måndag 14 maj 2012

En meny med bara lovord!

Karin är verkligen bruden som kan det här med drinkar! I lördags när vi var bjudan hem till Karin och Martin, hade det minsann blandats en såååå god drink, som man bara kunde slurpa i sig, och som var så svalkande och god, och kommer passa perfekt i den kommande sommarhettan... ja annars också för den delen. I lördags var det en alldeles strålande start på en underbart mysig kväll. Hon är även guru på det här med soppor. Vet ingen som tillagar så god soppor som hon. Till varmrätt fick vi en fisksoppa som smakade gudomligt! Så denna menyn kan jag bara rekommendera. Ta den rakt av ;) Eller kör varje rätt för sig! Jag tycker man mår så otroligt bra när man äter fisk och skaldjur. Nån som håller med mig? Att sedan njuta av en kladdig kladdkakemuffins är ju bara härligt sött! Det finns nog ingen bättre avslutning hos ett sött värdpar! Tack för en mysig kväll...


♥  Take care


Monkey business
4 drinkar
500 gr djupfrysta jordgubbar
1 msk färsk riven ingefära
2 dl sockerlag 
saft av 1 citron
Gin i valfri mängd ;)
Gör så här:
Mixa frysta jordgubbar i hushållsmixer med övriga ingredienser. Servera genast i martiniglas.


Pannacotta med gräslök och löjrom
8 st
2 gelantinblad
2,5 dl mellangrädde
1,5 dl matyoghurt
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad gräslök
50 gr löjrom eller stenbitsrom
Gör så här:
Låt gelantinbldet ligga i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Lyft ur gelantinbladet och rör ner i grädden så det smälter. Blanda matypghurt, salt, peppar och gräslök. Häll smeten i 8 koppar. Låt stelna i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Lägg på löjrom och servera. 




Karins Fisksoppa

4 personer
2-3 fänkål
900 gr fisk (blanda gärna torsk och lax)
1 burk räkor
2-3 dl grädde
2 scharlottenlökar
2-3 dl vitt vin, så där på känn
1 liter grönsaksbuljong
1 citron
Olivolja (ej smakrik)
2 tsk sambal oelek
1 tsk dragon

Gör så här:
Tag en fänkål och skär i tunna skivor och låt marinera i olivolja och saften av 1 citron, lite salt och peppar (detta ska ligga på toppen av soppan vid servering)
Stek resten av fänkålen och löken mjukt i en stekpanna. Salt och peppra. Koka sedan med buljong och vitt vin i ca 15 minuter. tillsätt sedan grädden och mixa soppan slät.
Lägg sedan i fisken i ett parminuter och lägg till sista ii räkorna. Vid servering -toppa med marinerad fänkål och god nybakt bröd. 


Till soppan ska det serveras nåt gott i glasen... Martin är en rackare på det här med viner, och hade införskaffat ett vitt vin, Eins, zwei, dry! Perfekt till fisk och skaldjur!  

Åh så lite sött till avslutning ;) Kladdkaka med grädde och hallon! 


Kladdiga kladdkaksmuffins
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 ägg
50 gr smör
0,5 dl matolja
1 dl ljus sirap
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 nya salt
100 gr mörk choklad, 70%
Vispgrädde och färska hallon till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i matoljan och sirap, och blanda med äggsmeten.
Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner i smeten.
Hacka chokladen och smölt den i ett vattenbad eller i micro. Blanda ner i smeten. 
Placera ut pappersformar i muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 12 minuter. De sjunker ihop när man tar ut dem. Låt svalna.
Garnera med grädde och hallon. 




2 kommentarer:

  1. Jag håller fullständigt med! Vilken härlig meny och drinken måste provas i sommar.

    SvaraRadera
  2. Alltså brödet till soppan ser så gott ut så en frukostsugen jag kreverar.

    SvaraRadera