tisdag 31 augusti 2010

Kalljästa frallor å en promenad!

Att vara mammaledig kan ibland vara hur strävigt som
helst eller som idag, hur underbart som helst! Efter
att ha skjutsat in de kalljästa frallorna i ugnen i morse,
gjordes det i ordningen en lite frukostkorg, som vi tog
med oss. Linda, Mille, Vincent och jag begav oss ut på
en riktigt långpromenad. En rejäl runda på 1,5 mil, med
ett frukost stopp vid Subbefyr med utsikt över hela Kattegatt.
Då kunde vi knappast klaga :) I frukostkorgen
blev det nybakta kalljästa frallor som jag provat från
Kryddburkens blogg. Det var ju verkligen hur smidigt som
helst. Man blandade degen, och bakade ut bullarna, som
man sedan la på en plåt. Virade in plåten i plastfolie och
in i kylen, Så fick de jäsa där över natten. Sedan var det bara
att sätta på ugnen och sätta in frallorna i ugnen i 15 minuter.
Vips... å var de nybakta frukostfrallorna klara!
Åh det smakade ljuvligt!:)


Kalljästa frukostfrallor
10 frallor

25 gr jäst
2 dl mjölk
1 dl a-fil
3 msk rumsvarmt smör
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt filmjölk, smör, salt
och mjölet. Arbeta ihop till den smidig deg! Dela degen i
10 lika stora bitar och forma till bullar och lägg på en plåt.
Täck med plastfolie och låt dem jäsa i kylen över natten
alt. dagen minst 10 timmar. Innan gräddning, pensla med
ett uppvispat ägg och strö över solroskärnor alt. sesamfrön.
Grädda på 200°C i 12-15 minuter.


3 kommentarer:

  1. Visst är det smidigt med kalljäst bröd och så blir det lite lyxigt med nybakat.

    SvaraRadera
  2. Sådana bullrecept går verkligen hem hos oss. Ingen av oss brukar har tålamod med att först jäsa degen och sedan bullarna, då brukar vi ha tröttnat på baket...
    Härlig dag ni verkar haft, gäller att passa på rätt som det är har vi höstrusk och oväder...

    SvaraRadera
  3. Nu fick jag inspiration från dig igen. Brukar baka kalljästa bröd men de skabjäsa en gång till på morgonen och då blir det inget nybakt bröd till frukost . Nu står min variant av dina kalljästa frukostbullar på jäsning i kylen o jag swr fram emot nybakt till frukosten, härligt ;)

    SvaraRadera