fredag 19 november 2010

Thaikväll med Santa Maria!







































Igår var jag och ett antal matintresserade och matbloggare inbjudna till en Thaikväll med Santa Maria, och vi hade hur trevligt som helst! Vi lagade thaimat och åt så vi storknade... Här får ni ta del av kvällen i bilder! Jag måste verkligen ge beröm till Malin och  Lisa på Santa Maria som hade gjort att den röda tråden lyste stark genom hela kvällen, med dukning, färger, råvaror, meny, och dryck.  De hade verkligen gått in för att ge oss hela bilden av Thailändsk matkultur, och fått tag på Thailändska specialitéer, som vi svenskar kanske inte tycker smakar eller definitivt inte tycker luktar så gott, och då syftar jag på frukten Durian. Den är mycket populär i Thailand och konsistensen är lite krämig, lik avocado, och smaken är en blandning mellan övermogen banan, och lök. Den är inte tillåten att ta med sig på vissa platser i Thailand pga dess doft, så ni kan tänka er hur den luktade.... Urk!  Men det var kul att få testa ;)  Här kommer kvällen i bilder samt maten vi tillagade och åt... det var enormt gott och såååå enkelt... Tack igen för en mysig thaikväll!


Satay spett med gurksallad


Gurksallad
2 portioner
1 färsk gurka, skalad, urkärnad, tunt skivad 
1/2 färsk chili, fint hackad 
1 schalottenlök, tunt skuren 
1 kruka, fint hackad Koriander, färsk 
1/2 dl Thai Soyasauce 
1/2 msk Fish sauce 
1 lime, saften av 
TILLAGNING
Lägg gurka, chili, schalottenlök och koriander i en skål. Blanda Soya Sauce, Fish Sauce och limesaft och häll över gurksalladen. Låt gärna salladen stå och dra en timme i kylskåp innan servering. Häll bort överflödig vätska.




Pad Himmapan

3–4 port

300 gr bidd, strimlad lövbiff
1 msk matolja
1 gul lök, klyftad
1 morot, strimlad
1 paket (ca 200 g) grön sparris, tinad eller 1 bunt färsk
1 påse 
Oyster & Garlic Wok sauce
1 dl cashewnötter, hackade 
TILLAGNING
Bryn den strimlade biffen på hög värme i olja. Ta upp köttet, lägg åt sidan, woka grönsakerna på samma sätt. Tillsätt Wok Sauce och lägg tillbaka köttet i stekpannan. Värm under omrörning. Garnera med cashewnötterna, servera med ris eller nudlar.
Välkomstdrink á la Malin!
Fördrink: Sockerlag som kokats upp med vatten, socker, kafir lime blad, ingefära och chili. Mixa sockerlagsblandningen med mango som varit frusen i bitar. Häll upp i glas och fyll upp med mousserat vin typ. Cinzano Prosecco.

Friterade nudlar smaksatt med cayennepeppar... litet kul nytt tilltugg till drinken;)
Durian frukten uppskuren...
Mango Sticky Rice
4 portioner
1 dl jasminris
3 dl vatten
1 pkt (200 ml) 
Santa Maria Thai Creamy Coconut Milk
(spara 2 msk av kokosmjölken till kokossåsen)
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 färska mango, skalade och skivade eller
1 pkt fryst, tärnad mango
5 myntablad, strimlade 
Kokossås:
2 msk 
Santa Maria Thai Creamy Coconut Milk
2 msk vatten
2 msk florsocker
1 krm salt 
TILLAGNING
Låt riset svälla i vattnet minst 3 timmar innan kokning, gärna över natten. Koka det svällda riset mjukt under lock, i ca 15 min. Medan riset fortfarande är varmt; tillsätt kokosmjölk, socker och salt. Låt svalna så att kokosmjölken tas upp av riset, ca 20 minuter. Servera i skålar tillsammans med mango och mynta. Avsluta med att hälla på kokossåsen. Servera!
Satayspett
ca 10 spett
500 g kycklingfilé, i långa strimlor 
1 burk Satay Sauce 
1/2 dl salta jordnötter, hackade, till garnering
Marinad:
2 msk 
Thai red curry paste
2 msk 
Fish sauce
1 msk socker
1 msk olja
1/2 lime, saften av
2 msk vatten
TILLAGNING
Blanda marinaden. Trä kycklingen på spett. Pensla på marinaden, grilla spetten i ugnen, 200°C ca 15 min, tills de fått fin yta. Värm Satay Saucen strax innan servering. Servera spetten med Satay Sauce och gurksallad (se recept) och garnera med hackade jordnötter.
Här smakar några andra matbloggare av grytan ;)
Mekhong är en typ av Tahiländska Whiskey... Finns som beställningsvara på Systembolaget!
Paneng Gai på 40 min från grunden eller 20 min med tre varor eller rent av om du har bråttom klarar man det på 10 min...Bara att välja vilket som passar en bäst?
Phad Thai
4 portioner

