lördag 3 december 2011

Snaps, öl eller vin!







































Igår fick jag lite tips på dryck till julens olika rätter som placeras på julbordet. Man kanske inte alltid är så värst sugen på öl och snaps, och då finns det alternativ i vinväg, som förhöjer smakerna. Själv tycker jag att snapsen hör till, men däremot är jag inte så värst förtjust i öl. Men visst funkar det med vin och snaps, eller? ;)  The Wine company tipsar om följande viner:



1. Julskinka: Rocca Ventosa Monepulciano d´Abruzzo 75 kr/flaska
Skinka passar bäst till ett milt men samtidigt inte för lätt rödvin. Montepulciano, uppkallad
efter druvan med samma namn, är ett utmärkt tips till julskinkan. Detta vin har en låg syra
med markerade tanniner och en mustig doft vilket gör att det passar väl till senapsskorpan
på skinkan.
2. Köttbullar – Königschaffhauser Vulkanfelsen Spätburgunder Trocken 98 kr/flaska
Köttbullar passar bra med ett lagom kraftigt rött vin med måttlig syra och mjuka tanniner.
Ett tungt rött vin skulle ta över smaken av köttbullarna, därför behövs ett lättare och
balanserat vin. En Pinot Noir från Tyskland eller Frankrike är därför ett utmärkt val.
3. Janssons Frestelse – Dr. Koehler Riesling Trocken Rheinhessen 89 kr/flaska
Denna maträtt kräver ett friskt, saftigt och fruktigt vitt vin som ska passa bra med den
krämiga potatisen såväl som till fisksmaken från anjovisen. Ett bra val kan vara en Riesling
med mycket frukt och en balanserad syra som ger väl framträdande smak åt vinet, men som
också tar fram den bästa smaken ur maträtten.
4. Lutfisk – Blue Ocean Sauvignon Blanc
Lutfisk är en speciell maträtt som också kräver ett speciellt vin. Eftersom rätten har en
aningen pepprig och kryddig smak är en Sauvignon Blanc som inte är allt för torr ett bra
alternativ. Blue Ocean från Sydafrika har alla de egenskaper som är typiska för en Sauvignon
Blanc, men med mild syra och mycket harmonisk och rund smak.
5. Sill – Königschaffhauser Vulkanfelsen Grauburgunder
Att matcha vin till sill beror till stor del på vilken sås eller vilka kryddor som använts till
smaksättningen av sillen. Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i
sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Pinot Gris är därför en druva
som ofta passar bra till denna typ av mat.
6. Prinskorv – Los Vascos Sauvignon Blanc
Korv är oftast en enklare maträtt som kräver en lätt, fräscht och fruktigt vin. Vinet måste
också vara tillräckligt smakrikt för att mäta sig med styrkan i senapen som många äter till
prinskorv. Los Vascos Sauvignon Blanc från Casablanca Valley i Chile är ett vitt vin som
passar fint till korvens milda men ändå kryddiga smaker.
7. Gravlax – Chardonnay Private Selection Robert Mondavi
Lax är en mild och fin fisk som när den gravas balanseras av mer smakrika kryddor. En
ekfatslagrad chardonnay är ett bra tips till lax, Chardonnay från Robert Mondavi passar
utmärkt till gravlax.
8. Rödbetssallad – Chateau Beaulieu Rosé de Provence
Rödbetssallad är något söt och samtidigt krämig. Därför passar ett fint och lätt men
samtidigt något kryddigt vin. Pinot Blanc eller Sylvaner är exempel på druvor som passar
bra. Chareau Beaulieu ett fruktigt och välbalanserat rosévin som passar utmärkt till
rödbetssallad.
9. Ris a la Malta – Champagne Sophie Baron Brut
Att servera Champagne till desserten är ett annorlunda och trevligt sätt att avsluta en måltid.
Till en krämig och mjuk dessert som Ris a la Malta passar champagne ypperligt. Att servera
champagne mot slutet är också ett bra sätt att pigga upp gommen efter en smakrik måltid.

Ha en härlig lördag! 

2 kommentarer:

  1. Just på julafton vill jag nog helst ha mumma eller möjligen julöl till maten. Nubben ska helst vara Aalborgs jubileumsakvavit, men allt detta är nog mest av gammal vana.

    Säkert passar vin också bra till julmat! Vin passar till allt! i alla fall nästan...

    Tror fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Hyvens med julanpassade vintips! I like! :-)

    SvaraRadera