söndag 17 oktober 2010

Hummersoppa eller räksoppa!

Ännu en helt enastående morgon! Idag var jag upp tidigt och fick till några pangbilder i gryningen på min fars båt, innan han stack ut för att hala hummertinorna. Det är roligt att fotografera då ;) Igår blev det en helt underbar hummersoppa, som funkar alldeles utmärkt att göra på räkor oxå! Varför inte äta räkor kvällen innan, spara några skalade räkor till garnering, och spara skalen, och koka soppa på dagen efter, så är förrätten fixad  ;) 


Fru Hanssons Hummersoppa 
Funkar lika bra på räkor!
4 portioner
2 humrar, skal och kött
1 msk smör
1 liter fiskbuljong
1 liten gul lök
Det vita på en liten purjolök
1 bit (ca 50 gr) rotselleri
2 msk smör
2 krm paprikapulver
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
vitt vin eller sherry efter smak
2 äggulor
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Rena hummern, bryt loss stjärt och klor försiktigt. Dela hummerkroppen i mindre bitar. Ta bort magen, som sitter som en hård påse bakom ögonen. Fräs matfetten i en kastrull. Lägg i skalen och fräs dem en liten stund under omrörning. Häll på fiskbuljongen och de ansade grönsakerna , skurna i mindre bitar. Koka under lock i 15 minuter. Sila buljongen. Fräs mattfettet lätt med paprikapulver, tomatpurén och mjölet. Späd med buljongen, lite i taget. Smaksätt med vin, salt och peppar. Loss hummerköttet från stjärten, (ta bort tarmen) och klorna och skär i mindre bitar. Vispa samman äggulan och grädden i en skål. Häll över den heta soppan under kraftig vispning. Fördela på tallrikar, och lägg hummerköttet och servera soppan genast, gärna med nybakta ört och ostsnurra, som ni hittar här!

1 kommentar:

  1. Så gott med hummersoppa! Speciellt när det är "äkta vara" och inte bara tråkig hummerfond. Måste också säga att din blogg är jättefin nu med den fina headern!

    SvaraRadera