1 pkt Rice Noodles
4-6 msk olja
400 g kycklingfilé, strimlad
200 g vitkål, tunt strimlad
2 ägg, vispade
2 påsar 
Phad Thai wok sauce
1 dl krossade jordnötter 
TILLAGNING
Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen och kyl ner i kallt vatten.  Woka/stek kycklingen och vitkålen i oljan. När kycklingen fått färg tillsätter  du det vispade ägget under sakta omrörning. Tillsätt risnudlarna samt jord- nötterna i stekpannan. Rör i Phad Thai Wok Sauce och låt det bli varmt.

Smaksatt vatten med Röd chili, citrongräs, Ingefära och lime...Supergott och lite nytänkande...det gillar jag! ;) 
Tom Kha Soppa
3-4 portioner
1 påse Tom Kha Soup Mix
1 burk 
Coconut milk
4-6 dl vatten
2-3 kycklingfiléer, små tärningar
2-3 tomater, tärningar
5-7 champinjoner, skivade 
Tips! Koriander, färsk
TILLAGNING
Blanda Tom Kha soupmix, kokosmjölk och vatten. Tillsätt kycklingfilé. Låt koka tills kycklingen är genomkokt (ca 2-3 minuter). Tillsätt tomat och champinjoner innan servering.

Tips! En extra smakupplevelse blir det med färsk koriander i soppan, och Santa Maria Fish Sauce för en kraftigare saltsmak.

Glasnudelsallad

4 portioner

400 g nötfärs
matolja till stekning
2 st 
Lemon grass
1 msk 
Chili & Garlic Sauce Sriracha
1 msk 
Fish sauce 
Sallad:
1 paket 
Glass Noodles
1 msk 
Chili & Garlic Sauce Sriracha
7 dl kinakål, fint strimlad
1 st rödlök, skivad
100 g champinjoner, skivade
2 st tomater, strimlade
1/2 kruka 
Koriander
1/2 kruka Santa Maria 
Vattenkrasse, färsk
1/2 lime, saften
1/2 tsk salt 
TILLAGNING
Stek köttfärsen och krydda med tunt skivad Lemongrass, Sriracha sauce och Fish sauce. Låt kallna. Laga nudlarna enligt anvisningen på paketet. Blanda ingredienserna till salladen. Lätt köttfärsen i mitten på ett fat med sallad runt om. 



Singha öl passar perfekt till Tahimat ;)

8 kommentarer:

  1. Visst var det en trevlig kväll! Hittade hit genom Kelda tävlingen och såg att du var ju faktiskt en av dom som var med igår kväll på thaimatlagningen. Härliga bilder du fick, idag ska det lagas thaimat här hemma ;-)

    SvaraRadera
  2. Så roligt! Både att få mumsa en massa god thaimat och att få träffa några av de andra bloggarna!

    SvaraRadera
  3. Oj, vad mycket gott!! Nu blev jag väldigt sugen på thaimat!!!

    SvaraRadera
  4. Verkligen syggt och med stil.
    Nu har jag än bild galleri för att smidigt och snabbt ta en överblick över det jag syslar med. Vällkommen
    http://marimilocakedesign.se/galleri/

    SvaraRadera
  5. Låter och ser ut som en trevlig kväll.
    Durian provade vi i Singapore och fy attan vad den stinker. Inte smakar den så gott heller. Även där är den förbjuden att ha med på flera ställen, bl.a på många hotell. Men, precis som du skriver, så är det kul att ha provat den.
    Mekhongwhisky provade Håkan (som älskar whisky) förra gången vi var i Thailand och den gick inte hem...

    SvaraRadera
  6. Mmmm.. sååå mycket smarriga recept! Thaimat är ju verkligen super gott, det gör jag aldeles för sällan!!!

    SvaraRadera
  7. hey!

    det var en grym kväll! har du receptet på fördrinken vi fick...? jag skrev aldrig ner det, tyvärr.

    SvaraRadera