tisdag 5 oktober 2010

Det blev en smarrig äppelpaj...

Foto: Karin Abrahamsson


Igår hade vi (Karin och jag) bestämt oss för att ge oss ut för lite fotning. Det var för ett särskilt ändåmål, som ni kommer upptäcka lite längre fram här på bloggen... men ni ska få ett smakprov redan nu ;) För att kunna fota fick jag bakat en paj, på de äpplen jag plockade häromdagen. En paj med smarrigt Toscatäcke ovanpå...  Den satt fint när vinden drog på och kylan kom krypande...  

Äppelpaj med toscatäcke
1 pajform 8-10 personer

3 dl vetemjöl
100 gr smör rumstempererat
2 msk vatten
Fyllning:
5 äpplen, gärna syrliga
2 msk smör
2 msk socker
1 tsk malen kardemumma
1 msk pressad citron
Toscasås:
150 gr sötmandel
150 gr smält smör
1,75 dl strösocker
3 smk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde
Tillbehör: Vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här:
•Sätt ugnen på 200°C. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till den deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt i 30 min. 
• Skala och kärna ur äpplena. Skär den i bitar. Stek dem mjuka i stekpanna och krydda med kardemumma, råsocker och citronsaft. Ställ åt sidan.
• Toscasåsen: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och vetemjöl, därefter den malda mandeln och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.
• Fördela äpplena i pajformen. Täck äpplena med toscasåsen och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Servera pajen med glass eller vaniljsås.


Foto: Madeléne Hansson

Foto: Karin Abrahamsson

3 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder, och äpplepajen ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
  2. Hiiii, så kul vi hade!!! :-) Du är BÄSTA Gourmetmorsan!!!
    Kram

    SvaraRadera