torsdag 16 februari 2012

Det du inte visste om olivolja?



































Det finns olivolja och det finns olivolja! Och nyansen av grön och gul färg på olivoljan beror enbart på vilka sorters oliver som använt till oljan. Oliver skördas under hösten från slutet av oktober ungefär. Till en liter olivolja går det åt ca 6 kg oliver eller ca 3600 st. Det ni! Ica Selection har lanserat några nyheter med olivolja från olika länder.
Den Grekiska olivoljan görs på Koroneiki.oliver som grekerna själva kallar den "kungliga" oliver. Oliverna odlar i södra Pellopponnesos. De är en fylig smak med gräsiga toner och aromatisk eftersmak. Passar bäst till: Blandsallad med öreter och en god vinäger. Gärna tillsammans med tomater och lite nymald svartpeppar.
Den italienska olivoljan kommer från Monini i Italien. Den här oljan består av Coratina, Frantoio och Ogliarola- oliver. Den är fruktigt med pepprig eftersmak och lte ton av mandel. Passar bäst att doppa bröd i men används även till dressingar och tillbehör som gremolata och pesto.
Den spanska olivoljan används de små katalanska Arbequina och de robusta Picual-oliverna. De ger en pepprig och örtigt inslag. Den här olivoljan passar bäst till apelsinsallad eller varför inte testa den tillsammans med mörk chokladganache med rostat bröd, en nypa salt och olivolja med ringlas över.


Nu har ni fått lite fakta om olivolja. Jag tycker det faktiskt är lite roligt att få lite fakta och info kring produkter som vi faktiskt använder i vårt köks ganska ofta. Helt plötsligt får man en bättre uppfattning till vilken man ska använda till vad. Vilken olivolja tycker du är bäst?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar