onsdag 17 mars 2010

Kolapaj med hallon!

Det blev en kolapaj som vi smaskade på när vi hälsade på Disa
endast 4 veckor gammal i eftermiddag. Det märkliga är att det
var endast 4,5 månad sedan man själv satt där med ett lika litet
knyte i famnen, men jösses vad man glömmer. Å tiden går
verkligen sååå fort! Men pajen gick verkligen hem, även om det
tog lite tid att få kolakrämen att stelna. Men det var det värt!
Här kommer receptet för den som är sugen på något sött.

Kolapaj ca 16 bitar
125 gr smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Kola:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsl vaniljsocker
100 gr smör

ev. vaniljglass till servering

Gör så här:
Smält smöret till pajform. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
Tryck ut i pajformen med löstagbar kant 24 cm i diameter.
Låt stå i kylen 30 minuter, sedan grädda på 200°C i 25 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull i minst 15 minuter.
Testa genom att doppa lite smet i ett kallt glas vatten. Det ska inte
flyta ut med fortfarande vara mjuk. Eller kontrollera med termometer
att temperaturen uppnått 200°C. Ta av från värmen.
Rr ner vaniljsocker och smör och låt kolasmeten svalna.
Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt den stå kallt till
servering. Garnera med hallon och servera gärna med en kula vaniljglass.


Disa, 4 veckor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar