söndag 18 april 2010

Här kommer recepten på vårbuffén!



Vårbuffé a la Gourmetmorsan
  • Sashimi på lax med koriander
  • Marinerad fläskfilé
  • Vårrullar med sweet chilisås
  • Risottobollar med soltorkade tomater och basilika
  • Bresola med ruccula, parmesanost och pinjenötter
  • Grillad halloumi med chili, citron och pinjenötter
  • Rostad sparris med tomatvinägrett och pinjenötter
  • Sallad med gula, röda tomater, valnötter, fetaost
  • Kronärtskockskräm
  • Mangosås
  • Scampispett
Grillade scampispett
Beräkna 5 scampi per spett.
Detta recept är beräknat för ca 10 spett.
Scampi ca 50 scampi
0,5 dl Vitlöksolja
0,5 dl Citronolja
0,5 dl Chiliolja
0,5 dl vittvinsvinäger
4 tsk flingsalt
Peppar
1 hackad röd chili
1 dl hackad färsk koriander
2 vitöksklyftor
Gör så här:
Trä scampi på spetten.
Blanda marinaden, vitlöksolja, citronolja, chiliolja och vinägern,
hackad chili, koriandern och pressa vitlöken. Smaka av med salt
och peppar. Lägg spetten på en form. Häll över marinaden och
låt marinera i nåra timmar. Stek eller grilla i några minuter. Häll
därefter över överbliven marinad. Ställ kallt till servering!

Sashimi
200 gr rå lax i tunna skivor
2 scharlottenlökar, fint hackade
2 msk hackad inlagd ingefära
2 msk hackad färsk koriander
2 tsk wasabi
0,5 dl soyasauce
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna utom laxen.
Strax innan servering ringla en remsa av blandningen över laxen.

Rostad sparris med tomatvinägrett och pinjenötter
600-800 gr färsk grön sparris
4 msk olivolja
salt och peppar

Tomatcremesvinägrett
1 msk soltorkade tomater
3 msk rödvinvinäger
3 msk olivolja

Gör så här:
Skär bort den nedersta delen av sparrisen. Hetta upp
olivolja i en stekpanna och stek sparrisen på hög värme
i ett par minuter tills de fått fin färg. Ca 3-5 minuter
beroende på tjocklek på sparrisen.
Tomatcremesvinägrett: Mixa alla ingredienserna, smaka
av med salt och peppar.
Lägg sparrisen på ett upplägningsfat och ringla över
tomatcremesvinägretten.

Risottobollar med soltorkade tomater och basilika
4 dl avorioris
2 scharlottenlökar
2 msk smör
1 dl vitt vin
9 dl hönsbuljong
salt och peppar

Gör så här:
Hacka scharlottenlök fint. Smält smöret i en kastrull
och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och
fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet.
Späd sedan i omgångar och under omrörning med
buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan det fylls på
med mer. Koka på svag värme i 20 minuter tills riset känns
mjukt.Blanda i hackade soltorkade tomater ca 0,5 dl och
1 dl färsk hacka basilika. Låt svalna.
Forma små bollar, och strax innan servering garnera med
hackade soltorkade tomater och basilika.

Marinerad fläskfilé eller Fläskytterfilé
Marinad 1
2 msk grillolja
2 msk soja
0,5 tsk salt
2 msk matolja
1 tsk socker
Gör så här:
Lägg fläskfilén tillsammans med marinaden i en plastpåse i
kylen. Låt marinera i 3 timmar. Vänd påsen lite då och då.
Sätt ugnen på 125 grader och låt fläskfilen var inne tills
innertemperaturen visar 65-70 grader.
Vira fläskfilen i folie och låt kallna.
Skär köttet i tunna skivor.
Marinad 2
0,5 dl vittvinvinäger
0,5 dl vatten
2 dl matolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor pressade
0,5 dl persilja
2 msk kapris

Lägg filén i marinaden i 1/2 dag.
Lägg upp på fat!

Grillad hallouni med citron, chili och pinjenötter
2 paket halloumiost (á 150 gr)
Olivolja

Till servering:
1/2 röd lök finhackad
1/2 röd chili, urkörnad och finhackad
2 msk färskpressad citronsaft
2 msk olivolja
1-2 msk rostade pinjenötter
Färsk basilikablad
svartpeppar

Gör så här:
Skär osten i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja
och grilla eller stek snabbt på båda sidor. Lägg upp på
fat. Blanda övriga ingredienser och häll över ost.

Parmastubbar
2 paket parmaskinka, prosciutto eller serranoskinka (á 150 gr)
2 paket mozzarellabollar
Pesto på burk
Pinjenötter

Gör så här:
Lägg ut parmaskinkan i en rektangel. Skiva mozzarellan
och lägg ut på parmaskinkan. Lägg en strimma med
pesto över osten och strö över pinjenötter. Rulla ihop
alltsammans till en ruller och vira in i plastfolie. Låt
vila i kylen och skär därefter upp i stubbar strax
innan servering.

Bresola med ruccula och parmesan
2 paket bresola (á 150 gr)
Ruccula
Hyvlad parmesanost
Riv citronskal
Pinjenötter
Olivolja
Gör så här:
Lägg bresola på ett fat. Strö över ruccula, hyvlad parmesanost,
citronskal och pinjenötter. Ringla över olivolja.

Vårrullar ca 20 st
250 gr blandfärs
0,25 dl matolja
1 krm vitpeppar
1 msk soja
1 msk ostronsås
1 msk socker
1 vitlöksklyfta
250 gr morötter, strimlade
250 gr vitkål, strimlat
0,5 dl matolja

Vårrulledeg/ark
Olja till fritering

Sweet chilisås och soja till servering

Gör så här:
Riv morötterna. Strimla vitkålen med osthyvel.
Häll i olja i wokpanna. Fräs vitlök och färsen till det är genomstekt.
Häll på soja, ostronsås och socker. Blanda. Låt svalna.
Tillsätt grönsakerna och blanda. Lägg en msk fyllning på varje ark.
Vik in sidorna och rulla ihop. Pensla med varmt vatten i änden för
att "klistra" ihop degen. Gör likadant med resten.
Häll olja i en kastrull, låt den bli riktigt varm.
Fritera vårrullarna tills de blir gyllenbruna.
Låt rinna av på hushållspapper.
Servera de ljumma tillsammans med sweet chili och soja.

Mangosås
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
1 dl mango i bitar, fryst
salt och peppar
socker
Gör så här:
Mixa alltsammans och smaka av med salt, peppar
och lite socker.

Kronärtskocksröra med västerbottenost och gräslök
1 burk kronärtskocks hjärtan
2 msk olivolja
1 dl grovt riven västerbottensost
1/2 dl finhackad gräslök
1 tsk vittvinvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Mixa kronärtskockan och olivolja med mixerstav.
Rr i västerbottenost och gräslök. Smak av med vinägern,
salt och peppar.

Vintips!
Torres Gran Viña Sol Chardonnay (nr 2459)
Pris 74 kr. Passar till fisk, fågel eller gris.
Torr, fruktig smak med inslag av fat, gula
äpplen, mandariner och jord.

2 kommentarer:

  1. Oh my god vilken buffé! Så mycket gott.

    SvaraRadera
  2. Detta måste jag bara prova verkar fantastiskt gott!!

    SvaraRadera