måndag 19 november 2012

Fikontider!

Nu är det mest mörkt både när man går upp på morgonen och när man kommer hem från jobbet! Men snart vänder det... Upptäckte att ljusförrådet går åt som smör här hemma...;) Kan inte låta bli att tända massa ljus när jag kommer hem från jobbet...så får det stå och brinna hela kvällen tills man kryper i säng! Tur det finns IKEA, säger jag bara! De har ju absolut det bästa ljusen. Med ljus, mörker och jul så har vi ju fikontider! Denna underbart god frukt! Fikon, getost och parmaskinka... ja det kan ju knappast bli så mycket bättre... hahaha! 
En perfekt "starter" innan huvudrätten tar vid... lätt bara att getosten rinner ut! Så vira parmaskinkan stadigt runt fikonet, så den härliga osten ligger på plats! Sedan är det bara att sätta gaffeln i...


På återseende


Ugnbakade fikon med parmaskinka, chevré och vinägersirap
4 personer

8 fikon
100 gr chevré
10 skivor parmaskinka

1 dl granatäppelvinäger eller annan god vinäger
75 gr socker
svartpeppar
1 tsk maizena

Gör så här:
Sätt ugnen på grill. Skär ett snitt (kryss) i fikonen och fyll med chevréost. Vira parmaskinka hårt runt fikonet. Lägg dem på ett bakplåtspapper. 
Vinägersirap:
Koka upp vinäger, socker, peppar i en kastrull. När det kokar, rör ner maizena i lite kallt vatten och tillsätt för att för den lite tjockare. Låt svalna.
Grilla i fikonen i 5 minuter. Lägg upp på fat och ringla över vinägersirapen och toppa med några bald ruccula.



5 kommentarer:

  1. Åååå gud vad gott! Ha en trevlig kväll :) Mvh Stephanie @
    http://www.mondoblog.se/vitlokochenpralin

    SvaraRadera
  2. Ja, får man inget dagsljus måste man tända lite annat ljus ;-) Jag är precis likadan.
    Fikon ihop med chèvre och någon lufttorkad skinka är så gott!

    SvaraRadera
  3. Ser jättegott ut och låter som en rätt helt i min smak. Jag har bara en fundering: äter du hela fikonet? Skalet också?
    Jag har inte gjort det och då får man mer gröpa ur dem när man fyller dem med ost...

    SvaraRadera
  4. Det där ser ju rysligt trevligt ut och ger en inblick till mig själv att jag borde prova det!
    Tack för inspirationen!

    SvaraRadera