söndag 24 juni 2012

Tilltugg till EM och OS i sommar!

Ja då var Sverige ute ut Fotbolls-EM, men vi ska inte deppa alltför mycket tycker jag! Vi har ju ännu ett idrottsevenemang att se fram emot! Sommar-OS, som går av stapeln i London i slutet av juli till början på augusti! Då, liksom nu under fotbolls-EM när den ena matchen avlöst den andra har man knappt hunnit ut i köket för att fixa nåt gott att äta. Då är det perfekt att förbereda, och bara duka fram när det är dags. På sin höjd värma lite lätt i ugnen... 
Alla idrottsevenemang innebär tävling, men jag är ju också med och tävlar i "Pippi på svensk fågel", som ni säkert kommer ihåg. Nu har vi kommit till den andra utmaningen, nämligen att komponera ihop lite härlig mat att äta just framför TV´n.  Jag gillar när man kan sitta och äta länge och plocka just det man för stunden är sugen på. Här hemma blev det 2 härliga kycklingspett, en het tomatsalsa, Feta och vattenmelonsspett, hemmagjorda potatischips, kex och goda ostar. Perfekt att sitta i soffan med bara tallrik och gaffel, och så nåt gott i glaset förstås ;) Enkel och gott! Det gillar jag skarp! Gör ni? 




♥ Med önskan om fantastisk sportsommar




Heta EM-spett
ca 10 st
500 gr kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 liten bit purjolök
1 tsk salt
2 tsk maizena
0,5-1 tsk
 sambal oelek
2 tsk riven färsk ingefära
Rivet skal av 0,5 citron
Smör
Gör så här:
Skär kycklingen i tunna skivor, sedan hacka den i mindre bitar.
Skala och hacka vitlöken. Hacka purjolöken. Blanda tillsammans med kycklingen. Tillsätt maizens, sambal oelek, ingefära och citronskal. Blanda till en fin färs.
Forma färsen i avlånga rullar och stek dem i stekpanna, så de får fin färg och blir genomstekta. När de är klara, ta av och trä dem på träspett. Serveras ljumna! 




Crispy chicken spett
150 gr majschips/nachos, garlic and herbs-smak eller annan som ni tycker om
2 kycklingfileér
salt
1 dl vetemjöl
2 ägg
Olivolja till stekning
tandpetare
Gör så här:
Krossa nachosen i matberedare. 
Skär kycklingfilén  i smala fina strimlor. Är filén stor, dela den "vågrätt", så den blir tunn, innan den delas i tunna strimlor. Salta. 
Vänd spetten med kycklingen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och därefter i nachoskrosset. Stek dem i olivolja och lägg upp dem på ett fat. Servera dem ljumna.


Het tomatsalsa
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul paprika
Några droppar Délias chilisås (eller annan chili)
2 msk olivolja
1 burk (400 gr) hela cocktailtomater
2 msk vatten
4 tsk socker
1 msk balsamvinäger
salt
Gör så här:
Fräs lök, vitlök och paprika. Tillsätt tomater och vatten. Smaksätt med socker, balsamvinäger och salt. Låt koka i 15-20 minuter, eller tills den tjocknat. Servera!



Fetaost med melon och balsamicosirap
Vattenmelon, skäres i små kuber
Fetaost, Bulgarisk
Balsamicosirap
Färsk Basilika
Gör så här:
Skär vattenmelon och festaost i kuber. Trä på tandpetare. Klicka en droppe av balsamicosirap på fetaosten. Toppa med basilika.







1 kommentar:

  1. Låter smaskens! Finns det något recept på de hemmagjorda potatischipsen också?

    SvaraRadera