tisdag 28 december 2010

Tips på 3-rätters Nyårsmeny!

Då var snart detta året till ända, och misstänker att det pågår febril tankeverksamhet på vad som ska ätas det där sista timmarna på detta året. ;) Själv är vi bortbjudna, och på vår lott föll det fördrink och tilltugg. Perfekt för en drinktokig brud som jag ;) ... och som tilltuggen fick jag massa inspiration igår från matprogrammet "Tinas nyår", så det känns inte som några större problem faktiskt! Det är faktiskt en rätt bra att dela upp det här med maten, särskilt när man är en 12 vuxna och ungefär lika många barn, så slipper den som står för "hela kalaset" vara helt slut när 12-slaget slår in ;) Nu tänkte jag ge er lite tips på vad som skulle kunna passa som nyårsmeny! 2 olika förrätter, en fisk resp. kötträtt till varmrätt och sedan två olika dessert-tips! Jag hoppas ni finner lite inspiration för ert nyårsfirande, och som jag lovat tidigare kommer det  lite dukningstips framåt torsdag, så håll utkik!



Bresola med pinjenötter och parmesanost
4-5 skivor tunt skivad bresola
Hyvlad parmesanost
Ringad olivolja med citron
Rostade pinjenötter
Finhackad ruccula
Salt/Peppar


Räksallad på avocadobädd med hjärtan krisp


500 gr räkor som skalas och hackas grovt
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
3 msk riven pepparrot
3 msk Hackad dill eller hackad fryst dill
salt och peppar
Färsk smördegGör så här: Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Tryck ut hjärtan med ett pepparkaksmått i färsk smördeg. Lägg dem på en plåt och pensla med ägg. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 8 min eller tills de fått fin färg
Låt svalna. Skiva avocado och lägg upp på tallriken. Lägg en klick av röran och
toppa med ett krispigt brödhjärtan.

VARMRÄTT Fisk alt. kötträtt

Nu fullständigt recept ;)
Fylld fläskfilé med potatistopppar
Klicka här för hur ni tillagar denna rätt!

4 personer
800 gr fläskfilé
100-125 gr parmesanost
1 kruka färsk basilika
ca 10 st soltorkade tomater
Gör så här:
Riv parmesanosten grovt. Mixa basilika, soltorkade tomater och blanda det med parmesanost.
Skär ett snitt i fläskfilén och fyll med blandningen, salta och peppra. Knyt ihop filén med ett steksnöre, och stek den så den får färg. Hit kan förberedas dagen innan. Gör den färdig i ugnen 100-125 grader tills termometern visar 65-67 grader.

Mostoppar:
Mostoppar med parmesan och basilika. Gör potatismos med smör, mjölk, salt och peppar och ägg. Sedan blandar man i smakerna som parmesanost och basilika. Spritsar ut på plåt, för att sedan sätta in i ugnen. Perfekt att förbereda innan på dagen!


Balsamicosås: 

1/2 msk olivolja
1,5 msk strösocker
1 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
3 dl rött vin
4 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt
Gör så här:
Smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock ca 5-8 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av med salt.
Tycker man att smaken bli väl skarp, kan man blanda i lite grädde för att få en mjukare smak!

Fiskalternativ

Parmainbakadtorsk med mos och citronsås

6 personer
6 st torksryggfiléer
12 st parmaskinka alt. prociuttoskinka
200 gr soltorkade tomater i olja
1 kruka färsk basilika
Salt
Svartpeppar
1 msk balsamvinäger
Gör så här:
Lägg tomaterna med sin olja i en matberedare med all basilika och kör tills det är slätt.
Tillsätt balsamvinäger till en lättbredd pasta. Lägg två skivor av parmaskinkan och lägg torskryggen på, krydda fisken med salt och peppar, bred över pastan  och rulla in torsken i skinkan. Lägg dem i en ugnsaker form, och baka dem i ugnen på 200°C i 15-20 minuter.

