fredag 4 juni 2010

Havskattfilé på grillen!


Har ni grillplaner nu när det finna vädret tycks in-
finna sig i hela landet? Skulle tro att det är många
grillar som får bekänna färg i helgen! Varför inte
testa havskattfilé eller annan fisk på grillen? Hemma
hos oss blir det tyvärr inte så ofta fisk på grillen,
men det är faktiskt kul att grilla fisk emellånåt.
På Fiskexporten i Varberg finns havskatt i två olika
smaker, naturell samt en whiskeymarinad. Vi testade
whiskeymarinaden, och till det hela blev det potatis-
knyten och kräft- och apelsinsalsa... smaskens!

Potatisknyten
4 personer

8 tärnade potatisar
1 hackad gul lök
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
salt, pepppar
8 msk grädde

Tärna potatise och lägg i en bunke. Tillsätt rikligt
med salt och peppar samt dill och gräslök. Blanda
runt allt. Fördela i aluminumfolie och slå på 2 msk
grädde per knyten. Vik ihop knytet och in i ugnen
på 225°C i 40-45 minuter, eller tills potatisen är
mjuk. Vid servering kan man lägga upp potatisen
i mindre formar.



Kräft- och apelsinsalsa
4 personer
8 kräftor, stjärten tas och delas i bitar
3 apelsiner skinnfria filéer
3 salladslökar i skivor
Lite finhackad jalapenochili, kan tas bort
1/2 lime pressad
2 vitlöksklyftor rostade
1 msk olivolja
1/2 tsk havssalt

Blanda samman alla ingredienser. Rosta vitlöken i ugn
tills den blivit mjuk så den går att mosa. Rosta den inte
för länge, då det finns risk att den blir unken i smaken.
Låt stå och dra till sig i minst 30 min, gärna längre.

Havskattfilé
Skär remsor av havskattfiléen och trä på grillspett.
Grilla ett par minuter på varje sida.






1 kommentar:

  1. Jisses vad gott. Havskatt är en av mina favoritfiskar att grilla. Har så otroligt god smak. Mumsig salsa du har till!

    SvaraRadera