söndag 16 september 2012

Kräftskiva med vinbrudarna... PARTY!!!!!!

God kväll på er! Här har det vankats kräftskiva för bästa vinbrudarna...med lite uppbackning av grabbarna! Lite sent på säsongen kanske, men det är alltid gott skulle jag säga ;) Mitt första kräftkok på egen hand, och det var minst sagt lite pirrigt. Man är ju ganska kritisk till att kräftorna inte ska vara överkokta när man köper dem i fiskaffären... Men det är verkligen inte helt lätt det där med att koka kräftor! När ska man ta tiden? Från rejält uppkok eller när det först börjar bubbla lite..? De ska ju bara koka 1,5 minut, så man har ju inte sådär värst mycket tid att spela på ;) Men det blev bra. Kunde dock varit lite mer salta kanske! Men ner gick de ;) Vi startade upp med en Flädermojito, som serverades i glasflaskor (Norrlands Guld ölflaskor) Ett väldigt trevlig inslag! Sedan blev det kräftor och massa goda tillbehör, så som ostpaj (klicka här för recept på världens bästa ostpaj) dipper, bröd, kantarellsoppa, pesto, ost och kex! Å så lite nubbevisor. Sedan lite pannacotta som grädde på moset! Helt enkelt en mycket lyckad kväll... tror många fortfarande dansar till Gangnam Style! En ny favvo, kan jag nog säga utan att överdriva;) Till och med Vincent här hemma går och nynnar på Gangnam Style.

Detta blev ett väldigt långt inlägg, som bjöd både på det ena och det andra... Men den kompenserar väl för att jag inte gjort nåt inlägg på länge! Lovar bättring...

Nej, nu är det dags att ge sig i kast med lite kräftsoppa. Det blev nämligen lite kräftor över, och då passar det perfekt för en liten soppa den här söndagskvällen!

♥ Härlig söndag på er


Flädermojito
1 drink
0,5 konc flädersaft
0,5 dl vit rom
en stor knippe mynta
1 lime, skuren i klyftor
2 tsk socker
Fruktsoda att fylla upp med
Gör så här:
Skär limen i klyftor, repa myntan. Blanda lime, mynta och socker och muddla ihop detta, så det ger smak. Häll i flaska/glas och fyll på med fruktsoda.
Garnera med en kvist mynta i varje flaka/glas. Serveras drinken i glas, kan man använda limen och myntan i glaset...

Kräftkok
2,5 kg kräftor
5 liter vatten
4 msk salt
3/4 tsk socker
Dillkronor
Gör så här:
Ta en stor kastrull och koka upp vatten, socker, salt och dillkronor. När det kokar, tillsätt kräftorna. Koka 1,5 minut, när de kokar upp igen. Kyl ner grytan snabbt!




Ett perfekt dukningstips.... Använd kökshanddukar, då det oftast är väldigt slabbigt med kräftor...
Behövs inte en massa pappersservetter, och det är bara att slänga i tvättmaskinen efteråt!



Eftersom vi hade några som inte tål skaldjur...stackarns dom! (Det är ju bara så fantastiskt gott) gjorde jag lite kallskuret, pastasallad och så fick de ge sig i kast med de andra tillbehören dukats fram bl.a en kantarellsoppa, som de flesta gick helt loss på! Den fick höga betyg av gästerna! Så den tycker jag ni ska testa nu när det är svamptider! 

Gourmetmorsans kantarellsoppa
12 personer

2 liter kantareller, hackade ganska smått
2 msk smör
2 gula lökar
1 dl konc. kycklingfond
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och peppar
3-5 msk konjak (Grönstedts)
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Rensa svampen och hacka den i mondre bitar. Skala och hacka löken. Stek lätt i stekpanna och tillsätt de övriga ingredienserna utan konjaken och salt och peppar. Mot slutet tillsätt den hackade persiljan, smaka av med konjak, salt och peppar. Red ev, med maizena (Vatten och maizenmjöl) om soppan önskas lite tjockare. 




Till kräftorna serverades det lite tillbehör...bl.a. kantarellpesto som är ljuvligt gott på nybakt surdegsbröd.
Receptet är taget ur Lisa Lemkes kokbok "Till sommaren" som är min absoluta favorit just nu! Boken har såååå fina bilder och ger så mycket inspiration! Kan sitta och titta och bläddra fram och tillbaka hur länge som helst... I like!

