♥ Gott, gott i gott gott!
Nutella macarones
1,75 dl mandelmjöl
2,5 dl florsocker
2 st äggvitor
2 msk kakao
0,5 dl strösocker
Fyllning:
1 burk nutella
Gör så här:
- Ta fram två bunkar. Börja med att dela upp äggvitorna i en bunke. Sila ner mandelmjöl, florsocker och kakao ner i den andra bunken. Blanda om med en sked så att allt blandas.
- Vispa äggvitorna med elvisp tills det bildas mjuka vita toppar. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det rör sig. Häll sedan ner sockret lite i taget och rör med lägsta hastighet så att det blir en blank marängsmet.
- Häll på mandelmjölsblandningen i äggviteskummet 1/3 i taget och rör om med en slickepott. Blanda inte förmycket så att smeten fortfarande håller sig fluffig och lite trög i konsistensen.
- Häll smeten i en spritspåse med runt munstycke och klicka ut 48 st 3cm stora rundlar på bakplåtspappersklädd plåt. Du kan få behöva två plåtar. Ha lite mellanrum mellan smetklickarna för de flyter ut något.
- Knacka plåten mot handflatan eller underlaget så att eventuella luftbubblor och ojämnheter slätas ut. Låt sedan vila på plåten i 1 timme. Detta är det viktigaste steget och hoppa inte över det. Det gör så att macaronsen får en slät yta.
- Grädda i nedre delen av ugnen 150°C i 15 min. (detta varierar från ugn till ugn, så håll ett öga på dina macarons efter 5 min. Blir de snabbt bruna så sänk temperaturen! Om bottnen fortf är lös efter utsatt tid kan de svalna i ugnen med ugnsluckan öppen)
- Låt svalna helt innan du tar bort macaronsen. De skall kunna lossna inprincip av sig själva. Annars följer hela bottnen med och macaronsen blir ihålig. (sebild)
- När de svalnat helt brer du Nutella på hälften av macaronsen och parar ihop dem två och två så voila!
HallonmacaronesReceptet ger 25 macarons (50 mandelkakor som sätts ihop två och två).
4 st ekologiska äggvitor 0.5 dl strösocker 150 g skållad och malen sötmandel 4 dl florsocker
Hallonsmörkräm100 g mjukt smör 1.5 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 1 st ekologisk äggula Några droppar röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
Vi gillar dem för att de är så rackarns dekadenta. Jag vill knappt ens äta dem när jag ser dem, jag vill bara HA dem. På ett fint fat, så där. Men jag har fortfarande inte gett mig på att baka dem. Kanske borde det bli ett novemberprojekt? Hmm.
SvaraRaderaMums, vad goda de ser ut!
SvaraRaderaDet är en riktig goding till kaka. Mums. Ha en bra torsdag // anette www.anettan.blogspot.se
SvaraRaderaHej Madeleine!
SvaraRaderaVilken härlig blogg! Vi har en pjäs på Göteborgs Stadsteater som du nog skulle tycka var intressant, Colettes kokbok:
http://www.stadsteatern.goteborg.se/pa-scen/2012-2013/colettes-kokbok/
Du du kontakta mig på johanna.hellen@stadsteatern.goteborg.se, jag har en fråga till dig!
MVH
Johanna
LCHF vet jag inte, men gott är det med macarons.
SvaraRadera