Vinmos
800 gr mjölig potatis
1 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
1 dl greveost alt. lagrad prästost
En rejäl klick smör
Gör så här:

Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.Blanda vin och creme fraiche i en kastrull, värm försiktigt. Riv osten fint. Stöt potatisen eller pressa den. Blanda ner vin- och crème fraicheblandningen med smör salt och peppar. Späd på med mer varm mjölk om det är för tjockt. Håll varmt.
Citronsås
5 dl grädde
1 citron pressad och rivet skal
salt/peppar
1 fiskbuljongtärning
En nypa strösocker
Gör så här: Häll grädden i en kastrull och värm på medelvärme.
Riv och pressa citronen, och blanda med grädden. Tillsätt
fiskbuljongen och salta, peppra och sockra efter smak.
Stekta grönsaker
Sugersnaps
Cocktailtomater
Röd lök
Gör så här:
Strimla sugersnaps, halvera tomaterna och strimla rödlöken.
Stek dem lätt och salta, peppra och sockra.

DESSERT



Polkapannacotta

4-6 portioner

3 dl grädde

100 gr Marabou choklad med polka (hackad)
2 msk socker
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i vatten. Koka grädde med socker, hacka chokladen. Häll den varma grädden över chokladen. Krama ut gelantinbladet och lägg det i gräddblandningen. Häll upp i glas och in i kylen några timmar, tills det stelnat. Garnera med vispadgrädde och en polkagriskaramell.


Camparikokta persikor med apelsin och honungsflarn

4 portioner
4 st persikor
2,5 msk campari
1 st apelsin, rivet skal
3 dl apelsinsaft, pressad av 2 st apelsiner
1,5 dl strösocker

Apelsin och honungsflarn
25 gr smör
1 msk honung
2 msk strösocker
2,5 msk vetemjöl
0,5 tsk apelsinskal, rivet

Till servering: vaniljglass

Den goda Campari- och apelsinlagen stelnar när den står kallt. Det går utmärkt att värma den igen strax före servering.
1. Flarn: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och tillsätt honungen. Rör ner socker och mjöl. Blanda till en smet. Låt stå ca 15 minuter. Klicka ut 12 teskedsstora kulor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter.
2. Persikor: Dela och kärna ur persikorna. Lägg dem i kokande vatten och koka ca 1/2 minut. Dra av skalet.
3. Blanda Campari, apelsinskal, apelsinsaft och socker i en kastrull. Lägg i persikorna och koka 1-2 minuter. Ta upp dem med hålslev och koka ihop lagen till simmig konsistens 10-15 minuter, tills drygt 1 dl återstår. Sirapen ska serveras ljummen.
4. Servera persikorna med Campari- och apelsinsirapen, vaniljglass och flarn.







Print

8 kommentarer:

  1. Perfekt med lite tips! Jag har blivit förrätt och dessert ansvarig! Roligt tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Åh, vilka trevliga menyer. Jag skulle kunna tänka mig alla rätterna... Du är grym!

    SvaraRadera
  3. Fräscha förslag till nyår :-). Ser väldigt gott ut!
    Kika gärna på mina nyårs menyer och se vad du tycker!

    SvaraRadera
  4. Fisken till varmrätt kommer vi att göra, inte på nyår men vid ett annat festligt tillfälle, den låter verkligen urgod.

    SvaraRadera
  5. Det låter jätte smaskigt!

    http://marimilocakedesign.se/galleri/

    SvaraRadera
  6. Hur mycket parmesan och basilika ska det vara i mostopparna? Och hur länge ska de vara i ugnen. Med vänlig hälsning,/Josefin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Josefin!
      På cirka 800 g-1 kg potatis kan du ta cirka 1 dl riven parmesan och 1/2 kruka finhackad basilika. Mitt tips är att smaka dig fram, eftersom osten kan vara olika lagrade. Lycka till! Kram Gourmetmorsan

      Radera
  7. Hejsan! Låter jättegott. Jag undrar bara hur många portioner din "räksallad på avocadobädd med hjärtan kris" är på?

    SvaraRadera