lördag 28 januari 2012

Härliga vänner och mat - Oslagbar kombo!







































Nu äntligen får jag till det här blogg inlägget som egentligen skulle varit skrivet om för flera dagar sedan. Men den som väntar på nåt gott, heter det ju ;) Här hemma har vi en cozylördag... vi drar mest runt och plockar lite här och lite där, slår sig ner vid datorn en stund, funderar på vad för mat som jag lagas idag... Vi mest bara myser helt enkelt! Härligt eftersom det har varit en intensiv vecka! Då är det skönt att inte ha något särskilt på schemat...Inväntar mannen som tog en vända till IKEA, och ska komma hem med lite stuff till hallen...har köpt in lite nya klädhängare, och nu behövs lite andra atealjer till detta. Vår nuvarande klädhängare är på väg att rasa, vilken minut som helst. Så det är verkligen på tiden vi får till det...kan visa er sedan hur det blev! För några veckor sedan hade vi några underbara vänner här hemma, och menyn blev riktigt, riktigt uppskattad. Så den tänkte jag dela med mig av till er denna lördag! 


Det blev gratinerad hummer med örtbröd till förrätt.
Varmrätt: Fläskfilé med kantareller, sidfläsk, tryffel och ruccula
Dessert: Passionsfruktskaka


Gratinerad hummer
4 personer
Dela hummern på mitten. Ta bort det som sitter framför stjärten (alltså huvudet)
Fyllning:
1 dl creme fraiche
1 dl västerbottenost
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
Gör så här:
Smaka dig fram om det önskas med av något. 
Bred fyllningen på stjärten på hummern. 
Gratinera på 250°C i ca 5-10 minuter. Tills den fått fin färg och det smält.
Jag höll ugnsluckan öppen, under gratineringen. Den ska absolut inte stå inne för länge...då kan den bli seg! Till det hela serverades örtbröd. Örtbrödet hittar ni här!




Fläskfile med höstlig touche och lyxmos! Det är grejer det... Lyxmoset bjöds på vid nyår, och då till fisk. Passar till det mesta och är otroligt gott! Så ni bara måste göra det! Det är ett krav ;)



  • Balsamicofilé med tryffelkantareller!
  • ca 600 g fläskfilé
  • vitlöksklyftor
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • smör eller olja att steka i
  • salt. flingsalt. svartpeppar
    • 200 g strimlat bacon
    • 1 syrligt äpple
    • 200 g rensade kantareller
    • 3 tsk tryffelolja
    • 1 påse ruccola (ca 70 g)
    • Gör så här
    • 1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger,
    • honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter.
    • 2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor.
    • Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta,
    • peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker f
    • orm och stek i ugn 20-25 minuter tills innertemperaturen
    • når ca 67°C.
    • 3. Fintärna fläsk och äpple. Stek bacon och kantareller
    • knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med
    • äpple, tryffelolja och rucola.
    • 4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med
    • tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.



Lyxmos
1 kg potatis, King Edward 
2 dl creme fraiche, 34% 
150 g västerbottensost (1 påse, färdigriven)
2 vitlöksklyftor 
1 knippe persilja, färsk 
2 msk smör 
1 dl het mjölk 
2-3 tsk salt 
1 tsk vitpeppar 


Lyxmos: Skala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk (10-15 min beroende på hur små bitar). Slå av vattnet, låt potatisen svalna något, ca 10 min. Tillsätt creme fraiche och rör ihop. Tillsäatt 1 dl västerbottensost, pressa i vitlöksklyftor och rör ner ett knippe finhackad persilja. I med 2-3 msk smör, samt hetta upp mjölken och tillsätt den. Använd nu elvisp tills moset är poröst och lagom bra konsistens. Smaka av med salt peppar. Häll upp mos i portionsskålar, och hällöver lite västerbottensost (riven) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min - guldbrun ska färgen bli. 


Yammie, vad gott det blev med gratinerad hummer till förrätt.






 Karin och Bella






 Martin




Dukningen gick i lila, fått lite "dille" på denna färg... 










































Till dessert blev det Passionsfruktskaka. En förföriskt god kaka...


Passionsfruktkaka
14 bitar
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gr smör
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 passionsfrukter
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal och pressad juice
Garnering:
Florsocker alt. passionsfrukt eller jordgubbe
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa, i en matberedare eller för hand.Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. 
Tryck ut i en pajform, 24 cm i diameter, botten och kanterna. Låt vila i kylen 30 min. Sätt ugenen på 200°C.
Vispa ägg och socker pösigt.
Dela passionsfrukterna i halvor och gröp ur fruktköttet. Rör ner det och övriga ingredienser i fyllningen.
Häll fyllning i pajformen. Grädda i nedre delen på ugnen i 30 min. Låt kakan kallna. 
Garnera med florsocker och ev. passionsfrukt.

8 kommentarer:

  1. Ser verkligen gott ut!!! Kakan ska jag prova på stört.....Måste fråga om surdegsbaguetterna som var på ett inlägg för nån vecka sedan. Kalljäste du dem eller kan man ha dem i rumstemperatur över natten. Mina stod kallt och jäste inte så mycket? Jäste ca 14 timmar! Blev dock mycket goda ändå( hade grovt ågmjöl istället för vetekli fanns inte i affären) Ha det gott och fortsätt att blogga är så kul att läsa dina inlägg!! Mvh Josefin

    SvaraRadera
  2. Åh, det låter underbart gott!!
    Och vilken superfin dukning du hade gjort, jättevackert! :)
    Hoppas ni får en toppenhelg och jag ser fram emot bilder från hallen! :)
    mvh
    Malin

    SvaraRadera
  3. Wow, ingen dålig meny. Och dukningen hade du verkligen gått in för, superfint!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Karin Abrahamsson28 januari 2012 kl. 17:46

    Åh, tack för en fantastikt kväll!!!! Maten (som alltid) var sååå god och dukningen likaså. Madde - du är verkligen en fantastisk gourmetmorsa ;-)
    KRAM

    SvaraRadera
  5. Mums..och va vackert! Måste vara en ynnest att få vara era gäster!

    SvaraRadera
  6. Gud så mycket gott! Fläskfilén borde jag testa. Helt i min smak.

    SvaraRadera
  7. Oj, vilken god 3-rätters! Jag skulle gilla alla rätterna.

    SvaraRadera
  8. Ojoj, det lät underbart gott! Du tar ju så fina bilder också :)

    SvaraRadera