tisdag 9 mars 2010

Köttfärs- och sparrispaj!


Den första matpajen man kom i kontakt med för en herrans
massa år sedan var nog köttfärspaj! Då ett enkelt pajskal,
fylld med köttfärssås. Nu finns köttfärspaj i massa olika
tappningar... Idag bjöd jag mamma och pappa på köttfärs-
och sparrispaj, vilken de gav en stark 4:a av 5 möjliga. Jag
kan faktiskt hålla med att den var riktigt god! Lite kul
tappning med sparrisen! Som lasagne med bechamelsås,
fast i pajvariation!

Köttfärs- och sparrispaj
4 portioner

3 dl riven ost
4 sl vetemjöl
200 gr margarin
2 msk kallt vatten

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
margarin att steka i
500 gr blandfärs
1, 5 dl färdig pastasås (Dolmio)
salt och svartpeppar

2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1,5 dl spad från sparrisen
2 dl vispgrädde
1 burk vit sparris
1 dl riven ost

1 ägg till pensling

Kör riven ost, mjöl, margarin och vatten i matberedare.
tryck ut 2/3 i pajform. Ställ pajskalet i kylen i 30 min.
Förgrädda pajskalet i 10 min på 225 grader.
Hacka lök och vitlök och stek i stekpanna. Lägg i köttfärsen och
den färdiga pastasåsen. Salta och peppra.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Späd med spadet
från sparrisen och grädden. Låt stuvningen koka i några minuter.
Tillsätt sparrisen och osten. Smaka av med salt och peppar.
Bred köttfärsen i pajskalet och därefter stuvningen. Kavla ut
den återstående degen till ett lock och lägg ovanpå pajen.
Nyp ihop kanterna. Pensla degen med det uppvispat ägg.
Grädda pajen i 15-20 minuter tills den fått fin färg.

Servera med en god sallad!

Utskriftsvänlig version - Klicka här!


3 kommentarer:

  1. Spännande kombination! Jag gillar pajer och den här ser ju supergod ut!
    En fråga: Ser att man kan skriva ut en utskriftsvänlig version på recepten på din blogg - hur fixar man en sådan funktion. Det är fler som har efterfrågat den funktionen på min blogg!

    SvaraRadera
  2. Hej Pinglan!
    Den utskriftsvänliga versionen gör jag genom att skriva ett dokument och spara det som en jpg-fil. Sedan laddar jag upp filen på http://sv.tinypic.com/ och länkar i bloggen från url-koden som programmet hänvisar till. Vet inte om det är det smidigase sättet, men
    det bästa som jag kommit fram till hittills. Lycka till!
    Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  3. Oj, vilka fina bilder!!! Paj med sparris har jag aldrig provat, låter gooott!!!:) /Karin

    SvaraRadera