fredag 20 maj 2011

Citron och mynta kaka!

Japp då var det fredag igen, och här ska det firas att mannen kommer hem efter 2,5 vecka i Kina. Som vi har längtat, jag och lille Vincent. Det har varit både långa veckor, och samtidigt gått väldigt fort! Men vilken tur att det finns SKYPE! Ett smart sätt att prata i telefon över nätet och se varandra och det bästa är att det kostar ju ingenting! Det är gratis! Hurra! Så dagen till ära blir här Citron och Myntakaka! Och jag fick oxå tillfälle att smita ut i min nya köksträdgård och norpa åt mig lite färsk mynta... tycker det verkligen är en fantastisk krydda som kan användas till mycket! 


"Bra att veta"
 Mynta varierar mycket i smakstyrka. Hemodlad mynta och mynta köpt i knippe har kraftigare smak, än mynta köpt i kruka. 

Vad har ni för er denna fredag? Det tycks bli fin väder inför den kommande helgen, åh det är ju så otroligt härligt! Här ska passas på att njutas och bara slappa tror jag minsann ;)


Citron- och myntakaka
ca 12 bitar
100 gr smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 citrin, rivet skal
1/2 dl hackad mynta


Glasyr:
1,5 dl florsocker
1 msk pressad citron
1 tsk vatten


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smör och mjölkblandningen. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt citronskal och myntan. häll i smeten i en smord och bröad form som rymmer 2 liter.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Lät kakan stå kvar i formen i 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler eller sockrat bakplåtspapper. Rör ihop florsocker, citronsaft och vatten, ringla över kakan. Önskas mycket glasyr, gör dubbel sats. 

4 kommentarer:

  1. Måste verkligen testa att använda mynta i sockerkakan

    SvaraRadera
  2. Låter kanon, fick med mig massor av mynta från torgmarknaden idag så detta recept kom väl till pass!

    SvaraRadera