Igår var det min tur att stå för vinkväll, som denna gången fick ett återbud och dessvärre en som insjuknade i magsjuka under kvällen...stackarn (Åh tur, det var inte maten...vi andra har klarat oss än så länge...peppar, peppar) Dessa sju brudarna gjorde premiär för vinkvällarna i augusti 2002, utan att vi egentligen kände varandra så väl...ja´några kände ju varandra mer, men det är så otroligt roligt att se tillbaka hur vi hållit ihop och vad vi hittat på! Vi har en pärm, där vi dokumenterat i ord och bild varje gång vi träffats. Och det är både utseenden och diskussionsämnen som förändrats med åren... Jösses vad det är roligt! Nästa år vankas det 10 års jubileum...Undra vad vi ska hitta på för nåt roligt då! Brudar, det är dags att sätta igång energiknölarna, och se vad det finns för roligt som vi kan ge oss ut på... Mitt förslag är New York! Inte så dumt va? Kanske någon av er underbara läsare som sitter inne på ett bra förslag!
Kvällens huvudrätt blev den grymt goda grekiska pytten, som jag har skivit om tidiagre här på bloggen, men som är väl värd att uppmärksammas. Den tillhör numera våra favoriter...
Grekisk pytt
8 pers
Det här behövs:
Ca 1,5 kg fläskfile
1 gula paprika
1 grön paprika
2 röda paprikor
2 röda lökar
1 ask coctail tomater
2 fp fetaost
Marinad till köttet:
6-8 klyftor pressad vitlök
3 dl olja (ej olivolja)
4 msk soja (kinesisk)
0,5 msk riven ingefära
3 tsk sambal olek
Salt & Peppar
Kall sås:
4 små burkar creme fraish
8 msk majonäs
2-4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk Örtkrydda
1 tsk örtsaltSalt & Peppar
(Passar också bra med tatsiki till)
Gör så här:
(Dagen innan)
Blanda marinaden till fläskfilen.
Skär filen i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg köttet i marinaden och låt stå kallt i 1 dygn.
Blanda även ihop ingridienserna till den kalla såsen och låt stå över natten.
(Samma dag)
Fyll botten av en långpanna med klyftpotatis. Salta och strö över chilipeppar. I ugnen ca 25 minuter, 220 grader.
Klyfta rödlöken och paprikorna, skiva tomaterna ovanpå. Lägg på fläskfilen och häll sedan över marinaden från köttet. Strö till sist över smulad fetaost. Gratinera i ugnen ytterligare ca 20 minuter.
Till dessert bjöds på Fluffig Frusen polkagriskaka med krämig chokladsås, som verkligen gick hem hos alla Eftersom det vankas cykelfester runtomkring, började det genast surra menyförslag. Åh denna dessert skulle nog kunna bli en het kandidat för dem som får dessert på sin lott.
Fluffig frusen polkagriskaka
10-12 personer
Botten:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 gr smör, jag tog lite mer
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowsfluff
Några droppar pepparmyntaolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar+ några till dekorering
Chokladsås
125 gr mörk choklad
75 gr smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
1 nypa salt
1/2 dl vatten
Gör så här:
Kör kakaorna, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut i smulpajen i en form med löstagbar kant. Ställ in i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowsfluffen och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg 1/3 av krämen i en separat skål och ställ år sidan. Krossa polkagrisarna i mortel. Blanda ner i den större mängden kräm. Ta ut pajformen och lägg krämen ovan pajskalet. Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg. Klickaut den röda krämen över den vita i formen. Gör virvlande mönster med en kniv i krämen.
Ställ pajen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram 5-10 minuter innan servering. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsåsen: Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eler tlls såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen rumstempererad eller kall till pajen.
Marshmallows fluff köps på burk och finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker!
Vårdukning fick bekänna färg än en gång, eftersom blommorna fortfarande höll sig fina. Men det blev lite annan servettvikning än sist. Här kan du hitta flera olika bordsdukningar med servettvikningar för olika tillställningar. Titta in här!
Oj, så trevligt med tjejträff mitt i veckan och gott såg det också ut. Den grekiska pytten har jag gjort ett flertal gånger och den är ju hur god som helst. Polkagris-desserten har jag recepet på, men har aldrig provat. Kanske dags nu.
SvaraRaderaFin dukning, förresten!
Mmm, ja den grekiska pytten har jag gjort fast med kyckling! Men desserten måste nog testas i helgen;)
SvaraRaderaSer riktigt gott ut!
// victoria (www.victoriasprovkök.se
Så fin och vårig dukning du har. Avundas också ditt runda bord. Gregisk pytt... bör absolut testas.
SvaraRaderaVilken kul grej! Klart ni ska åka till NY!!:O)
SvaraRaderaDen pytten har jag testat och den är ju såå god!!
Åh så god polkagristårtan såg ut!!
SvaraRaderaNu ska jag kika vidare i din fina blogg. :)
Ha det gott
/Johanna
Vilken fin dukning du har gjort, var det svårt att vika servetterna?
SvaraRadera//Lottzy
Hej Lottzy! Det var verkligen enkelt att vika servetterna. Se anvisning på länken så kommer det gå fin fint! Kram Gourmetmorsan
SvaraRadera