tisdag 28 februari 2012

Grekiskt var det här!

Grekisk kväll!! Så gjorde jag då ett nytt försöka med LCHF-vecka, eftersom det förra veckan gick hyggligt fort i stöpet... typ omgående...;) Nu har jag kommit fram till en slutsats: Bättre att röra på sig mer, och försöka äta bättre, typ LCHF kost på kvällsmålet och inte lägga så mycket fokus på dieter av olika slag. Jag kan ju ändå inte följa dem, inser jag! Så sagt och gjort, igår blev det en rund i löparskorna på en 8 km...hör och häpna! Men jag kan meddela att det var ett par trötta steg som tills slut kom hem. Men efter det blev det en härlig middag inspirerat av grekland. Det var bara värmen och solen och så drinken som fattades...men det blev ju nästan i alla fall ;) Vad hittar ni på i matväg på vardagarna? Ibland är man helt nollställd på vad man ska hitta på... åh ibland flödar fantasin! Märkligt! Ikväll ska jag iallafall hoppa upp i soffan och se vad jag ska bjuda på när det vankas tjejfest! Men det får jag lov att återkomma med... Nu är det nog dags att ta ut det jag har i ugnen...för det jhar minsann börjat lukta lite...BRÄNT...inte bra! Ciao!


Souvlaki med grekisk sallad och tzatziki
4 personer
600 gr fläskfilé i bitar
0,5 dl olivolja
2 msk pressad citron saften
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Skär köttet i små kuber.Blanda olja, citronsaft, vitlök, rosmarin, svartpeppar och salt. Lägg i köttet och rör runt. Låt vila i kylen i minst 2 timmar. Trä sedan upp på spett. Stek eller grilla. 


Grekisk sallad
4 fasta tomater alt 12 st cocktailtomater
1 gurka
1 röd lök
1 grön paprika
200 gr fetaost
Svarta oliver, gärna kalamata
3-4 msk olivolja
Oregano
Balsamvinäger
salt
Gör så här:
Skölj tomaterna och skiva/dela dem. Skala gurkan och skiva den. Skär löken och paprikan i ringar. Tillsätt oliverna, salt och till sist smula över fetaosten. Krydda med oregano och salt och ringla över olivolja och balsamvinäger.


Tzatziki
2 dl creme fraiche
1/2 gurka, riven och urkramad
1 vitlöksklyfta pressad
Salt och svartpeppar efter behag
Gör så här:
Riv gurkan och krama ur den. Blanda med creme fraichen. Pressa i vitlök, och till sist salta och peppra efter önskemål.


Nu har ni underbart enkel och god kvällsmat att njuta av! 


[ parakalå ]







Den här balsamvinägern är helt klart värd att rekommendera... Via Avgvsta. Finns bl.a. att köpa hos Olivolja etc 

5 kommentarer:

  1. Alltså! Det där med dieter. Inget för mig. Bättre att äta bra och gott hela tiden röra på sig. Det finns inga genvägar!!

    SvaraRadera
  2. Men mums för grekiskt! Finns det något godare! Nä-äh, säger en greklandsfantast! :-)

    SvaraRadera
  3. Gott!
    Köpte nya löparbyxor i dag, alltså ingen ursäkt längre att jag inte har bra kläder. Snart, ska bara.....

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Så duktigt med en löptur som dessutom var lång! För visst har du en liten en också? Tack för en fin och inspirerande blogg! Rabarberkakan med kokos åt vi hela förra sommaren. Vi fick en flicka då, och för att de stora barnen inte skulle väcka henne när vi fixade fika hade vi ditt recept som inte kräver elvisp;)!

    SvaraRadera
  5. Den där grekiska middagen såg jättegod ut! Hoppas det blåser lite mindre snart så jag kan få min syster att dra fram grillen... Det är rena vårvädret ute ibland!

    Och idag så kom äntligen pannkaksjärnet, postat runt den 24:e och framme idag den 29:e. Tefal är riktigt snabba! :)

    SvaraRadera