lördag 5 oktober 2013

Chipsgratäng och fredagsmyyyyys!





































Hej lördag!

Hur har ni det idag? Här myser vi för fullt och har precis avslutat en låååångfrukost. Det är nåt visst med lördagsmorgon. Hela dagen framför sig, till allt och inget. Himlen är så grå, så grå och träden svajar i den fasliga blåsten och barnen myser runt med pyjamasen. Härlig morgon! Funderar redan nu på att starta upp brasan i kaminen. Det är så mysigt! Det blir bara så fasligt varmt, så man får öppna alla dörrar och fönster efter ett par timmar. Vilket bekymmer man har ;-) Finns många som skulle göra vad som helst för lite värme. 

Igår var det fredagsmys på hög nivå här hemma. Fick till och med gjort en liten aptitretare innan maten. Den tillhör en av mina favisar. Rostbiffsrullar med sweet chili och avokad. Å lite rött i glaset (Koopmanskloof) gjorde att fredagskvällen startade riktigt fint. Till middag testade vi chipsgratäng med kyckling och mango. En rätt som blev mer rolig än flott! Men smakade gott så jag tycker absolut den är värd att lagas. 
Tror dagen kommer lämpa sig perfekt för att ta itu med den STORA recepthögen med urklipp. Vi får väl se hur mycket jag får gjort ;-)

♥  Härlig lördag! 




Rostbiffsrullar med sweet chili och avocado
24 st bitar

ca 150 gr rostbiff i skivor
100 gr philiadelphiaost
4 tsk sweet chili
1/2 avocado, tunt skivad
Ev. 6 skivor vitt bröd

Gör så här:
Täck en skärbräda med plastfolie och lägg ut rostbiffen omlott. Rör ihop fyllningen. och bred över rostbiffen. Lägg på avocadon på krämen. Rulla ihop till en rulle. Låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Skär rostbiffen i ca 2,5 cm tjocka stubbar. Kan serveras på en brödskiva om så önskar, eller utan.



Chipsgratäng med kyckling och mango
4-6 personer


1 kg kycklingfilé
Grillkrydda
1/2 purjolök
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1/2 burk mango chutney
0,5-1 msk sambal oelek
Salt & peppar
Grillchips

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Dela kycklingfiléerna på mitten och längden. Lägg dem i en ugnsfast form, och krydda dem med grillkrydda. Lägg över i en ugnsform och in i ugnen i 20 minuter. Ta ut från ugnen och  finstrimla purjolöken och strö det över. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa grädden och blanda försiktigt ner creme fraiche och mango chutney och sambal oelek. Bre smeten över kycklingen och täck sedan formen med ett lager grillchips.
In i ugnen, 175 C ca 30 min tills rätten fått fin färg. Passa så inte chipsen bränns.
Vi serverade ris och sallad.












































Detta vin var helt otroligt gott, så det rekommenderar jag skarpt :-) Jag älskar vinet som är fylliga och sakrika, och det tycker jag verkligen att detta gjorde.
Koopmanskloof (Nr 20020) 75 kr för en flaska.
Vinet har en fruktig och något syltig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, örter och kaffe. 





3 kommentarer:

  1. Jag har hört talas om chipsgratäng men aldrig testat det själv. Man kanske skulle ta och göra det, det låter ju onekligen spännande. :)

    SvaraRadera
  2. Kul med sådana annorlunda recept som chipsgratängen, känns befriande på nåt vis i dessa tider:)
    Vinet ska vi prova, det låter som att det skulle kunna passa våra smaklökar väldigt väl.

    SvaraRadera
  3. Chipsgratäng är så himla gott! :) har även testat cheezeballgratäng som också är supergott.

    SvaraRadera