söndag 18 september 2011

Chokladkaka med lakrits var det här!

Hallå i stugorna denna söndag! Hoppas ni haft en bra helg? Här har det varit strålande fint. En relativt lugn helg ska jag nog säga. Igår var vi bortbjudna till svägerska och svågern och de bjöd på en höstlig 3-rätters som smakade helt underbart... Kantarellsoppa till förrätt, kantarellrisotto med lamm och som avslutning tiramisu... Sedan var vi så mätta, så mätta;) Jag lovar återkomma med recepten, för det var bara sååå gott! Idag tog jag och lille Vincent tag i ett recepet som jag länge tänkt testa, men ännu inte lyckats gjort, nämligen Chokladkaka med lakrits. Den blev god men kanske inte den där höjdaren som jag faktiskt förväntat mig... kanske beror det på att jag suget inte lyckats komma tillbaka ännu! Jag får avvakta och se om det släpper när den nya lilla familjemedlemmen lyckats titta ut...för än verkar den inte ha de tankarna, för här händer minsann ingenting ;) Vincent tyckte i alla fall om kakan och smeten! för jössees vad här smaskades... och på frågan om han tyckte det var gott, fick man bara till svar: hmmmmm ;)



Chokladkaka med lakrits

Ingredienser

100 g smör
100 g mörk choklad, 70%
2 ägg
2 dl socker
1½ dl mjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Lakritsfudge:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
100 g turkisk peppar
1 burk salt lakritspulver, hockeypulver, 12 g
100 mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med chokladen. Låt svalna något.
Vispa ihop ägg och socker och blanda i chokladsmöret. Tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker och blanda till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter. Den skall vara kladdig.
Fudge: Koka ihop grädde, sirap och farinsocker. Låt koka 20 minuter på medelvärrme. Krossa karamellerna i en mortel. Häll ner det samt hockeypulvret i kolasmeten när det kokat färdigt.
Låt stå kvar på värme och rör så att karamellkrosset löser sig, ca 2 minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt mjölkchokladen. Rör tills chokladen smält.
Häll fudgen över kakan och låt kakan kallna helt innan den serveras. Krossa några karameller och strö över kakan.

OBS! Väljer man att göra små kakor istället, gräddas de i 175°C i 15 min. Häll inte för mycket i formarna bara. Sedan räcker det om man gör hälften av fudgen, för det går inte åt lika mycket, som till den större kakan.

"Bästa hjälpen" att sätta ut formarna på plåten... Lika roligt var det att knyckla ihop de också. Det var många formar som fick åka i soporna kan jag tala om ;)




















En nöjd liten kille, efter att fått slickat sleven!





5 kommentarer:

  1. Mmm....det låter ju riktigt gott iallafall. Lakrits borde inte bli fel.
    Händer inte mycket här heller. Vilken dag är det uträknat för din del? Här är det tisdag som gäller. Men inga större tecken ännu...

    SvaraRadera
  2. Åhhh, jisses så söt han är!!! KRAM

    SvaraRadera
  3. Tycker det låter som en väldigt god fudge i alla fall. Vi gjorde chokladmuffins med turkisk peppar i en gång som blev riktigt goda.

    Hoppas det sätter fart snart så ni slipper vänta så mycket längre till:)

    SvaraRadera
  4. Dessa skulle nog min man, lakritsfantasten, ha gillat. Själv vill jag inte blanda lakrits och choklad men är en chokladfantast.
    Aha - går du också på sluttampen! Heja heja, ut med bebben! Snart är h*n här! Än har ingen stannat kvar!

    SvaraRadera
  5. Hahahaha! Sista bilden var ju bara för skön!

    // Anna

    SvaraRadera