måndag 6 augusti 2012

Ört- och ostbakad lax med basilikasås

Har varit så sugen på fisk länge, så äntligen! Lax i stora lass fick stillat mitt sug! Yammie! Vilket är ert bästa fiskrecept? Tipsa gärna! Så blir vi fler som får njuta av goda fiskrätter framöver! 


♥ Tjingeling




Ört- och ostbakad lax
8 portioner
1,5 kg lax, hel laxsida
Salt och peppar
1 dl hackad färsk basilika
0,5 dl hackad persilja
1 dl riven parmesanost
75 gr riven fetaost
25 gr oinjenötter eller mandelspån


Basilikasås:
1 st gul lök, finhackad
2 vitllöksklyfta
25 gr smör
0,5 dl vetemjöl
4 dl vatten
3 msk hummerfond
4 dl creme fraiche
0,5 dl hackad färsk basilika
1 mks citronsaft
0,5 tsk salt
1 tärning fiskbuljong
2 krm svartpeppar


Gör så här:
Lägg laxen i en form, salta och peppra. 
Blanda basilika och persilja och ostarna. Bred över laxen. Strö över pinjenötter.
Ställ in laxen i ugnen på 225 grader i ca 30 min eller tills laxen visar 65 grader i innertemperatur.
fräs löken och vitlöken i smör. Pudra över mjölet och blanda. Tillsätt vattnet, creme fraichen, buljongtärningen och fond. Sjud i 5 minuter.
Tillsätt basilikan. Mixa såsen med stavmixer, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera med sparris, gurksallad och sallad och färsk potatis om så önskas.


Gurksallad med lime och mynta
4 personer
1 gurka
1 liten bunt färsk mynta
2 lime
3 msk god olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Skala och kärna ut gurkan. Skiva gurkan i skivor. Finhacka myntan. Riv skal av en lime och pressa saften från båda. Blanda samman gurka, mynta och lime i en skål. Smaksätt med oljan och krydda med salt och peppar.



Går snabbt och lätt att förbereda, och sedan är det bara ugnen som ska göra sitt...



1 kommentar:

  1. Oftast blir det lax när det ska ätas fisk. Enkelt och gott! Ofta smular jag över fetaost och pressad citronsaft på en laxsida och bakar den i ugnen. Gott kall, varm och ljummen med sallad och en kall sås.

    SvaraRadera