onsdag 12 september 2012

Smarriga möra lammrev!

Visste ni att lammköttet aldrig behöver möras eftersom lammköttet kommer från unga djur som bara är 4-6 mån gamla när de slaktas? Så därför går det fort att tillaga. Så dessa rev går som hejsan och tillagas nästa hela av sig själv. Man behöver bara blanda marinaden... och sätta på ugnen ;) 

Enligt dom som kan det här bäst, ska det alltid finnas med ett par kryddor när man tillagar lamm, och det är vitlök- och eller basilika. Dessa kryddor framhäver köttets speciella karaktär. 

Passa på nu att tillaga lamm när det är säsong. Hos Årnäs kött och chark kan ni köpa lokalproducerat kött, det är då det smakar som bäst ;) För visst tycker ni också att det är viktigt att veta var köttet kommer ifrån? 

I helgen har ni chansen att införskaffa alldeles nystyckat lamm på Årnäs! Både fredag och lördag laddar de båda butikerna (Lsssabacka och Ica Kvantum)! Så njut av lamm redan i helgen, vet ja´!

♥ På återseende



Honungsmarinerad lammrev

För 2-4 personer beroende på vad man har till.
Möra fina lammrev som enkelt tillagas i ugnen.

Ingredienser
1,5 kg lammrev, tunna
Marinad:
0,5 dl strösocker
0,5 dl flytande honung
0,5 dl vittvinvinäger
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk worcestershirsås
2-3 tsk salt
ca 10 droppar tabsco, kan gärna ta lite mer
1 tsk malen svartpeppar
2 msk färsk ingefära, riven
2 msk dijonsenap

Gör så här:
Blanda marinaden, och lägg i dubbla plastpåsar. Lägg i reven och blanda dem med marinaden. Låt marinera i kylen några timmar, gärna över natten. Lägg dem på en plåt eller ugnsfast form och in i ugnen 175°C i ca 60 minuter. Vänd dem gärna efter halva tiden. Stek tills de får en fin och knaprig yta.

4 kommentarer:

  1. Lamm som är såg gott! Perfekt med enkla och mumsiga recept :)

    SvaraRadera
  2. Det där såg väldigt gott ut! Jag har aldrig ätit lamm för det gjorde aldrig min mamma heller. Pga min mormor tyckte att lamm smakade "kofta" och vägrade äta det! Helknäppt! :)
    Det är ganska dyrt så jag har aldrig vågat mig på att testa lamm, lite osäker på tillagningen osv. De små lammkotletterna har ju bara ett par tuggor kött.
    Jag trodde att vitlök och rosmarin var de givna kryddorna till lamm, kul att lära sig något nytt varje dag! :)

    SvaraRadera
  3. Jösses vad goda dessa lammrev blev, det bara smälte i munnen- supergott.
    kram Susanne

    SvaraRadera
  4. Att din mormor tyckte lamm smakar som kofta beror på att lamm, på hennes tid, slaktades först efter att man tagit ullen. Det var alltså gamla djur vilka smakar ull.

    Idag, när vi har det lite bättre, slaktas lammen när de är unga. Ju yngre, desto godare. Och kofta smakar det aldrig.

    SvaraRadera