söndag 14 februari 2010

Födelsedag på Alla Hjärtans dag!

Att fylla år (9 år) och dessutom på Alla Hjärtans Dag är ju bara
sååå mysigt! Att alltid få en hjärtantårta är få förunnat. För
Nellie, mitt brorsbarn blev det tårta med choklad både i och
utanpå med ett rött hjärta dekorerat med jordgubbskulor. En
smarrigt sådan ska tllläggas. Receptet får jag be att få
återkomma med!



Fisksoppa

500 g fiskfilé av sej eller lax 250 g räkor med skal eller 100 g skalade 2 purjolökar 250 g bladspenat smör 8 dl fiskbuljong 1 dl vitt vin eller 1 msk pressad citronsaft + 5 msk vatten 2 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krm vitpeppar

Gör så här:
Skär fisken i 3 cm stora bitar. Skala räkorna. Skölj och
strimla purjolöken. Grovhacka spenaten. Fräs purjolök
och spenat i smör i en stor gryta. Häll i buljong, vin och
grädde. Låt koka upp. Salta och peppra på fisken och lägg
ner den i grytan. Låt soppan koka ca 5 min. Lägg i räkorna
och låt dem bli varma.

Ost och örtbröd ... Helt ljuvligt!

5 dl mjölk
50 g färska örter, t ex basilika, rucola, persilja
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
200 g Arla Köket riven ost texmex
12 – 13 dl vetemjöl

Värm mjölken till ?ngervärme 37°. Mixa örterna med lite av mjölken. Smula jästen i en bunke och rör ut den i örtmjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör, salt, honung, hälften av osten och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela den i två delar och platta ut dem med händerna till 20 x 20 cm stora fyrkanter. Skär 2 cm breda remsor med en vass kniv. Vrid några varv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av osten. Låt jäsa 10 min. Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 min. Låt svalna på galler utan bakduk. Tips! Sprödvärm gärna bröden snabbt i ugnen innan servering.

Till fisksoppan rekommenderades detta vinet, som verkligen var helt perfekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar