söndag 29 januari 2012

Lax, räkor, duschess... allt i en underbar rätt! Walewska typ!







































Var tar tiden vägen undrar jag! Denna helgen, liksom många andra, har gått i rasande fart, och ändå har vi inte gjort särskilt mycket... Men äntligen har vi fått iordning på vår hall. Kom på att jag inte fått tagit någon bild, men det får bli imorgon när det är lite ljusare...  Igår kvällen njöt vi av Lax Walewska, som jag gjort om lite till eget stuk... här blir det ingen hummer, men räkor i massor istället. Vilket fungerar alldeles förträffligt ;)  Jag har skrivit om detta innan, jag vet, men det är helt klart värt att ta upp igen. Så har ni inte testat detta recept, tycker jag absolut ni ska göra det... Det är bara såååå gott!


Lax Walewska på Gourmetmorsans vis!
4 port:

ca 600 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1.5 dl torrt vitt vin
1.5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör
salt
Duchessepotatis:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot
Garnering:
ca 300 g räkor med skal
färska champinjoner
färsk sparris
Hackad dill
Gör så här: Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat eller form.
Koka ihop vittvinet och fiskbuljongen till hälften. 
Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min (lite beroende på hur tjock bit, kolla så den är färdig)
Sätt ugnen på grill 275 grader. Förgratinera det spritsade potatismoset så det får lite färg, alltså inte helt färdigt. Blanda under tiden 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.  Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft. 
Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg.
Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner, hackad dill och skalade räkor. Servera gärna ett kallt vitt vin till. 






















Till detta drack vi ett vitt vin från Österrike. Leth Duett Reisling, och  passar perfekt till fisk och skaldjur och tillhör en av mina favoriter. 69 kr/flaska är som hittat, eller hur? Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.


Ha en fortsatt härlig söndag 


5 kommentarer:

  1. Wow! Det där... det såg fantastiskt gott ut! Härlig helgrätt!

    SvaraRadera
  2. Vilken god och lyxig laxrätt. Vinet, Leth, dricker vi ofta, det har blivit lite av ett favoritvin hemma.

    SvaraRadera
  3. I aften har vi fået denne skønne ret - tak :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvaraRadera
  4. Tack för en fantastisk blogg, har hittat jättemånga goda recept att testa när idetorkan sätter in.
    Just nu står Sandkullens lax i ugnen. Väntar med spänning. Stort plus för enkla recept och inga krångliga ingredientser utan detta funkar verkligen i vardagen och till fest. Kram Lotta

    SvaraRadera
  5. Ja, pani Walewska är mycket känd...att ha god smak inte bara vad gäller män

    SvaraRadera