Här till receptet:

Kantarellpesto
En sats räckte gott och väl till 12 personer, när det serverades som till tillbehör

300 gr kantareller, färska
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
60 gr pinjenötter
120 gr riven lagrad västerbottenost
2 dl finhackad persilja
1-1,5 dl olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Rensa och hacka svampen. Hacka lök och vitlök. Stek löken och svampen i stekpanna till vätskan kokats bort. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en matberedare/mixer tillsammans med pinjenötter, ost, persilja och lite av oljan. Mixa till en slät pesto och tillsätt resten av oljan mot slutet, eftersom oljan har en viss tendens att bli lite besk om man mixar den för kraftigt. Smaka av med salt och peppar.



Efterätt blev en Päronpannacotta med hackad mörk choklad med pecannöt!

Päronpannacotta
15 st

10 dl grädde
4 gelantinblad
1 tsk vaniljpulver
200 gr vit choklad med vaniljsmak (Marabou)
6 msk Bajapäron likör

Garnering:
Mörk choklad med pecan

Gör så här:
Lägg gelantinbladet i kallt vatten.
Koka upp grädden och tillsätt vaniljpulvret. Hacka den vita chokladen och blanda med den varma grädden. Krama ur gelantinbladet och lägg även den i grädden. Tillsätt päronlikören. Häll upp i portionsglas. In i kylen och låt den stelna. Garnera med hackad mörk choklad innan servering.





















Hjärnan skulle ju också få jobba lite...
Så det blev en form av gissa låt, fast det som spelades upp var i olika upptempo med finskt språk... inte så lätt som man skulle kunna tro... Ojojoj vad et var mkt hjärngympa ;)





















...å så lätt det är när man får höra rätt svar med originalet! 




















Ett starkt startfält... och så med lite uppbackning av våra grabbar! Dock lite bortfall på vissa håll, men det löste vi andra utan problem ;) 
problem



Dans blev det till PSY-Gangnam Style.  Har ni inte sett eller hört denna tidigare måste ni bara kolla inte detta.... Vi fick till lite nya "moves" skulle man kunna säga...;) 



Åååså fler drinkar! Det blir lätt så  när brudarna är samlade...en kväll utan Cosmopolitan, då är det nåt som inte står rätt till skulle man kunna säga....

Vinbrudarnas Cosmopolitan
1 drink
4 cl citronvodka
2 dl cointreau
6 cl trnbärsjuice
Pressad citron

Gnid lime runt glasets kant, och doppa i socker! 

Skål!

11 kommentarer:

  1. Blev minsann sugen på både det ena och det andra! Underbart att servera drinken i gamla ölglas, + till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det mysigt! Kram Gourmetmorsan

      Radera
  2. Wow, vilken kväll! Vi drack också flädermojito i helgen. Den var ju sååå god. Allt ni åt låter också galet gott, mums!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heja Flädermojito! Så otroligt gott! Kram Gourmetmorsan

      Radera
  3. Det där låter vansinnigt gott alltihop men kräftpesto mest av allt det måste ju bara testas. Att servera mojitos i portionsflaskor var ju en kanonidé!

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag är en 18-årig tjej som ramlade in på din blogg när jag sökte efter goda kycklingrecept. Hittade ditt recept med balsamico och örter vilket visade sig vara skitgott!! Har sedan dess följt din blogg och du får mig alltid sugen på att laga mer, vara kreativ och våga! Ville helt enkelt bara säga det, från en flicka till en kvinna. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack! Vad roligt att du fastnat och vågar testa lite nytt! JAg blir så glad, din kommentar värmer verkligen! TACK! Kram Gourmetmorsan

      Radera
  5. Ha, ha, vilken sjuk låt! Förstår att ni hade kul!

    Soppan måste jag bara testa! Och pannacottan.... Kramis!

    //Sofia

    SvaraRadera
  6. Åh, vilka härliga recept. Här skall det minsann bli kantarellsoppa i helgen :) Tävlingen låter också jättespännande. Hur hittar man låtarna på finska? Finns det någon sida du kan tipsa om kanske? Trevlig helg och tack för all matglädje du delar med dig av!

    SvaraRadera
  7. Hejsan! Jag letar efter den där tävlingen ni körde med att gissa orginallåtarna. Har hört om den tidigare o googlat i timmar. Var hittar man dessa?:) Hoppas du kan hjälpa!

    SvaraRadera
  8. Hejsan! Har letat efter gissningsleken du skriver om hur länge som helst, hur får man tag på dessa låtar? :)Mvh Jonna

    SvaraRadera