tisdag 18 november 2014

Besök på en av Sverige största vingårdar - Ästad Vingård








































I Åkulla bokskogar ligger Ästad Vingård, en av Sveriges största vingårdar. I söndags fick vi njuta där tillsammans med många underbara människor bl.a. Carolina, doredoris med sin man Henrik, Jennie, Kollijox med sin Fredrik, Niclas som driver NW event tillsammans med sin Malin och Johanna och Jonas som driver Delikatessboxen. Vi fick lyssna till Daniel som berättade hur det gick till när de 2011 satte 15.000 vinstockar i den halländska myllan och hur skörden av druvorna gick till i höstas. En stock ger ungefär 1 flaska vin, så det kommer bli många buteljer :-)
Druvan heter Solaris och passar perfekt för vårt klimat. 2015 är det premiär för att öppna de första flaskorna. Men redan nu fick vi ett smakprov av druvan i desserten som serverades senare på kvällen.

Efter utmaningar med höghöjdsbana (högt och pulsökande, jag lovar! ):-) , 250 m lång linbana och möjlighet att njuta i deras SPA fick vi också ta del av ännu mer kunskap som de har med en vinprovning med Helena, med efterföljande tre rätters middag. En meny som tillagats omsorgsfullt och med mycket kärlek och med utsökt vin därtill. Kunde inte få en bättre söndag :-) Att sedan få krypa ner i en underbar bädd och få vakna upp på landet och njuta av härlig frukostbuffé, kunde inte startat veckan bättre. Med sådan passion, stort mod och driv kan man inte bli annat än imponerad över denna fantastiska vingård.
STORT TACK till Ästad Vingård för en underbar vinupplevelse! Läs mer om Ästad Vingård här!


Kvällens meny:

Förrätt
Löjrom från Kalix med jordärtskockspuré, picklad rödlök och krispig grönkål.

Varmrätt
Hängmörad lågtempererad ryggbiff med dragonkräm, svamp och bönor med sidfläsk.

Dessert
Solaris sorbet med hembakt mandelkaka med druvor och russin.



 Njut av veckan




Halländska tapas
Daniel berättar om processen med vintillverkning.




Vinprovning av två vita och 3 röda viner från olika världsdelar.



Helena guidade oss genom 5 olika utvalda viner.
Av de 5 vinerna vi provade, blev detta min favorit.

Chaski finns att beställa på Systembolaget. (Nr 70054)











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar