Lax med räkor i värsta grymmaste såsen!
4 personer
1 kg färska räkor med skal
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
En klick smör
3 msk citronsaft
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
salt och svartpeppar
3 krm cayennepeppar
Ev. ljus maizena redning
800 gr laxfilé
salt
Citronpeppar
Hackad dill
Gör så här:
Skala räkorna och ställ in i kylen. (Spara skalen) Hacka löken, vitlöken och bryn i olivolja så de får fin gyllenbrun färg. Tillsätt räkskalen och låt fräsa med i några minuter. Häll på citronsaft, vatten och vin. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra i ca 30 minuter. Sila av skalen och tillsätt fiskbuljongtärning och grädde och dill. Smaka av med salt och cayennepeppar. Red ev. såsen för att få den lite tjockare.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Salt och krydda med citronpeppar. In i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Under tiden steker man valfri (ex. sparris, suger snaps, tomater etc) lite lätt i stekpanna. Salta, peppra och sockra lite. När du tagit ut laxen ur ugnen, häll över den varma såsen garnera med räkorna. Servera tillsammans med lättstekta grönsaker och ev. pressad potatis!
Ja, låter vansinnigt gott och därmed ett recept att lägga på minnet.
SvaraRaderaKram Malin