lördag 15 december 2012

"Hej mitt vinterland..." Nu är soppan klar!

"Vi ser det snöa, vi ser det snö...det var väl roligt...hurra"

Roligt och roligt...hmm jag vet inte riktigt... Just nu ligger temperaturen på plusgrader och det brukar resultera i en massa slask...och det är verkligen inget jag gillar särskilt mycket. Nu när man för en gång skull fått snö innan jul, hade det ju varit riktigt härlig om det fått ligga över jul- och nyår. Nog snackat om vädret, inget vi kan påverka särskilt mycket, hur mycket man än skrivet det på önskelistan till tomten ;)  

Nåt som verkligen hör denna årstiden till är soppa. Finns nog inget bättre än att värma sig med en soppa när man kommit in efter att varit ute och åkt pulka eller tagit sig en tur i skidspåren. Ett bra Gulaschsoppe-recept efterfrågades av en trogen läsare, nämligen Håkan Nilsson. Så ska jag absolut dela med mig av ett enormt gott recept. Gör ett storkok och frys in, så går middagen som en dans, när alla kommer in lite trötta och frusna och behöver fylla på med energi.

Tips mig gärna om recept ni önskar, så ska jag se om jag kan tillgodose dessa...  Jag hoppas ni alla får en härlig lördag. Ikväll vankas det julbord med jobbet, vilket ska bli riktigt, riktigt roligt!


♥  Kram alla underbara bloggläsare


Gulaschsoppa för 4
500 gr finputsat högrev
1 liter köttbuljong (2 köttbuljongtärningar+1 liter vatten)
2 stora gula lökar
1 grön paprika, skuren i små bitar
1 gul paprika, skuren i små bitar
3 msk tomatpuré
6-8 potatisar
2-3 msk paprikapulver
1 tsk kummin
2 st vitlöksklyftor
1 tsk mejram
1/2 citron, skalet
Olja att steka i
Salt och vitpeppar
1 knippe persilja

Vitlökskräm:
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här:
Skär köttet i mindre tärningar. Skala lök och potatis och skär de i mindre bitar. Kärna ut och tärna paprikorna. Riv skalet på citronen.
Hetta upp en panna med olja. Bryn köttet under omrörning i 5-10 minuter. Koka upp buljongen i en separat gryta. Lägg i lök och paprikapulver i grytan tillsammans med köttet och fräs under ett par minuter. Klicka i tomatpurén och pressa i vitlöken. Späd med buljongen och krydda lätt med salt och peppar, kummin och mejram och citronskal. Sjud soppan under lock i 30 minuter. Lägg i potatisen och sjud ytterligare 15-20 minuter. Smaka av med mer salt och vitpeppar och paprikapulver. Tillsätt den tärnade paprikan. Låt inte den fräscha paprika koka med soppan, då mister den sin knaprighet. Toppa med nyklippt persilja.

Servera med vitlökskräm  (blanda creme fraiche med vitlöken) eller naturell creme fraiche




4 kommentarer:

  1. Vacker bild! Soppor görs sig bra utomhus. Har aldrig gett mig på Gulaschsoppa då min svåger gör en sån fantastisk god variant. Men det är kanske dags att prova själv nu...

    SvaraRadera
  2. Underbart gott med soppa de kyliga dagar som varit. Ja, det är ju fortfarande kallt men inte lika bitigt. Soppor är finfint och Gulasch är en favorit!

    SvaraRadera
  3. Ja gulasch är ju så gott, speciellt som du säger när man varit ute:)
    Trevlig söndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  4. Håkan (och Ulrika) bjöd oss på denna variant uppe i Kläppen - den var underbart god! Passade utmärkt efter en snöig dag i utförsbacken och längdåkningsspåret!
    Mumselimums :D

    SvaraRadera