måndag 18 augusti 2014

Syltade cocktailtomater och inlagd gurka







































Nu fylls förråden på här hemma med massa härligt gott att ta fram när höstvindarna viner och mustiga grytor står och puttrar på spisen. Finns det nåt bättre att ta fram än minnen från sommaren och allt gott som den bjuder på? Eftersom det är gott om tomater just nu, och man kanske inte hinner äta upp alltihop just nu, passar det ju galet bra att sylta in och ta fram lite senare. Liksaså gör jag med gurkorna som blir över. Min mormor var en hejare på att lägga in gurkor efter ett gammalt beprövat recept. Så några burkar av dessa galet goda inlagda gurkor blir det också. Kan tala om att gurkorna är det sån åtgång här hemma för hela familjen älskar dem. Jag skulle nog kunna lägga in hur mycket som helst. Skulle behöva ytterligare en kyl inser jag :-) 

Det har även blivit inlagda nypon också som jag ska dela med mig av. Kommer inom kort, så håll utkik. 

Nu blir det strax lite TV-tittande och nya programmet "Leifs restaurang"!


 Vi hörs!




Syltade cocktailtomater

1 kg cocktailtomater i olika färger
1 dl salt
3-4 kvistar färsk timjan

Lag:
2 dl ättika 12%
3 dl vatten
3 d socker
1 msk vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk färsk finhackad ingefära
3 kryddnejlikor

Gör så här:
Sköj och dela tomaterna. Lägg i en form ch strö över salt. Låt stå i 2.3 timmar i kylen för att suga ut vätskan. Ta fram och skön tomaterna och lägg dem i glasburkar med lock tillsammans med timjan.
Skala och hacka ingefäran och blanda med övriga ingredienser till lagen. 
Låt alltsammans koka upp. Skumma av om det behövs. Häll därefter lagen över tomaterna. Tätslut burken och låt den stå kallt. Servera till en god gryta eller i sallad. 




Syltgurka på gammalt vis

1 liter vatten
0,5 dl Ättika (24%)
1 msk salt
1 kg socker
En hel kanel
En påse torkad hel ingefära
5-6 stora gurkor

Gör så här:
Blanda vatten, ättika, socker, kanel och ingefära i en kastrull. Låt koka upp. Skala gurkan och dela den på längden och gröp ut kärnhuset. Skär den i skivor. Lägg i gurkan i lagen och låt det koka upp igen. Ta bort från plattan och låt svalna.
Häll upp i glasburkar med tätslutande lock. Ställ kallt. Servera till härliga mustiga grytor eller kött. Det funkar utmärkt till klassiska köttbullar också. Av receptet blir det ganska mycket. Det går perfekt att halvera det, om man önskar.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar