Jag tror minsann att det här receptet finns i många hem. Passar ju alldeles ypperligt som påsktårta! Härligt gul och kan garneras på många olika vis. Jag slog till på ett fågelbo i mitten, som är gjort av smält mörk choklad, som jag la i strimlor på bakplåtspapper och in i frysen. För att sedan lätt kunna ta loss och lägga som just ett fågelbo. Sedan var det bara att garnera med chokladägg från Anton Berg... Finns det några godare chokladägg förresten?-Nej, skulle inte tro det...deras mandelägg är också supergoda! Jag köpte de för ett tag sedan och la de längst in i skåpet, så till och med jag skulle glömma dem ett slag...iallafall tills tårtan var bakad och garnerad
Festlig påsktårta
1 ½ dl sötmandel (ca 100 gr)
1 ½ dl socker
4 äggvitor
Äggkräm:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 gr smör
Gör så här:
Skålla och mal mandeln.
Blanda den med sockret
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i de,
i mandelsockret. Klicka ut i form med löstagbar kant,
som man klippt ut en rundel av bakplåtspapper och lagt i botten.
Grädda i ugnen i ca 15 min.
1 ½ dl socker
4 äggvitor
Äggkräm:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 gr smör
Gör så här:
Skålla och mal mandeln.
Blanda den med sockret
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i de,
i mandelsockret. Klicka ut i form med löstagbar kant,
som man klippt ut en rundel av bakplåtspapper och lagt i botten.
Grädda i ugnen i ca 15 min.
Fyllning:
Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en rostfri kastrull.
Låt massan sjuda under vispning tills den tjocknar.
OBS! Passa den hela tiden då den är lätt att bränna!(Tillsätt lite kokande vatten ifall den skulle skära sig)
Låt krämen svalna. Bred krämen över tårtan och så är det bara fritt fram för att garnera! Låt fantasin flöda
Låt krämen svalna. Bred krämen över tårtan och så är det bara fritt fram för att garnera! Låt fantasin flöda
Smält mörk choklad och rör i några droppar olivolja. Bred den i strimlor på ett bakplåtspapper och stoppa in den 20 min i frysen. Ta ut och lossa strimlorna med en kniv och lägg de som ett fågelbo på tårtan. Garnera med chokladägg i boet.
På väg att tillverka fågelboet
Oj, så fin påsktårta! Håller med om Anton Bergs mandelägg -älskar dem.
SvaraRaderaTack för en jättehärlig och väldigt inspirerande blogg!
SvaraRadera/Marina
Tack för en kanonbra och inspirerande blogg, man hittar alltid något gott.
SvaraRaderaHoppas du är nöjd med stekpannan du köpte innan jul.
Glad Påsk!
Hej Eva!
SvaraRaderaKul att du hittat hit och att du funnit mycket gott att laga :-) Stekpannan är helt super, åh det är ju dig jag ska tacka! Det hade ju aldrig blivit den, om inte du hade tipsat mig! Bränner inte fast, och lätt och diska...åh det gillar ju mannen här hemma :-) Glad påsk på dig med! Kram
Hej Marina!
SvaraRaderaVad roligt att du tycker om bloggen! Jag blir så glad för din kommentar!
Ha en riktigt härlig påsk! Kram Gourmetmorsan
Ja denna har jag o skall göra till påsktårtan hemma hos oss med. Hoppas min blir minst lika vacker som din. Har massa mandelmjöl hemma när jag inte får äta vanlig vetemjöl
SvaraRadera