstad! Jag älskar att åka hit. Men är lika nöjd när jag åker hem igen. Det är en stad med mycket puls... Å er gillar jag. Nåt jag oxå gillar är när Baristan överraskar med ett hjärta i cappuccinon! Det är det lilla extra men gör så mycket! Ett leende gör också så otroligt mycket! Nåt jag upptäckte att personalen i butikerna i Stockholm inte är särskilt generösa på. Vad kostar det? Inte särskilt mkt!
Vårt hotell vet jag inte riktigt heller hur de tänkte! Vi hade bokat 3 vuxna och ett barn. Väl på rummet, som inte är särskilt stort ska tilläggas finns där bara sängar för 3! Var ska den 4:e ligga?När jag påpekade det, får jag till svar att de inte tagit betalt för barnet...?!?! Det var inte de svaret jag väntade mig! Ja ibland är det lite du så där med servicen.... Vissa har fattat poängen, mesans vissa har långt kvar att gå!

Imorgon vankas det promenad och mys på Djurgården och Junibacken! Ska bli såååå mysigt!

Tjing på er!



tisdag 21 augusti 2012

Sommarsmoothie, ett perfekt mellanmål!

Tjing tjing! Tisdag och idag tänkte jag dela med mig av en av mina absoluta favoriter! Nämligen en sommarsmoothie som passar alldeles ypperligt som mellanmål. Riktigt mättande och fullt berikad med massa vitaminer inför den nalkande hösten! Det gäller att fylla på vitaminförråden, eller hur? 

Nu närmar sig ju Tjejmilen, och om si så där 1,5 vecka bör man ha ett par raska och pigga ben som ska ta en runt Djurgården. Det ser jag fram emot... ska bli såååå otroligt roligt! Jag har en plan till inför hösten, och det är att planera våra måltider lite bättre här hemma... Men för tillfället har jag inte riktigt kommit in i den trallen...snarare hamnat ur den..:-(  Men jag hoppas snart få lite ny energi och inspiration! Om inte annat tar jag tacksamt emot tips från er alla som läser detta! Ibland behöver även jag fyllas på lite. Så kom igen, ge mig ert bästa vardagsrecept.... jag behöver det nuuuuuuuu! ;) 

♥ Over and out...så länge! Snart tillbaka!



Sommarsmoothie
2 glas
4 dl naturell yoghurt
1 dl passionsfruktsjuice
1 dl hallon, funkar med frysta
0,5 dl blåbär
1 banan
Gör så här: Mixa allt i en mixer. Häll upp och njut!



söndag 19 augusti 2012

Trädgårdsbestyr... och fiskrätt i toppklass!

God morgon söndag! 
Hoppas ni mår bra allihopa? Det har varit ett par intensiva dagar den här veckan, men efter en härlig dag igår har jag åter laddat batterierna. Idag vankas här lite sol och vi har en trädgård som behöver lite omvårdnad... så det får det bli idag!
I veckan har jag varit på konferens med jobbet, och fick förmånen att bl.a. lyssna på en så fantastisk föreläsare. Hasse Carlsson. Han föreläste om "Jobbar vi ihop eller bara samtidigt? Så slående! Vilken kille till att inspirera. Vill ni läsa mer om honom tycker jag absolut ni ska gå in här! Jag skrattade så tårarna rann av glädje.... Vill bara lyssna mera...men nog om det.
Det har ju blivit lite mat också, som tur är...man måste ju fylla på med energi också! Så i helgen blev det en av våra favorit-rätter, nämligen Lax Walewska. För er som inte testat den, bör absolut gör det genast... eller vad tycker ni som provat? Ni hittar receptet på Lax Walewska här!

Nej, nu kallar ogräset på mig! Ha en härlig söndag alla underbara läsare!

♥ Vi höres



På vårt köksbord... läckert med färg!
Det gäller att frossa i blommor, nu när det är såååå fina!


fredag 17 augusti 2012

Skördetid


Härliga fredag!
Oh la la...Alldeles blå och fina hängde de där på busken! De finaste blåbären man kan tänka sig. I våras köpte jag mig två buskar, eftersom blåbär alltid ska planteras flera, fick jag berättat för mig. Jag tog två olika sorter varav den ena är den som gett mest hittills. Så imorgon får vi nog gå ut och titta igen.... om det är fler bär som morgnat... Det är ju bara sååååååååå gott! Sorten heter "Northland". Tror inte jag hinner in för att baka något på dem eftersom vi i stort sett slåss om dem redan i landet ;)
Ikväll vankas det lax. Men jag återkommer om det... Ha en härlig eftermiddag!

