Det är tur jag kan skriva, för skulle jag prata med er hade ni inte hört särskilt mycket. Det är en kraxande Gourmetmorsa som vi har här idag :-( Förra veckan var barnen förkylda, nu har det kommit till oss vuxna hr hemma. Snorpapper och näsdroppar har förgyllt vår helg… grrrr! Jäklar vad man blir gnällig! Nog om det… känns som vi inte är ensamma om att åkt på förkylning direkt. Det märkliga är att när man blir sjuk och hängig, det är just då man blir så där vansinnigt sugen på att träna. Kanske beror det på att man gärna skulle vilja träna bort "skiten" eller beror det på att man vet innerst inne att det inte skulle funka att dra på dig träningskläderna. Inte vet jag ?!?! Men en sak är säker. När jag känner mig lite starkare igen, är det träningsrutiner som gäller. Det är inte värt att kasta bort livet på att inte hand om sig. Det har varit alldeles för lite träningen det sista, och det gäller att ta vara på livet så det inte springer om en, eller vad säger ni? Det är ju helt underbart ute i vår natur nu. Blad som skiftar färg och hög luft. Det gäller att njuta av årstiderna som ges.
God mat ska man också njuta av. Det tillhör ju också livets god, så nu bjuder jag på smarriga asiatiska kräfttubes som passar perfekt innan maten till lite cava eller mousserat vin. Sedan tycker jag ni ska testa denna höstiga fläskfilépanna med svamp, bacon, äpple och cider.
♥ Ta hand om er och se till så inte livet springer om er
ca 12 st
400 gr kräftstjärtar i lake
2 dl majonäs
3/4 dl ketchup
1 finhackat citrongräs
2 msk riven färsk ingefära
1/2 finhackad röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl hackad mynta
0,5 dl hackad koriander
Saft från 1 lime
Salt
Blandad sallad
2 avocado
12 st tacotubes
Gör så här:
Krama ut lagen som kräftorna ligger i. Hacka dem grovt.
Blanda alla ingredienser till kräftröran och smaka av med limesaft och salt.
Skär avocadon i bitar. Lätt alla tacotubesen och lägg i sallad och fördela bitar av avocado. Klicka över kräftröran och garnera med färsk koriander.
Mycket gott som tilltugg till ett glas cava eller ett glas mousserat vin.
Fläskfilé- och ciderpanna
4 personer
600-700 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
några kvistar med färska örter, till exempel rosmarin, oregano & timjan
tandpetare eller hushållssnöre
smör att steka i
150 g champinjoner
100 g bacon i bitar
1 äpple
1/2 burk syltlök
1 tsk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl torr cider
2 tsk dijonsenap
1/2 tsk torkad dragon
1/2 köttbuljongtärning
salt & peppar
Garnering: Färsk oregano
Gör så här:
Putsa och skär filén i 2 centimeter breda bitar.
Stek köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra och lägg det åt sidan.
Dela champinjoner i halvor och bacon i bitar. Skär äpplet i klyftor.
Stek champinjoner, bacon och äpple i stekpannan. Stek lite i taget.
Lägg champinjoner, bacon och äpple åt sidan.
Blanda vispgrädde, cider, dijonsenap, dragon, köttbuljongtärning och fläskfilén i stekpannan och låt alltsammans småputtra under lock tills köttet är genomstekt, det tar 10-15 minuter. Tillsätt syltlöken och champinjoner, bacon och äpple. Red med vetemjöl utblandat med lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatissnurror och sallad.
Potatissnurror
1 färsk smördeg eller pajdeg. Smördeg blir frasigare. (Jag tog fel och det funkade lika bra med färsk pajdeg, men jag rekommenderar smördeg.)
Ca 5-6 kokta potatisar
2 dl västerbotten ost
salt och peppar
Gör så här:
Rulla ut den rektangulära smördegen. Press över den kokta potatisen, och strö över osten. Salt och peppra. Rulla ihop smördegen, och skär rullen i ca 8 bitar. Lägg dem med snittet uppåt och grädda i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg.
Mm, vad gott det låter! Tack för tipsen, nästa helgmys är klart:)
SvaraRaderaHa en fin vecka och krya på dig. Hoppas ni slipper den månadslånga varianten som vi drabbades av här, femte veckan och det känns åtminstone lite bättre!
Kram
Suz