tisdag 19 april 2011

Lamm till påsk!







































Nu vankas det snart Påsk, och vad passar inte bättre än ett lammrecept ;) Egentligen är det ju större tillgång på lamm under hösten, men av tradition tillhör det påskfirandet. Som jag nämnt tidigare har Årnäs här i Varberg fantastiskt fint kött, och nu har det också lamm i sitt sortiment. Jag slog till på lammstek, som serverades med chevré och potatisgratäng med balsamicosås...Det var verkligen gott det:) Lammet kryddade jag med färsk rosmarin, timjan och citron och givetvis salt och peppar. Det blev en festmåltid där alla smakerna gifte sig med varandra! Bättre kan det knappast bli! 


Lammstek med chevré- och potatisgratäng med balsamicosås
8 personer
1 lammstek, 1,5-2 kg (räcker till 6-8 personer)
1 kruka timjan
3-4 kvistar rosmarin
1 citron, skal
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Flingsalt
Peppar
Steksnöre
Gör så här:
Hacka kryddorna fint, och riv skalet på citronen. Blanda kryddor, citron, olivolja och salt och peppar. Pressa i vitlöken. Blanda samman allt. Lägg ut steken och skär ett snitt och fyll med hälften av blandningen. Rulla ihop steken och  bind upp den med steksnöret.
Sätt på ugnen på 175°C. Lägg lammsteken i ugnsfast form och knid in resterande av blandningen runtom steken. Salt och peppra lite extra. Stick i termometern och ställ in i ugnen. Stek tills den visar 58°C, då är den rosa och kommer bli perfekt när du tagit ut den och den fått vila sig en stund. Det är lätt att köra den lite för länge, och då kan det finnas tendenser till lite för segt tycker jag. Skär upp i skivor och servera på tallrik!


Chevré- och potatisgratäng
20 potatisar, skalade och i tunna skivor
2 gula lökar
200 gr chevréost
6 dl grädde
salt och peppar
Gör så här:
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Ta fram en ugnsfast form, och lägg potatisar i botten. Salt och peppra. Strö över lite av löken, och lite smulad chevréost. Lägg ett lager till av potatis och fortsätt varva och avsluta med ett lager potatis. Häll på grädden och in i ugnen på 200°C tills den är mjuk. Tar allt mellan 45 min-1,5 timma beroende på hur tjockt lager man har lagt och vilken potatissort man använt, jag föredrar King Edvard.


Balsamicosås
2 dl balsamvinäger
2 dl honung
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och låt det koka ihop i några minuter beroende på hur tjock sås man vill ha. Garnera tallriken med såsen innan steken läggs upp...


Garnering:
Sockerärtor
Cocktailtomater
Rädisor
Små steklökar
Färsk timjan

Tips på vin till maten!
Tokolosh, ett Merlotvin och passar perfekt till bl.a. lamm.
74 kr/flaska. 
Systembolagets beskrivning: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, mynta, choklad och vanilj. 




Steken ligger färdig för att åka in i ugnen!

58°C och ljus, ljus rosa...helt perfekt!


Håll utkik! För imorgon blir det festlig påsktårta som passar perfekt som dessert eller smarrigt fika i påskhelgen...;) 

7 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Jag som inte ens tycker om lamm, men man kanske ska ge det en chans till...

    SvaraRadera
  2. Gud... Dreglet rinner... Älskar lammstek! Och så goda tillbehör ni hade.

    SvaraRadera
  3. Gott det ser ut Madde!
    Måste våga mig på att laga lamm oftare....låter ju inte så svårt att få det bra.

    Kram Cissi

    SvaraRadera
  4. Håll tummarna för mig imorgon, för nu har jag varit och köpt en lammstek som jag ska tillaga till våra gäster imorgon. Jag kör på ditt recept och snor även såsen :-)

    SvaraRadera
  5. Hej Pernilla! Jag håller mina tummar för att du kommer få till en perfekt lammiddag! Lycka till! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  6. Nu har jag bloggat om min lyckade fredagsmiddag. Jag har länkat receptet från din sida. Hoppas att det är ok?
    Tack för en lyckad middagsbjudning :-)

    SvaraRadera