Familjens bästa köttpaj
För 4 personer
Ingredienser
400 g putsad högrev, benfri
1 paket bacon, strimlas
1 gula lökar
3-5 dl köttbuljong eller rödvin
1 burk krossade tomater, gärna Mutti.
½ dl tomatpuré
1 msk hackad, färsk oregano eller 2 tsk torkad
1 pressad vitlöksklyfta
1/2-1 tsk chiliflingor
1 krm nymalen svartpeppar
1 krm chilipulver
1 tsk socker
Garnering:
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost, gärna lagrad
Tomater
Till pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör eller margarin
1 msk färskpressad citronsaft
Gör så här:
1. Finns tid låt köttet koka i 1 timma med 1 liter vatten och 1 köttbuljong, innan stekningen. Då blir köttet extra mört och faller sönder...ljuvligt! Ett hett tips! Annars gå vidare till punkt 2, det funkar det också!
2. Skär köttet i tärningar och strimla baconet. Skala och hacka löken. Bryn kött, bacon och lök i en stor stekpanna på hög värme. Häll av fettet.
3. Tillsätt buljong, tomater med spad, tomatpuré, oregano, vitlök och chiliflingor. Krydda med svart- och chilipeppar samt socker. Låt det koka samman på medelstark värme utan lock tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.
4. Till degen: Häll mjöl och salt i en matberedare och arbeta snabbt in det kalla matfettet Tillsätt citronsaften. Tryck ut degen i en ugnfast form, och förgrädda i 10 min, eller tills det fått fin färg på 200°C.
5. Häll köttfyllningen i pajskalet. Blanda creme fraiche, och riven ost och tomaterna. Bred massan över köttfyllningen. Toppa med halverade cocktailtomater. In i ugnen för gräddning på 225°C i 15 minuter, eller tills den fått fin färg.
Servera med en härlig sallad och ev. en brödbit.
Så gott med köttpaj, har aldrig gjort en själv
SvaraRaderaJa, visst behöver man lite annat än grillmat även om det är väldigt gott. Men till slut så saknar man lite andra smaker:)
SvaraRadera