torsdag 26 december 2013

Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås




































 

Vad sägs om torkrygg med savojkål och sockerärtor i champagnesås?  En perfekt nyårsrätt skulle jag säga. Eftersom vi är bortbjudna på nyår, är det inget som jag själv behöver lägga någon tanke vid. Men jag rekommenderar denna rätten skarpt, liksom vinet. Receptet hittade jag i det senaste nr från Allt om mat, där de hade flera tips på härliga rätter för nyår och andra festliga tillfällen.
I glaset blev det Gardo & Morris Sparkling Sauvignon Blanc 89 kr/flaska. Ett mycket gott mousserat vin som passar perfekt till fisk och skaldjur eller som apretif innan maten. 

Gardo Morris Wines drivs av Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris. De har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per år på Nya Zeeland när vinerna produceras. Jag har provat några stycken och jag är riktigt imponerad av dessa viner. Kommer absolut testa fler från denna vinfamilj, och jag lovar återkomma med utlåtanden.

Nej, nu blir det till att planera lite för lördagens baluns som kommer går i lite After Ski tema, trots bristen med snö. Vi får helt enkelt låtsas, och göra det bästa av det ;-)   PÅ TV visar de Sällskapsresan -Snowroller. Visst är den grymt bra? Man får sig många härliga skratt :-)


Njut av Annandag jul






Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås
8 portioner

1,2 kg torskrygg
1 liter vatten
1 dl salt
50 gr smör

Potatispuré:
1,2 kilo mjölig potatis
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 gr smör
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Sås:
3 scharlottenlökar
1 msk smör
4 dl+0,5 dl champagne eller mousserat vin
2,5 msk konc. fickfond
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 krm salt

Kål:
400 gr savojkål
150 gr sockerärtor
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Skär torsken i 8 bitar. Blanda vatten och salt i en bunke. Rör tills saltet löst upp. Lägg torskbitarna i lagen och låt rimma i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
Puré: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vatten från potatisen och pressa i potatispress tillbaka i kastrullen. Vispa potatisen med grädde, mjölk och smör till en slät puré. Krydda med salt och peppar.
Sås: Skala och finhacka scharlottenlöken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten, 2,5 dl champagne och fond. Koka ihop tills hälften återstår.
Kål: Strimla kål och förväll den tillsammans med sockerärtor i 1 minut i lättsaltat vatten, Häll av skölj i kallt vatten. Fräs de snabbt i smör strax innan servering. Krydda med salt och peppar.
Ta upp och torka av fisk med hushållspapper. Bryn den i smör i en stekapanna och lägg den sedan i ugnsfast form. Stek fisken i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller till 52-54 grader i innertemperatur.
Red. såsen med mjöl utblandat med vatten. Låt koka i 3 minuter. Tillsätt ytterligare 1 dl champagne och grädde och låt såsen bli varm. Krydda med salt. Mixa till en skummig sås med stavmixer.
Servera fisken tillsammans med puré, kål och sås.




2 kommentarer:

  1. "Bästa svängen - Hökarängen!" - toppklass på den ramsan;)!

    SvaraRadera