onsdag 29 oktober 2014

Helstekt fläskfilé med höstiga primörer och jordärtskockspuré








































Morrn!

Idag är jag uppe med tuppen. Klockan ringde tidigt som attan, redan… 04.20… pip! 
Även fast jag är morgonpigg, är detta faktiskt lite väl tidigt även för mig ;-) Men vad gör man inte när man ska iväg till Stockholm och vill undvika att stanna över natten. Då får det bli det tidiga planet istället. Har ni märkt att det är så otroligt mörkt nu, både på morgonen och kvällen. Rena rama natta ;-) Nu gäller det att ta till vara på dagen för att få sig lite dagsljus. 

Nu börjar sommarens minnen blekna allt mer och mer och siktet är inställt på flera högtider som vi har framöver. Hösten tycker jag är lika härlig som övriga årstider. Nu finns tid för tända ljus och riktigt härligt höstmys, medans regn smattrar mot rutan och vinden viner runt knuten. Låter det negativt? Absolut inte i mina öron. Jag sätter färg på tallriken, genom härliga höstprimörer såsom polkabeta, gulbeta, champinoner, brysselkål, rödlök och massa annat gott. En härlig middag för både öga och gom. 
    

På återseende

 

Helstekt fläskfilé med höstiga primörer och jordärtskockspuré
4 personer

600 gr Fläskfilé
2 msk Rub Barbecue Seasoning Sweet & Smokey (Jamie Oliver)

Jordärtskockspuré
150 gr jordärtskockor
150 gr potatis
 1 msk smör
 0,5-1 dl mjölk
Salt och vitpeppar

Balsamicosås
1 dl balsamvinäger
1 msk socker
1 msk kalvfond
Vatten
Maizena

Picklade betor
1 dl vatten
1 dl ättika, 12%
1 dl socker
2 gulbetor
1 polkabetor

Grönsaker
Brysselkål
Champinjoner
Röd lök
Vårlök
Garnera med timjan


Gör så här:
Köttet
Gnid in rubben i köttet och stek i smör så köttet får fin färg. Stek klart köttet i ugnen på 200 grader tills termometer visar 68 grader.

Jordärtskockspuré. Skala jordärtskockorna och potatisen. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka. Slå av vattnet, och mixa/vispa till puré med mjölk och smaka av med salt och vitpeppar.

Balsamicisås
Koka ihop vinäger. socker, kalvfond till en sås. Späd med lite vatten och tillsätt maizena för lite tjockare konsistens.

Picklade betor
Skär betorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker, ättika. Dra av från plattan och lägg betorna i 2 olika burkar och slå över vätskan.Låt de dra i 10 minuter. Slå av vätskan.

Grönsakerna
Stek Brysselkål, Champinjoner, vårlök och rödlök lätt i stekpanna, så de behåller sin krispighet. Sockra lite lätt.


Sedan är det dags att lägga upp allt på tallrik och servera!





3 kommentarer:

  1. Så otroligt vackert! Vilken härlig tallrik :)

    SvaraRadera
  2. Wow, vad duktig du är på att lägga upp maten snyggt! Önskar att jag själv vore bättre på det. Hoppas att det går bra med ditt reportageskrivande. Kram!

    SvaraRadera
  3. Kan bara hålla med ovanstående, så vackert det är upplagt och så härliga färger!
    Och visst saknar vi ljuset, framförallt när maten ska fotograferas:)

    SvaraRadera