♥ Kram


tisdag 14 augusti 2012

Utflyktsmål - Hallongården i Trelleborg

Vad sägs om hallon i mängder och smaskiga bakverk? Detta fick vi bli varse om på Hallongården -ett riktigt smultronställe på skånska söderslätten. Här odlades det massa hallon, men också sparris, krusbär, blåbär och andra svenska bär. En mysig gårdsbutik och Halloncafé med massa gott att fika på! Det enda problemet var att  det var så rackarns svårt att välja, så vi gjorde som vi alltid gör när vi är ute på våra utflyktsmål... en av varje och alla åt av alla faten. Det är ett bra alternativ när man vill testa allt ;)  Ni som läst bloggen ett tag märker att jag tycker det är roligt med utflykter...gärna i kombo med mat ;)   Tidigare har jag nämnt Tomatens hus i Landskrona och Äppelgården utanför Falkenberg, som jag tycker absolut är väl värda ett besök, liksom nu också Hallongården. Jag har länge funderat på att sätta hallonbuskar men inte kommit till skott, men nu äntligen...Fick med oss 2 hallonbuskar hem, som kan ge skörd redan nu i höst. Så håll tummarna för att det blir lite bär ;) Om inte annat känns det som jag sett till att överleva detta året med en massa hallon i frysen... man kan ju inte låta bli att köpa på sig ett litet (läs större) lager ;) Det bli lite som går direkt i frysen, men också härlig hallonsylt, som det är fler i familjen som verkar tycka om...så den bli inte särskilt långlivad! Men mat är ju till för att ätas upp, eller hur?
Hallonmojlito är ju verkligen inte fel det heller. Den drinken hittar ni här!

Så har ni vägarna förbi eller behöver ett utflyktsmål kan jag varmt rekommendera detta mysiga och härliga ställe!

Tips gärna om fler härliga och mysigs utflyktsmål!

♥ På återseende






Hallonbröd har jag aldrig tidigare provat, men sååååå gott! Hallonsmak med sälta... yammie!

 I butiken fanns med sylt, marmelad, saft och massa annat gott att köpa...
...likaså i cafeét.

måndag 13 augusti 2012

Slå till på lite Tapas!

Tapas funkar i alla lägen! För det mesta brukar det bli hyfsat lika rätter som dukas fram. Men den här gången slog vi till på en ny liten rätt, nämligen Räksaganaki. Saganaki tycker jag låter mer japansk än grekisk som rätten ursprungligen härstammar ifrån. Saganaki uppkom från den enportionsstekpanna som rätten tillagas i. Det är alltid ost inblandat i rätten, antingen saganakiost eller fetaost men också citron. Jättegott att dopp bröd i, ska tilläggas. Den gick verkligen upp i topp här hemma. Så jag tycker ni ska testa när tillfälle ges. Gillar ju, som ni förstått tapas ganska mycket. Vi dukar gärna fram det när man inte riktigt vet vad man är sugen på, och vill ha lite av allt. Perfekt också när man behöver rensa lite i kylskåpet också;) Vad är er favorit på Tapas-bordet eller när det vankas plockmat?


♥ Kram


Räksaganaki
4 personer
ca 400 gr skalade räkor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater, gärna körsbärstomater
100 gr fetaost
1 citron
Persilja
Salt och peppar
Chiliflakes (Santa Maria) alt. färsk hackad chili
Gör så här:
Skala räkorna och lägg i en skål. 
Skala och hacka gul lök, vitlök. Stek löken så den blir njuk, tillsätt en burk tomater och låt puttra i 5-10 min. Smaka av med salt, peppar och chili. Tillsätt hackad persilja och till sist räkorna. Låt de bara bli varma. Inte förlänge för så blir det lätt sega. Till sist toppa med smulad fetaost och klyftor av citron.




 Räksaganaki...hmmm så gott!
Quesadillad med salami och getost, stark chorizokorv, honungsgriljerade revben, parmaskinka och crustader med kräftsallad!
Klassisk rätt som tomat och mozzarella, å oliver i massor... 

söndag 12 augusti 2012

Grillen fick bekänna färg!

