söndag 28 augusti 2011

Kyckling i marinad och basilikarisotto! En klar favorit!

Söndagkväll och helgen börjar lida mot sitt slut! Det är dags att packa dagisväskan för lillgrabben och själv börja fundera på kommande vecka! Det är verkligen galet hur fort det kan gå, även fast man i mitt tillstånd, med 3 veckor kvar till beräknad förlossning, tycker kanske att det ibland går lite långsamt. Man är ju inte världens smidigaste heller för den delen ;)  Vad det gäller mat, skulle jag nog kunna leva på mackor dygnet runt. Fast ikväll slog vi till på en favorit, och det smakade helt underbart! Yabadabadoooooo! The best ever!  Det var sååå otroligt längesedan, denna rätt blev lagad här hemma, och vi, jag och mannen, lät superlativen hagla.... Ni måste bara göra detta när kycklingsuget faller på.... för det är verkligen världens bästa och godaste kycklingrätt! Ju längre den får stå och gotta till sig desto bättre.... Vad jag förstår har det också kommit en hel del nya läsare, och det är ju riktigt roligt! Ni och alla andra är varmt välkomna! Jag hoppas ni kommer finna mycket gott och hittar massa inspiration för köket! 
Ha en fortsatt härlig söndagskväll på er! 



Kycklingfilé i balsamico och örter!
6-8 personer
8 kycklingfiléer
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Marinaden:
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
4 msk flytande honung
1 tsk gourmetsalt
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk örtkryddor tex. timjan eller oregano.
(Funkar också bra med Findus frysta Italienska örtkryddor)
Gör så här:
Salta och peppra filéerna. Stek kycklingfiléerna i ugnen, tills de upp nåt 68-70°C.
Ta ut och låt svalna.
Blanda marinaden. Dela kycklingfiléerna på längden eller i skivor.
Lägg dem i marinaden. Låt de marineras några timmar.
Går perfekt att låta de ligga över natten.

Servera till risotto med getost och basilika! 

Risotto med getost och basilika
4 portioner
4 dl Avorioris
2 scharlottenlökar
1-2 msk smör
1 dl vitt vin
9 dl hönsbuljong
2 dl färskriven parmesanost
50 gr getost
salt och peppar
1 kruka basilika
Gör så här:
Koka upp buljongen.
Hacka scharlottenlöken fint. Smält smöret och i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan efterhand med buljongen under omrörning. Låt riset suga upp all buljong innan det slås på mer. Koka på svag värme under 20 minuter, tills riset blivit mjukt. Rör ner den färdigrivna parmesanosten och smulad getost. Smaka av med salt och peppar. Till sist tillsätt hackad basilika!  Sedan är det bara att servera!



















Det är så lätt att köra på med samma sallad som man brukar göra! Ikväll blev det så för mig, liksom många andra gånger... Men jag ska skärpa mig! Har ni nåt tips på god sallad som tillbehör får ni gärna dela med er...
Det här ingredienserna är mina favoriter:
Blandsallad
Cocktailtomater
Avocado
Smulad bulgarisk fetaost
Färska nektariner
Några varv med svartpepparkvarnen
Voila! Serverar nästan alltid dadelbalsamvinäger till! En klar favorit!


10 kommentarer:

  1. En vecka kvar att jobba och tre veckor kvar till beräknad förlossning här med. Tycker inte alls tiden går snabbt. Kanske annorlunda första gången...
    Den där kycklingen ska jag se till att göra. Kanske något för helgen. Längesen jag gjorde risotto!

    SvaraRadera
  2. Brukar göra något liknande.. men din kryddning lät lite godare så jag får nog förfina mitt recept :)

    SvaraRadera
  3. Åh, kycklingen blir så god! Jag har haft samma marinad till fläskfilé också.
    Spännande att det är så kort tid kvar nu!

    SvaraRadera
  4. Låter himla gott! Ska kycklingen serveras kall?

    SvaraRadera
  5. Hej Emilia!
    Servera gärna kycklingen rumstempererad eller lite lätt ljummen!
    Lycka till! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  6. Hmm, så om jag förstår det rätt så ska kycklingen marineras efter stekningen i ugn och sen serveras kall eller bara värmas upp? Känns lite bakvänt....? Balsamico är en stor favorit hos oss, så det här ska få stå på bordet i helgen!
    Tack för härliga tips och massor av inspiration!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Denna kycklingen ska nog provas imorgon! Funderar dock på att ha nån vegetarisk paj till, typ briostpaj eller nått sånt. Är det ett big no-no att skippa risotton eller är det kycklingen som är grejjen?

    SvaraRadera
  8. Oj så gott detta lät, kanske måste det testas till helgen!! Vilken underbar blogg du har!!

    SvaraRadera
  9. Ska göra detta till imorgonkväll när vi får gäster, men vi gör ugnspotatis o rotsaker o dragonsås till...trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. Måste bara fråga, värmer du den med marinad och allt??

    SvaraRadera