fredag 14 oktober 2011

Lammfärslimpa med italienska smaker!







































Nu är det lammtider, och varför inte passa på att tillaga något riktigt gott redan i helgen. I Sverige blir lamm mer och mer populärt och man vågar till och med laga mer än den klassiska filén, eller hur? Så min rekommendation är att göra lammfärslimpa fylld fetaost, örter och parmaskinka. Helt underbart gott! Svenskt fint lamm hittar du på Årnäs, här i Varberg. Där finns lammets olika delar uppstyckat, å det är bara att vraka bland allt underbart fint och gott kött! 


Ha en riktigt go helg på er!


Lammfärslimpa med italienska smaker
4 portioner


0,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
500 gr lammfärs
3 msk riven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk torkad basilika
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
rapsolja
Fyllning:
150 gr fetaost, smulad
100 gr parmaskinka, eller serranoskinka
1 dl hackad persilja
1 dl hackad färsk basilika
Tomatsås:
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
Rapsolja
1 tsk strösocker
salt, peppar
Socker
0,5-1 tsk chilikrydda
Ev. färsk basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C. Blanda ströbröd och mjölk, och låt dra i 10 min.
Blanda färsen, löken, vitlöken och kryddor till en ganska lös färs.
Kavla ut färsen mellan två bakplåtspapper. Till en rektangel 25x30 cm.
Ta bort översta pappret, och lägg skinkan över färsen, strö sedan över smulad fetaost, basilika och persilja. Rulla sedan ihop till en limpa. Pensla limpan med olivolja, och in i ugnen ca 15 min på 250°C.
Sänk ugnen till 175°C, och fortsätt grädda den i 35-40 min.
Tomatsåsen:
Fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna, och kryddorna. Låt koka på svag värme i ca 30 min. Rör då och då. Tillsätt hackad basilika det sista. Smaka av med salt och peppar.
Servera med sesampotatis.
Skiva potatis tunnt och strö över salt och peppar och sesamfrön. In i ugnen tills det blir mjuka och fått färg.


Smaklig spis och trevlig helg!


Ingredienser som gör rätten till en riktig höjdare...Yeah!
Baka ut färsen och strö över fyllningen. Rulla sedan ihop som en rulltårta.
In i ugnen på 250°C i 15 min.
Därfert 175°C i 40 min



5 kommentarer:

  1. Verkar supergott! En kul idé att göra en fylld lammfärsrulle.

    SvaraRadera
  2. Lamm och feta är ju en perfekt kombination! Ser väldigt fint ut.
    Vilken härlig blogg du har:-)

    SvaraRadera
  3. Hej Mrs Sunshine!
    Roligt att du tycker om bloggen! Tack! Hoppas den även kommer ge inspiration för kommande stunder i köket! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  4. Jag som älskar lamm och har lammfärs i frysen måste genast ta och laga denna härliga rätt! :-)

    SvaraRadera
  5. Hej Gourmetmorsan!
    Hittade hit nu i veckan och det fanns mycket matnyttigt att få inspiration av. Vi har precis ätit lammfärslimpan med sesampotatis - urgott! Jag slängde i lite soltorkade tomater också i fyllningen. Det balanserade sältan från skinkan och osten perfekt. Det här gör vi fler gånger,
    /Mari

    SvaraRadera