lördag 20 oktober 2012

Så vansinnigt gott, så jag vet inte vad!

Hej på er! 
Idag har det verkligen varit en dag, då vi farit runt för att hitta lite nya schyssta inredningsprylar till vårt hem. Känns som det var en evighet sen vi gav vårt hem lite ompyssling. Tyvärr har det inte riktigt hunnits med... men nu så!
Eftersom vi planerat för en härlig hemmakväll, hade vi siktat in oss på en härligt god middag också.

Det finns nog inget bättre när man kan gå ut i trädgården och plocka sina egna färska kryddor som man sedan använder i matlagningen. Än så länge finns det rikligt med kryddor, så det gäller att passa på. Att få borra ner näsan i härligt underbar rosmarin och fransk dragon, gör att jag blir helt vimmelkantig. Nästan kär, om man ska överdriva det hela lite...;) Men det är verkligen en ren fröjd! Till den här rätten går det åt både rosmarin och fransk dragon, och den är verkligen helt galet god, så den åkte rätt upp på första plats på vår topplista. Så jag rekommenderar den skarpt. Så ni vänner som blir hembjudna till oss nästa gång, kommer definitivt  bli bjudna på det här. Så ni kan ju lätt låta bli att testa den... Men ni andra, tycker jag absolut ska göra den snarast... Hoppas ni blir lika kära som vi blev i den! Lite gott rött i glasen, sätter verkligen guldkant på tillvaron och maträtten!


♥ Låt er väl smaka



Höstig fläskrulle med rosmaringlace, 
krossad potatis och dragonkräm

4 personer
1 kg fläskkotlett, benfri
1 citron
1/2 kruka finhackad rosmarin
1 paket bacon
salt/peppar
Krossad potatis:
1 kg mindre potatisar
rapsolja
salt och peppar

Rosmaringlace
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl kalvfond
0,5 dl socker
1 dl vatten
1 dl sky från köttet
2 kvistar färsk rosmarin
Ev. maizena redning


Dragonkräm
2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 kruka färsk fransk dragon, finhackad
salt och peppar
Några droppar färskpressad citron
Ugnsgrillade tomater
Lägg cocktailtomater på ett fat. Ringla over olivolja och flingsalt. In i ugnen på grill i 5 minuter. Klart att lägga upp.

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200°C. Skär kotlettbiten med två snitt och veckla ut den till en avlång plattbit. Banka ut den lite. Salta och peppra. Riv citronskal över köttet och strö över finhackad rosmarin. Rulla köttet hårt. Lägg ut baconan bredvid varann och rulla de runt köttet. Bind ihop allt med steksnöre. Stek i stekpanna tills köttrullen fått fin färg runt om.
Lägg den på en ugnsfast form och sätt i termometer. In i ugnen och sätt termometern på 65°C. Köttet är klart när den visar 65 grader, tar ca 45-60 min, beroende på ugn.

Potatisen:
Tvätta potatisen noga. Halvera dem och skär också av toppen i varje ända, så de kan ställas i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, och strö över flingsalt och peppar. In i ugnen på 225°C, tills de är mjuka.

Dragonkrämen:
Denna gör man under tiden potatisen och köttet står i ugnen. Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar och citronsaft. Låt den stå och dra till sig.

Rosmaringlace:
Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt det koka i 10-15 min. Sila bort rosmarinkvistarna, och tillsätt köttskyn som blivit i formen från köttet. Red, med ev. maizena.

Vid servering:
Skär upp köttet i skivor. Pensla/häll över glacen. Lägg upp på fat. Ta ut potatisen och krossa dem lite lätt. Toppa med dragonkräm. Servera med ugnsbakade tomater.

Smaklig spis!




Salta och peppra, och strö över rosmain och riven citron innan den rullas ihop och lindas med bacon.


Redo att stekas innan den åker in i ugnen...


Yeah! Bättre avslutning på denna underbara lördagskväll kunde det knappast bli! Mätta, nöjda och belåtna!


11 kommentarer:

  1. Ja, låter onekligen supergott!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det härligt med färska örter. Jag blir alldeles lycklig varje gång jag går förbi vår stora rosmarinbuske i trädgården, och kan inte låta bli att röra vid den och känna dofterna slå emot mig. Nu blev jag riktigt sugen på att testa din rosmaringlace!

    SvaraRadera
  3. Otroligt gott att fylla fläskkotlett eller fläskytterfilé på det sättet.
    Känns med det du fyllt det i som en riktig höstlig rätt!

    Trevlig blogg.
    Lena från make Ahead food

    SvaraRadera
  4. Verkar vara en riktigt bra rätt! Visst är det sorgligt att det snart är slutplockat i trädgården : (

    SvaraRadera
  5. Är sådär förtjust i rosmarin men kan tänka mig att byta ut den mot timjan, eller chansa och kanske överraska mig själv!
    Härligt med en hemmahelg. Det har vi också haft!

    SvaraRadera
  6. Ser supergott ut.Ska testas någon helg framöver men vad ska man ta för ngt när man inte gillar dragon?
    ngt tips?
    Annie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annie!
      Tycker du inte om dragon, är det inga problem att byta ut den mot annan färsk krydda som du tycker om. Testa med timjan, oregano eller basilika är mitt tips! Lycka till! Kram Gourmetmorsan

      Radera
  7. Ja, det ser så fantastiskt gott ut, men.. är det inte svårt att få den till en rulle, tycker det är svårt med att binda ihop. Men, vad enkelt tips, med att halvera potatis, brukar lägga in dom i klyftor det är dom små tipsen. Dragonkrämen på det låter så gott. Vilken trevlig Matblogg du har, har precis hittat den.

    Bebe

    Bebe

    SvaraRadera
  8. Hej Madde!!

    Låter helt gudomligt gott! Har en liten fråga, kan man byta ut d mot fläskfile istället, om de blir lika gott ;-)?? (Har ngr som ligger här hemma)

    Kram Linda

    SvaraRadera
  9. Testade recepet med goda vänner igår - såååå gott det blev :) - TACK !!!
    Kommer kika in för fler goda recept !

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  10. Hej! Det var jättegott, gjorde några ändringar men verkligen hur gott som helst!! Här är min version http://www.mondoblog.se/vitlokochenpralin/2012/11/14/mumsfilibaba-med-flaskrulle/ :) Kram Stephanie

    SvaraRadera