onsdag 30 mars 2011

Fläskfilé, bacon, lök och svampgratäng!







































Det blev ingen trädgårdsdag för mig igår  Kylig vind och mulet, så det fanns verkligen ingen lust alls att gå ut och kratta i landen. Får se vad denna dagen kan bjuda på i väderlek! Istället har jag laddat frysen med diverse maträtter som kan tänkas vara trevliga att ta fram på kvällskvisten när man kommer hem från jobbet och kanske inte alltid är sugen på att ställa sig vid spisen;) Här kommer en rätt som är riktigt god som passar perfekt att göra på fläskfilé som fläskytterfilé. Fläskfilégratäng med massa härlig svamp, purjolök och bacon, och en sås smaksatt med senap, vitlök och kalvfond å grädde som alltsammans puttrade i... Smaskens ;)  Passar perfekt till ris, pasta, potatis i olika slag!  
Ikväll blir det onsdagpasta, på något riktigt gott som finns i havet...;) Kan du gissa vad?




Fläskfilé, bacon, lök och svampgratäng!
Ingredienser:
600 g fläskytterfilé alt. fläskfilé
1 pkt bacon
1 liten purjolök
färska champinjoner ca 10 st
4-5 dl vispgrädde
3-5 msk sötstark senap
1,5 vitlöksklyfta
2-3 msk kalvfond
2 dl riven riven ost
Rosmarin, torkad
ev smör till stekning

Gör så här:
Klipp baconet i små bitar och bryn lätt. Skär purjolöken i skivor och bryn den oxå!
Skiva och stek svampen i samma panna som baconen utan att diska den först.
Skär fläskytterfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn dem på båda sidor och krydda med salt och peppar.
Lägg svamp,  purjolök och bacon i botten på en ugnsfast form, sedan köttet.
Vispa ur stekpannan med grädden och tillsätt senap, vitlök och kalvfond.
Salta och peppra och smaka av med rosmarin. 
In i ugnen på 225 grader i 15 min, tills gratängen blir varm.

4 kommentarer:

  1. Det var gott! Men 5msk senap? Kan det stämma? Jag tog 3msk eftersom det var det som fanns kvar och jag tyckte det smakade för mycket senap, hur blir det då med 5? Känns mer rimmligt med 5tsk eller?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym!
    Det ska vara 5 msk, men det beror troligtvis på vilket märke av senap. Sedan också hur mkt man tycker om senap :-) Tur att du minskade på din mängd! Ska ändra så andra är observanta när det lagar rätten. Tack för din kommentar! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  3. Annika Johansson14 oktober 2011 19:12

    super gott......

    SvaraRadera