söndag 14 november 2010

Mässan - Det goda köket!



















Efter 5 timmars bilresa var vi framme i den stora staden Stockholm, och siktet var inställt på Stockholms mässan, som denna gången arrangerade 3 mässor samtidigt. Nämligen "Det goda köket", "Scandinavian Boat Show" samt "Allt för hälsan" Tyvärr hann vi inte med så mycket som vi hade önskat... men matmässan var väl den som stod överst på min lista iallafall,  ;) och där spenderade vi flera timmar... I like :D Men med en båtintresserad pappa tog vi ett snabbt varv även på båtmässan! Men tyvärr måste jag nog säga att det var allt en liten besvikelse över matmässan. Hade trott att det skulle vara mer mat och kanske inte så mycket dryck, som det faktiskt var stort fokus på. Då tycker jag faktiskt att matmässan i Göteborg, "Passion för mat" är betydligt bättre och bättre balans mellan mat och dryck. Där hittar man många av det stora kända varumärkena inom livsmedel, men också det mindre som specialiserat sig på ex. ekologiskt m.m. Boka in "Passsion för mat" den 25-27 februari 2011 redan nu:D I vilket fall som helst fick vi med oss lite smått och gott i våra påsar hem... Här kommer lite bilder från mässan och vad vi hittade på! 


Riktigt tjejig och cool förpackningar på bag-in-box-vinet "Vernissage". Finns på systembolaget i vitt: Vernissage Chardonnay Viognier (nr 2251) och rött Vernissage Syrah Cabernet Sauvignon 2009 (nr 72771). 
I Falksalts monter gavs det provning på olika saltsmaker. Många spännande smaker, och med mig hem fick jag citronsalt och Karl Johan salt, som jag föll för! Kul att ha framme på bordet när det vankas rätter som det passar till ;)

På mässan fanns också "Kockarnas krog". Olika kända kockar, som bl.a. Melker Andersson – Fredsgatan gruppenStefano Catenacci - Operakällaren, Magnus Ek – Restaurang Oaxen, Fredrik Eriksson – Långbro Värdshus, Gustav Trägårdh – Restaurang Basement, Magnus Johansson – Café Xoko, Conrad Tyrsén – Restaurang Lux, hade komponerat ihop en meny bestående av förrätt, varmrätt, dessert samt tillhörande vin till. Ett trevlig inslag tycker jag, även fast jag kanske inte blev så imponerad av maten...
















Mamma och pappa valde denna varmrätt: Gustav Trägårdh – Restaurang Basement Torsk i frasig prästost med rostade rotfrukter, kall ägg- & laxromsås samt kryddgrönt citroncest.


















Från kockarnas meny valde jag, Stefano Catenacci - Operakällaren som hade komponerat följande: Aprikosglaserad fläsksida från Rocklundagård med ingefärssky och timjandoftande potatisterrine.

















Till dessert valde jag: Svenska hallon inlagda och marinerade i rom toppad med len chokladkräm på choklad från “Tobago cacao estate” med  chokladcrunch komponerad av Magnus Johansson – Café Xoko. Jag som älskar choklad trodde helt klart att denna skulle passa mig perfekt, men ack så fel jag hade... inte min grej alls 




I Famous Grouse monter fick man testa en nyhet som släpptes på systembolaget i september, nämligen tjejwhiskyn, The Snow Grouse. Åh nja, får jag nog säga. Jag är ju verkligen ingen whiskey tjej, men skulle kunna tänka mig den till en Irish Coffee i så fall ;). Men finns som sagt på systembolaget för 299 kr för 700 ml. 


Mycket vin var det å så drinkar förstås! Kändes som halva mässan bestod av dryckesproducenter, vilket jag kan tycka var lite för mycket. Jag efterlyste mer mat och köksredskap och tillbehör!  


I Zetas monter bjöds det på parmesantest, med olika långt lagrade ostar. Det var helt klart den längst lagrade som toppade...

Efter att ha gått på mässan på fredagen, tog vi en härlig långpromenad, Djurgårdens runt, på lördagen. Vi promenerade i 2,5 timma, sedan var vi såååå hungriga så vi hamnade på Östermalms Galleria, Fältöversten och åt världens godaste, (och jag menar verkligen världens godaste) pasta. Är ni i faggorna måste ni bara testa... Har man dessförinnan tagit en långpromenad smakar ju alltid maten så mycket bättre... Men lägg Forno Romano på minnet :D


Forno Romano Ristorante
Pasta Carbonara kan man få i ganska många olika utföranden, när man äter ut! Denna var verkligen RIKTIG, bara såååå......god!


Själv tog jag en Pasta Maestro, med strimlad oxfilé, rödvin, grädde och champinjoner... å jag var verkligen inte besviken... Super duper gott! :D

7 kommentarer:

  1. Då gjorde det kanske inte så väldigt mycket att vi missade mässan. Vi var ju i Stockholm förra helgen istället, lite miss i planeringen så att säga...
    Men restaurangtipset tar vi med oss till nästa gång vi åker dit.

    SvaraRadera
  2. Kul att gå gå en sväng på mässan här när man inte hade möjligheten att göra det på riktigt. Synd att den inte var så bra som förväntat men jag har läst det på flera håll att det var lite mat o mycket dryck.. Samma sak med kockmenyerna, man har så höga förvämtningar och få blir man ju verkligen besviken när der inte är så bra. Tur att pastan var desto bättte!

    SvaraRadera
  3. synd att det var sådär, men jag säger som håkan och anki - då kanske det inte gjorde så mycket att jag missade det. ska bli kul att gå på passion för mat nästa år, jag var där förra året och det var riktigt kul. tyckte dock att lokalen var lite liten så jag hoppas att de satsar på svenska mässan så småningom :)

    SvaraRadera
  4. Tråkigt att du tyckte det var för lite mat. I mina ögon är det inte det men många matproducenter är småskaliga och har inte så stora montrar som dryckesproducenterna. Det är därför man kan uppleva att det inte är så mkt mat som det egentligen är.

    SvaraRadera
  5. Jag har hört flera som sagt att de tyckte det var stort fokus på dryck (även förra året). Ni verkar haft det väldigt trevligt ändå. Jag hade så gärna vela åka iaf. Hade varit så kul att gå på matbloggsträffen. Se människorna bakom bloggarna.

    SvaraRadera
  6. Och sedan är det ju väääldigt synd att "Passion för mat" krockar med vårt besök på delfinalen i mello i Malmö.

    SvaraRadera
  7. Håller med... då verkar det inte som man missa något. Ser fram emot passion för mat. Var där förra året och gillade verkligen den mässan. Så är det ju nära!!:)

    SvaraRadera