Förberedelserna är i full gång inför december och snart ska det första ljuset tändas. Jag tycker det är så mysigt att få lysa upp denna mörka årstid med mycket ljus. För mig är advent den högtid som jag värdesätter högt. Doften, maten och stämningen är det viktigaste för mig. Hyacinter, julstjärnor och adventsljusstakar pryder hemmet och inte minst doften av varm härlig glögg. Det finns otaliga sorters glögg. Jag testade Coops glögg och för mig är den perfekt. Inte så söt och mycket smakrik, precis som en glögg ska smaka.
Bjud in till glöggmys och bjud på lite härliga snittar som pepparkakssticks och skinksnurror
med pepparkaka och apelsin. Vill du inte redan nu köpa julskinkan går det alldeles utmärkt att köpa ett par griljerade skinkskivor i delikatessdisken. Eftersom mitt begär av julskinka satte in tidigt har det redan blivit några smarriga skinksmörgåsar med senap och faktiskt en liten tallrik tomtegröt också. Men det behöver vi kanske inte prata högt om.
♥ Adventskramar
Pepparkakssticks med ädelost
12 stycke
1 dl krossade pepparkakor
100 gr färdigkavlad smördeg
1 ägg
Gör så här:
Sägg ugnen på 200°C. Krossa pepparkakorna. Rulla ut den färdigkavlade smördegen.
Grovriv eller bred över ädelosten över degplattan och vik den sedan dubbel. Skär dem i tunna remsor och pensla med uppvispat ägg.
Har man det uppvisade ägget i en djupare skål, går det bra att doppa varje remsa i ägget och sedan doppa remsorna i pepparkakskrosset. Vrid till snurror och lägg på ett bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen på 200!°C.
Skinksnurror med pepparkaka och apelsin
12 stubbar
10 skivor griljerad julskinka eller annan skinka
150 gr naturell färskost
Skal från en liten apelsin och 1 msk saft från apelsinen
12 krossade pepparkakor (spara lite till garnering)
Salt och peppar
Gör så här:
Fördela skinkskivorna på en bit gladpack till ett rektangulärt ark.
Finriv och pressa saft från apelsinen och blanda med färskost.
Smaka av med salt och peppar. Bred över röran på skinkan. Fördela
pepparkakskrosset i en remsa över skinkan och rulla ihop den hårt till en rulle.
Låt rullen vila en stund i kylen så smeten sätter sig. Skär rullen i stubbar och
fördela lite krossade pepparkakor vid servering.
I samarbete med Coop Forum Varberg
Hur mycket ädelost? ��
SvaraRaderaSmakade på dessa pepparkaks stiks igår var jätte goda
SvaraRadera