tisdag 6 juli 2010

Åh dessa ljuvliga små bär!


Idag bar det av till självplock på Vareborgs Bärodling. Åh
där fanns det massa jordgubbar! Själv blev jag nostalgisk
igen över dessa små gubbar! När jag var lite hade vi en
liten, med betoning på liten, jordgubbsodling, och jag
minnns mig tillbaka då vi förr fick trampa upp kl. 4 på
midsommaraftonsmorgon för att plocka till alla
beställningar vi hade. Då tyckte jag kanske inte att det
var sååååå roligt att plocka jordgubbar.
Men NU! Baske mig, kan jag plocka hur mycket som
helst... det enda problemet jag har är vad jag ska
göra med dem... förutom att äta dem rakt av!
Har ni några förslag? Jag fick till och gjorde en lime-
och jordgubbsmarmelad som jag tyckte blev
fantastiskt god! Så nu väntar
en god rostad macka till frukost å med marmelad
förstås ;) Kom gärna med era bästa tips med
jordgubbar! Jag efterlyser smarriga desserter...

Lime- och jordgubbsmarmelad
3 liter jordgubbar
1 kg syltsocker
1 lime, skalet och saften
1/2 urskrapad vaniljstång

Rensa jordgubbarna och dela dem. Lägg dem
i en stor kastrull och häll på syltsockret.
Riv limen och pressa ut saften över
jordgubbarna. Skrapa ur vaniljstången och
tillsätt till blandning. Låt alltsammans koka i
15-20 minuter. Häll upp i glasburkar eller
plastburkar. Låt svalna! Perfekt som
sommarpresent när du blir bortbjuden!

Alma var en snabb bärplockare, som fyllde på hinken med
jordgubbar, å så några i munnen förståss... ;)

Det bästa som finns är när man äter det ljumna bären på stört!

Många liter blev det... så lätt plockat som det var! Det kryllade
verkligen av mycket jordgubbar!



7 kommentarer:

  1. Mums, mums, mums!! Älskar jordgubbar - och allra godast är det naturligtvis när man har plockat dem själv, och precis som du skriver.. när de är solvarma! Bara en snabb och enkel dessert som vaniljglass med jordgubbar och chokladsås är ju så himla gott! Perfekt när det är vackert väder och man vill skynda på efterrätten så gott det går ;-)

    SvaraRadera
  2. Hej Hanna! Det har du rätt i. Nåt så enkel som jordgubbar med vanijglass ska inte underskattas :-) Ha det gott i sommarvärmen!
    Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  3. Fläder och jordgubbar är gott att göra saft på tillsammans. Och så kanske lite likör att ha till drinkar. Eller jordgubbschutney...

    SvaraRadera
  4. Måste testa marmeladen, låter kanon gott! Ska plocka jordgubbar ngn dag i v. Gjorde flädersaft igår, yammie! Var har du köpt syltburkarna o saftflaskan?

    //Linda

    SvaraRadera
  5. Hej Linda!
    Jag har köpt mina syltburkar och saftflaskor på IKEA. Men de finns att köpa på ICA eller annan stormarknad typ COOP Forum :-) Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  6. ojojojoj....nu har jag gjort marmeladen. Herregud, vad god!!!

    SvaraRadera
  7. Hallå Sofie! Kul att du tyckte om den! Själv har jag bjudit på den här hemma och den har fått fullpott! Så det är bara att koka mera :-)
    Kramen

    SvaraRadera