Härliga söndag! Tror det var många med oss som drog igång grillen framåt kvällskvisten... Vilken kväll vi haft? ca 20°C och strålande sol. Helt perfekt så här sista semesterdagen! Fick lite brännan också, så det är ju så härligt. Det blev faktiskt grillning rätt igenom för oss, både till lunch och kvällen. Har fått lite olika varuprover från Scan och deras nylansering av Rapsgrisen som passade alldeles utmärkt att testa idag. På ett några utvalda gårdar runtomkring i Sverige har man valt att ge grisarna kallpressad, svensk rapsolja i fodret. Detta har resulterat i ett fläskkött som är saftigare och mer smakrikt. Detta tack vare bättre fettbalans med högre andel nytiga, omättade fetter som Omega 3. 

Här lyder ett citat från Torbjörn Lithell: 
- Rapsgrisen är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med rapsgrisen är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har till och med varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt, säger Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör Scan.

Jag tycker det är viktigt att slå ett slag för svensk kött. Tycker det är fantastiskt att Scan kunnat tagit fram ett koncept  som ger extra saftigt, mört och lättlagat kött. Funderar om det finns krav på hur bönderna ska hantera djuren, eller är det endast utfodringen som Scan satsar på? Det är inget som benämns, men som skulle vara intressant att veta. Annars tycker jag de lyckats otroligt bra med sina produkter med Svensk rapsgris.

Kvällen bjöd som sagt på Grillad fläskfilé med ugnsgrillade grönsaker... Smaskens
Skär diverse olika grönsaker i mindre bitar. Jag tog squash, morötter, röd och gul paprika, röd lök, champinjoner, tomater, suger snaps. Blanda i lite rapsolja, sweet chili sås BBQ-sås och örtsalt. Sätt ugnen på grill och 275°C och in i ca 10 minuter. Vill gärna låta de få lite färg, men samtidigt bevara dess krispighet, så håll koll. Till det hela blev det Lohmanders bea så klart ;) Båda barnen i säng, och själv tänkte jag ge mig i kast med att kolla film - ännu en Liza Marklund. De är ju sååååå bra! Någon annan som håller med mig?



♥ Kram 




Dagens lunch, en klassik wienerkorv av svensk rapsgris med bröd. Gick hem hos oss alla, som faktiskt tycker wienerkorv är otroligt gott att grilla. Smakar ju extra bra när havet och stranden ligger framför en! Tror minsann att det var en och annan som gärna hade tagit sig en korv när de kände den härliga grilldoften;)


De är så underbart när de små kan springa runt på stranden med hink och spade och en och annan traktorgrävare. Skulle kunna haft med hela maskinparken om Vincent hade fått bestämma vad som skulle packas ner ;) Själv tycker jag det räcker med packning... Undrar ibland om allt verkligen kommer till användning som man tar med sig?




lördag 11 augusti 2012

Vintips och ostpaj till kräftorna!

Tjing tjing! Det är minsann lite hektiskt må jag säga! Jag far både hit och dit, och idag vankas det lite jobb så här på eftermiddagen. Men vad gör det när man får njuta av härligt väder  Tyvärr har ju blogginläggen varit lite färre, men imorgon lovar jag återkomma med massa tips och härligt smultronställe 
Det är ju hög tid för kräftskivor, så tänkte bara titta in och tips om ett gott vin till det härliga små skaldjuren...
Ruppertberger, ett Reislingvin som med sin sötma passar perfekt till de salta kräftorna. 
67 svenska riksdaler på Systembolaget. Ha en härlig lördag! Så återkommer jag imorgon.

För er som ska ha kräftskiva är denna ostpajen bara ett måste... Ingen kräftskiva utan ostpaj! 

♥ Kram å njut av lördagen




Bästa ostpajen

3 dl vetemjöl
150 gr smör
3 msk vatten
150 gr fetaost
150 gr västerbottenost
100 gr parmesanost
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar

Gör så här:

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt ett krm salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Inslagen i plast håller den sig pajdegen i kylen i flera dagar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  3. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg (cirka 5 minuter).
  4. Kläck ett ägg i en skål och vispa samman. Pensla den varma pajdegen med lite vispat ägg så håller sig skalet tätt frasigt.
  5. Smula eller hacka sönder fetaost och riv de andra ostarna grovt. Blanda osten med grädde och ägg i en skål. Smaka av med salt och peppar. Häll ost och äggblandningen i pajformen.
  6. Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den. Grädda i cirka 40 minuter. Grädda något längre i hög pajform. Pajen sätter sig - stelnar lite mer sedan när den kallnar.