tisdag 10 april 2012

Lax med räkor i värsta grymma såsen!

Hejsan svejsan...det är nästa så påsken fortsätter här hemma om man ska se till vad vi åt ikväll! LAX i stora lass! Tycker det är en allldeles utmärkt råvara som man kan variera i det oändliga. Idag blev det med en räksås till som är så otroligt god att man skulle kunna sitta och sleva i sig den med sked ;) Den fick ett gott betyg här hemma, så den kommer absolut göra massa gånger framöver! Ett ypperligt alternativ för den som vill äta LCHF-kost också  ;) Ha en fortsatt härlig tisdag 


Lax med räkor i värsta grymmaste såsen!
4 personer
1 kg färska räkor med skal
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
En klick smör
3 msk citronsaft
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
salt och svartpeppar
3 krm cayennepeppar
Ev. ljus maizena redning
800 gr laxfilé
salt 
Citronpeppar
Hackad dill
Gör så här:
Skala räkorna och ställ in i kylen. (Spara skalen) Hacka löken, vitlöken och bryn i olivolja så de får fin gyllenbrun färg. Tillsätt räkskalen och låt fräsa med i några minuter. Häll på citronsaft, vatten och vin. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra i ca 30 minuter. Sila av skalen och tillsätt fiskbuljongtärning och grädde och dill. Smaka av med salt och cayennepeppar. Red ev. såsen för att få den lite tjockare. 
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Salt och krydda med citronpeppar. In i ugnen på 200°C i ca 20 minuter.  Under tiden steker man valfri (ex. sparris, suger snaps, tomater etc) lite lätt i stekpanna. Salta, peppra och sockra lite. När du tagit ut laxen ur ugnen, häll över den varma såsen garnera med räkorna. Servera tillsammans med lättstekta grönsaker och ev. pressad potatis! 



1 kommentar:

  1. Ja, låter vansinnigt gott och därmed ett recept att lägga på minnet.

    Kram Malin

    SvaraRadera